Bebekler ek gıdaya başlarken gıdalar mümkün olduğunca sade, az miktarda ve tek olarak verilir. Bu aşamada size fikir verebilecek, bebekler için püre tarifleri hazırladık. 5 aylık ve 6 aylık bebekler için püre tariflerinin yer aldığı listemizden seçeceğiniz tariflerin içeriğinde bebeğinizin alerjisi olan bir besin olması halinde bunu farklı bir gıda ile değiştirerek kullanabilirsiniz.
Bebekler için ek gıdaya başlangıç en kolay püre tarifleri
Örnek olarak yazılan pürelerde yanında ” 6 ay ve sonrası” yazan püreler haricinde kalanlar zaruri durumlarda 4 ve 5 aylık bebeklere de verilebilir. Önerilmemekle birlikte ek gıdaya 5 aydan itibaren başlayanlar daha az alerji riski olan, çok karışık olmayan püreleri tercih etmelidir. Ek gıdaya başlayan bebekler için püre tarifleri listemizin ilk püresi bir kök sebze olan “Havuç Püresi”.
1-Havuç püresi
Bu püreyi 6 aydan itibaren havuç ve patates, havuç ve karnabahar, havuç ve brokoli, havuç ve bezelye olarak da deneyebilirsiniz.
Malzemeler:
Yarım adet orta boy havuç
Yarım çay kaşığı sızma zeytinyağı
Hazırlanışı:
Havuç yıkanır, soyulur ve tekrar yıkanır. Ardından 1 çay bardağı su koyulmuş tencerede yumuşayana kadar pişirilir. Piştiğinde tabağa alınarak çatalla ezilir. İçine 1 çay kaşığı sızma zeytinyağı ilave edilerek karıştırılır. Ilıkken bebeğe yedirilir.
2-Havuç ve kabak püresi
Malzemeler:
Yarım adet havuç
Yarım adet küçük sakız kabak
Hazırlanışı:
Havuç ve kabak yıkanır, soyulur ve tekrar yıkanır. Ardından 1 çay bardağı su koyulmuş tencerede yumuşayana kadar pişirilir. Piştiğinde tabağa alınarak çatalla ezilir. İçine 1 çay kaşığı sızma zeytinyağı ilave edilerek karıştırılır. Ilıkken bebeğe yedirilir.
3-Elma püresi
Malzemeler:
Yarım veya 1 adet kırmızı elma
Hazırlanışı:
Elma yıkanır, soyulur ve cam rendeden geçirilerek bebeğe ara öğünde yedirilir. Bebeğinizin hazmetmede ya da yemede bir problemi olduğunu hissederseniz elmayı soyduktan sonra doğrayıp 10 dk. kadar az miktarda su ile pişirip sonra çatalla ezebilirsiniz. Zamanla alıştıktan sonra tekrar pişmemiş olarak deneyebilirsiniz.
4-Muz püresi
Malzemeler:
Yarım adet muz veya 1 adet yerli muz
Hazırlanışı:
Muz soyulur çatalla ezilerek bebeğe ara öğünde yedirilir. Bebeğinizin yemekte zorlandığını düşünüyorsanız içine az miktar anne sütü ya da sulandırılmış (hazırlanmış) formül mama ilave ederek sulandırabilirsiniz.
5-Şeftali püresi
Bu püreyi kayısı ile de yapabilirsiniz. 2 adet olgun kayısı yeterli olacaktır. Yalnız kayısı bağırsakları çalıştırıcı etkisi olduğundan ishal olan bebekler için o dönemde uygun değildir.
Malzemeler:
Yarım adet olgun şeftali
Hazırlanışı:
Şeftali soyulur çatalla ezilerek ya da cam rendeden geçirilerek bebeğe ara öğünde yedirilir. Eğer şeftali olgun değil ise (nektarin gibi sertse) şeftaliyi soyup az miktar su ile 5-10 dakika pişirip çatalla ezdikten sonra ılıyınca yedirebilirsiniz.
6-Havuç ve elma
Malzemeler:
1/2 Yarım adet küçük havuç
1/2 Yarım elma
Hazırlanışı:
Havuç ve elma yıkanır, soyulur ve tekrar yıkanır. Ardından 1 çay bardağı su koyulmuş tencerede yumuşayana kadar pişirilir. Piştiğinde tabağa alınarak çatalla ezilir. Ilıkken bebeğe yedirilir.
7- Kırmızı pancar ve patates püresi
Malzemeler:
Yarım adet küçük kırmızı pancar
Yarım adet küçük patates
Hazırlanışı:
Pancar ve patates yıkanır, soyulur ve tekrar yıkanır. Ardından 1 su bardağı su koyulmuş tencerede yumuşayana kadar pişirilir. Piştiğinde tabağa alınarak çatalla ezilir. İçine 1 çay kaşığı sızma zeytinyağı ilave edilerek karıştırılır. Ilıkken bebeğe yedirilir.
8-Elmalı gün kurulu yulaflı püre 6 ay ve sonrası
Malzemeler
3 çorba kaşığı yulaf ezmesi
Yarım elma rendesi
1 adet kuru kayısı
Yarım su bardağı su (Su az gelirse biraz daha ilave edebilirsiniz. Bardak boyutuna göre değişiyor)
Anne sütü veya formül mama
Hazırlanışı
Bir adet kuru kayısı yıkanır ve küçük doğranır. Yulaf, kuru kayısı 1 su bardağı suda iyice yumuşayana kadar pişirilir. Meyve ve yulaf pişip yumuşadığında ocaktan alınır ve rondodan geçirilir. Ilıdığında içine cam rendeden geçirilmiş yarım elma ilave edilir. Artık bebeğinize yedirebilirsiniz.
