Ana SayfaÇocuk SağlığıÇocuk BeslenmesiBebeklerde ek gıdalara geçiş süreci

Bebeklerde ek gıdalara geçiş süreci

-

Çoğu annenin ve hatta günümüzde babaların da heyecanla beklediği bu dönem, doğumdan itibaren yalnızca anne sütü ya da formül süt ile beslenen bebeklerinin süt dışındaki diğer gıdalarla karşılaştıkları dönemdir.  Pratikte ebeveynler haricinde özellikle büyük anneler başta olmak üzere tüm aile için çok önem arz eden bir dönemdir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülşah Güven bebeklerde ek gıdalara geçiş süreci hakkında bilgi verdi.

Ek gıdalara geçiş yaşamın ilk 4 ayından önce olmamalıdır. Çünkü anne sütü bebeklerin ilk 6 ayı tüm gereksinimlerini karşılar. İlk 4-6 aydan sonra süt dışındaki besin maddeleri ile karşılaşma kararını genellikle bebeğin sindirim ve sinirsel işlevleri ile beraber büyüme hızı da belirler. Bu dönemin başlangıç zamanını bebeğinizi izleyen çocuk hekimi ile beraber sizler rahatlıkla belirleyebilirsiniz.

İlk 6 ay boyunca bebeğini yalnızca emzirerek besleyen anneler bu dönemi geciktirmek isteyebilirler. Ancak bebekte anne sütünün içerdiğinin yanı sıra; başka besin öğelerine de ihtiyacının başladığını, bu dönemde ek gıdalarla tanışsa bile ağırlıklı olarak yine de anne sütü ile besleneceğini annelere hatırlatmak isterim.

Bu hassas dönemde pratikte annelerin dikkat etmeleri gereken bazı durumlar vardır. Çocuk hekimi olarak  bu dönemde anneler oldukça sabırlı ve  sakin olmalarını öneririm. Böylelikle güzel hatıraların yaşanabileceği sorunsuz ve mutlu bir dönem olarak geçer. İleri yaşamında anne bebek ilişkisi ve bebeğin yemek yeme davranışı üzerinde olumlar etkileri olur.

Yeni bir ek besine başlarken öncelikle çocuk hekiminizin bebeğiniz için belirlediği tek bir besin maddesi ile başlanır. Bu besin genelde mevsimine uygun ve bebek için alerjik olmayan hazmı kolay bir besindir. Bebeğin bu besini sulu kıvamda, kaşıkla ve aç olarak alması sağlanmalıdır. Bu ilk tecrübelerin çok önemli olduğu, bebeğin besin maddesinin sadece çok az miktarda tattığı unutulmamalıdır. Bu yeni tadı kabullenmesi için bir süre beklemek gerekebilir.

Ek gıdalara geçişte dikkat!

Başka bir besine başlarken bir önceki ile arasında en az 3 gün ortalama 1 hafta bırakarak, besinin bebeğinize etkilerini değerlendirmelisiniz. Alerji ya hazım sorunları yaratabilir.

Besin maddesini bebeğe vermeden hemen önce, taze olarak hazırlamaya dikkat etmek gerekir.

Ailece beraber yemek yerken; bebeğinize ilk besinlerini tattırmak, onu daha mutlu ve ilk besinlerine karşı ilgili yapacaktır.