Besin değeri bakımından zengin bir kış sebzesi olan brokolinin sindirime, kardiyovasküler sisteme ve bağışıklık sistemine faydaları bulunur. Ayrıca iltihap önleyici hatta içerdiği sülforafan sayesinde kanser önleyici özelliklere de sahip olduğu bilinmektedir. Brokolinin faydaları nelerdir, nasıl pişirilir, bebeklere ne zaman brokoli yedirilir gibi sorularınızın yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.
Brokolinin besin değeri
Brokoli besin değeri açısından pek çok sağlıklı madde içeren bir kış sebzesidir.
100 gram brokolinin besin değeri yaklaşık şu şekilde sıralanabilir:
- Kalori: 34 kcal
- Lif: 3.0 g
- Şeker:1.7 g
- Karbonhidrat: 2.5 g
- Protein: 3 g
- Yağ: 0.2 g
- A Vitamini: 140.0 mg
- C Vitamini: 90 mg
- Demir: 0.4 mg
- Potasyum: 373.0 mg
- Kalsiyum: 47 mg
Brokolinin faydaları nelerdir?
Brokolinin faydaları pek çok araştırma ile gösterilmişse de gün geçtikçe bu sebze hakkında daha fazla yeni şey öğreniyoruz.
Kan şekerini düzenlemeye yardımcı
Araştırmalar, çok güçlü bir antioksidan olan sülforafanın kan şekerinizi düşürmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Tip 2 diyabetiniz ve obeziteniz varsa, kan şekerinizde düzelmeler fark edebilirsiniz. Ayrıca lif açısından zengin olması da kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilir.
Kansere karşı koruyucu
Yapılan pek çok araştırma, sülforafan maddesinin kansere karşı önleyici olduğunu öne sürmektedir.
Kilo kontrolü sağlar
Brokoli sebzesinin yüksek oranda lif içermesi sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Lifli gıdalar bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olurken aynı zamanda düzenli yenmesi fazla kilo almayı da önleyebilir ve kilo kontrolü sağlayabilir.
Göz sağlığına faydası
Muhtemelen havucun gözleriniz için iyi olduğunu duymuşsunuzdur. Bunun nedeni içerdiği lutein’dir. Lutein göz sağlığı için iyi olan bir antioksidandır ve brokoli lutein ve zeaksantin ile göz sağlığı için fayda sağlayabilir. Bu bulanık görmeye yol açan katarakt oluşumunu da önleyici olabilir.
Kemik gelişimi ve sağlığı için faydası
Brokoli K vitamini içeren bir sebze olduğundan kemik gelişimi ve sağlığı açısından önem taşır. Kan pıhtılaşma sorunu olanlar için de önemli bir besindir. Brokoli harika bir anti-inflamatuardır ve osteoartrit ile ilişkili eklem hasarını yavaşlatabilir.
Hücreler açısından faydası
B grubu vitaminler de içeriyor olması brokolinin cilt ve saç sağlığı açısında değeri artırır.
Hastalıklara karşı vücut direncini artırabilir
A ve C vitamini içeren brokoli aynı zamanda antioksidan özelliğinden dolayı vücut direncini artırabilir.
Kolesterole karşı faydası
İçerdiği yüksek çözünebilir lif sayesinde kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
Damar sağlığı faydası
Kolesterolü düşürmenin yanı sıra brokoli, kan damarlarını güçlü tutmaya yardımcı olabilir. Brokolide bulunan sülforafan aynı zamanda bir anti-inflamatuardır ve kronik kan şekeri problemlerinin neden olduğu kan damarındaki hasarı önleyebilir veya tersine çevirebilir.
Bağırsaklardaki iyi bakterileri korur
Brokoli, 10 kalori başına yaklaşık 1 gram lif içerir. Bu lif bağırsaklardaki sağlıklı bakteri seviyelerinin korunmasına ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olabilir.
Brokolinin zararı var mıdır?
Brokoli kanın pıhtılaşmasına yardımcı K vitamini içerir. Fazla miktarda ve çok sık yenmesi kan sulandırıcı kullanan kişilerde ilacın etkisini azaltabilir. Bu tip hastalar hekimlerinden detaylı bilgi alabilirler.
Brokoli nasıl tüketilir?
Brokoli genellikle pişirilerek yenen bir sebzedir. Pişirme yöntemi olarak haşlama ve buharda pişirme tercih edilebilir. Tüm sebzelerde olduğu gibi en az besin kaybı buharda pişirme yönteminde yaşanır. Brokoli seçerken koyu renkli olanları tercih edilmelidir. Koyu yeşil demek daha fazla antioksidan demektir. Yemek yapmadan önce bol su ile yıkanır. Sonrasında pişirilir.
Brokoli bebeklere ne zaman yedirilir?
Bebekler 6 aydan itibaren ek gıdaya başladıklarında brokoli püre veya çorba olarak yedirilebilir. Ancak gaz yapabileceği unutulmamalıdır. Brokoli ve havuç ya da bal kabağı birlikteliği ile sağlıklı püreler, çorbalar bebeğinize hazırlayabilirsiniz.