Biberon çürükleri bebeklik çağında oluşur ve tedavi edilmez ise kalıcı dişlerin de ağızda yerleşimini bozabilir. Bu dişlerin tedavisi, çocuk diş hekimleri tarafından yapılır. Ancak çocuğun yaşının küçük olması nedeniyle tedavi oldukça güçtür. Genellikle çürük dişlerin tedavisi, diş hekimi koltuğunda anne ya da babanın kucağında gerçekleştirilir. Ancak tedavi süresi oldukça kısa ve mümkün olduğunca ağrısız olmalıdır. Çürükler ağızda yaygın ve çok sayıda ise tedavilerin genel anestezi altında gerçekleştirilmesi de gerekebilmektedir.
Tedavi, çürüklerin temizlenmesi, enfeksiyon ilerlemiş ise sinir tedavilerinin yapılması, eğer olay çok ilerlediyse çekim ile sonuçlanabilmektedir. Başlangıç dönemindeki çürüklerin ilerlemesi, beslenmenin kontrol altına alınması, yanlış beslenme ve fırçalama alışkanlıklarının düzenlenmesi ve çürük önleyici yöntemlerin uygulanması ile önlenebilmektedir. Bu nedenle çocuğun mutlaka bir çocuk diş hekimi kontrolünde olması gerekir. Çürükleri oluşmadan önlemek tüm bunlardan daha kolay ve masrafsızdır.
Biberon çürükleri nasıl önlenir?
- 1 yaşından itibaren bebeğin biberonla veya anne memesinde uyumasına izin verilmemelidir.
- Bebeğin mümkün olduğunca biberonla süt içirildikten veya anne sütü alımından sonra su içmesi sağlanmalıdır.
- Dişler, ilk sürmelerinden itibaren beslenme sonrasında temiz ve hafif nemli bir gazlı bezin işaret parmağına sarılmasıyla ya da parmak fırça yardımıyla temizlenmesi sağlanmalıdır.
- Bebeğin özellikle bir yaşından itibaren bir pedodontiste (çocuk dişleri uzmanına) götürülmesi erken dönem çocukluk çağı çürüklerinin (biberon çürüklerinin) önlenmesinde önemi çok büyüktür.
- Ara öğünlerde mümkün olduğunca dişler üzerinde yapışıp kalan karbonhidrat ağırlıklı beslenme yerine lifli besinler, sebze, meyve, kuruyemiş tercih edilmelidir.
- 3,5-4 yaşına kadar tükürme refleksi tam olarak gelişmediğinden pedodontistinizin önereceği duruma göre florürlü ya da florürsüz diş macunları ile dişler fırçalanmalıdır. Diş fırçası da mümkün olduğunca küçük başlı ve yumuşak kıllı olmalı ve en geç ayda bir diş fırçası yenilenmelidir.
- Çocukların el gelişimlerinde fırçalamanın önemi büyüktür. Bu nedenle 1,5- 2 yaşından itibaren çocukların kendisinin de fırçalamasına izin verilmelidir. Ancak el yetenekleri dişlerinin tüm yüzeylerini etkili olarak fırçalamasında yeterli olamayacağından okul dönemine kadar anne-babaların diş fırçalama görevi üstlenmeleri gerekmektedir.
Doç. Dr. Şule KAVALOĞLU ÇILDIR