Not: Bu püreye, piştikten sonra anne sütü veya formül mama ilave edebilirsiniz. Ancak anne sütü ve formül mama katıldıktan sonra gıda tek öğünde yedirilmelidir.
9-Elmalı kabaklı yulaflı püre 6 ay ve sonrası
Malzemeler
2 çorba kaşığı yulaf ezmesi
Yarım elma rendesi
Yarım sakız kabak
Yarım su bardağı su (Su az gelirse biraz daha ilave edebilirsiniz. Bardak boyutuna göre değişiyor)
Anne sütü veya formül mama
Hazırlanışı
Yulaf ve kabak 1 su bardağı suda iyice yumuşayana kadar pişirilir. Yulaf pişip yumuşadığında ocaktan alınır ve rondodan geçirilir. Ilıdığında içine cam rendeden geçirilmiş yarım elma ilave edilir.
Not: Bu püreye, piştikten sonra anne sütü veya formül mama ilave edebilirsiniz. Ancak anne sütü ve formül mama katıldıktan sonra gıda tek öğünde yedirilmelidir.
10-Avokadolu muzlu püre 6 ay ve sonrası
Malzemeler:
Yarım avokado
Yarım muz
Hazırlanışı:
Avokado ve muz soyulur ve çatalla ezilir. İçine anne sütü veya suyla hazırlanmış formül mama ekleyebilirsiniz.
11-Elma ve enginar püresi 6 ay ve sonrası
Malzemeler:
1 adet körpe enginar
Yarım veya tam elma
Yarım çay kaşığı sızma zeytinyağı
Hazırlanışı:
Enginar küçük doğranır ve yarım su bardağı suda veya buharda iyice pişirilir. Yumuşadığında çatalla ezilir. İçine cam rendeden geçirilmiş elma ve yağ ilave edilir. Ilık olarak bebeğe yedirilir.
12- Bal kabağı püresi 6 ay ve sonrası
Bu püreyi 6 aydan itibaren bal kabağı ve karnabahar, bal kabağı ve brokoli, bal kabağı ve sakız kabak, bal kabağı ve bezelye olarak da deneyebilirsiniz.
Malzemeler:
1 avuç dolusu doğranmış bal kabağı
Yarım çay kaşığı sızma zeytinyağı
Hazırlanışı:
Bal kabağı yıkanır, ardından 1 çay bardağı su koyulmuş tencerede yumuşayana kadar pişirilir. Piştiğinde tabağa alınarak çatalla ezilir. İçine 1 çay kaşığı sızma zeytinyağı ilave edilerek karıştırılır. İçine anne sütü veya sulandırılmış formül mama katabilirsiniz. Ilıkken bebeğe yedirilir.
Dikkat: Bol lifli olan bal kabağı yumuşak kakaya sebep olabilir. Bebeğiniz ishalse yedirmeyin ya da 2 çorba kaşığı pirinçle birlikte pişirerek yedirin.
13- Pirinçli sakız kabaklı bezelye 6-7 ay ve sonrası
Malzemeler:
1 çorba kaşığı pirinç
Yarım sakız kabak
1 avuçtan biraz az taze bezelye
1 çay kaşığı sızma zeytinyağı
1,5 su bardağı su
Not: Suya 1 çorba kaşığı et suyu ilave edebilirsiniz.
Hazırlanışı:
Sakız kabak yıkanır, soyulur ve küp küp doğranır. Pirinç ve bezelye yıkanır. Tüm malzeme 1,5 -2 su bardağı su ile iyice yumuşayana kadar pişirilir. Suyunu çekip pişince çatalla ezilir. İçine yağ ilave edilir ve ılık olarak bebeğe yedirilir.
14- Enginar bezelye havuç püresi 6-7 ay ve sonrası
Malzemeler:
1 adet körpe enginar
1 avuçtan biraz az taze bezelye
Yarım havuç
Yarım çay kaşığı sızma zeytinyağı
1 veya 1,5 su bardağı su
Hazırlanışı:
Enginar ve havuç küçük doğranır. Tüm malzeme zeytinyağı hariç bir tencereye konulur suda iyice pişirilir. Yumuşadığında çatalla ezilir. İçine yağ ilave edilir. Ilık olarak bebeğe yedirilir.
Bebekler için püre tarifleri listesinin püf noktaları:
Not: Hekim önerisi dahilinde et suyu kullanımına başladığınızda sebze pürelerine 1 veya 2 kaşık et suyu ilave edebilirsiniz.
Not 2: Et suyu yağsız “Nuar” denilen etin suyundan elde edilir.
Not 3: Kemik suyu kullanmak isterseniz bunun için hekiminize danışmanızda fayda var. Kemik suyu, bebekler açısından sanıldığı kadar iyi bir besin olmayabilir. Dozunda kullanmak gerekir. Bu konuda daha detaylı bilgiyi kemik suyu konulu yazımızdan alabilirsiniz.
Dikkat: Ek gıdaya yeni başlayan bebekler için 14 püre tarifi içinde bebeğinizin alerjisi olan besinler varsa onları değiştirerek tarifleri uygulayınız. Hekiminizin, sizin bebeğiniz için verdiği gıda listelerini temel alarak tarifleri şekillendirebilirsiniz.