Ana SayfaAileCilt lekeleri nasıl tedavi edilir ve tedavi başarı oranları nelerdir?

Cilt lekeleri nasıl tedavi edilir ve tedavi başarı oranları nelerdir?

-

Cilt lekelerinde tedavi yaklaşımı lekenin tipine göre değişiklik gösterir. Tedaviden önce lekenin teşhisinin doğru olarak konulması öne taşır. Doğru tedavi doğru bir teşhis ile başlar. Bu konudaki sorularımızı Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sedef Şahin yanıtladı. Cilt lekeleri nasıl tedavi edilir sorusuna yanıt aradık.

Tedavisi mümkün olmayan cilt lekesi var mı?

Bazı doğumsal lekelerin; sütlü kahve lekeler veya ben şeklindeki lekelerin günümüzdeki yöntemler ile tedavisi yoktur ama gelecekte olabilir.

Çillerin tamamen ortadan kalkması mümkün mü?

Çiller, lazer veya IPL ile tama yakın geriletilebilir. Çilli bir kişi çillerinin artmasını ya da belirginleşmesini istemiyorsa güneşten korunmaya azami özen göstermelidir.

Tedavi edilen ve kaybolan leke yeniden oluşur mu?

Melazma için konuşursak melazma kronik bir hastalıktır. Yineleme özelliği vardır, kış aylarında gerileyip bahar ve yaz aylarında yineler. Tedavi ile de kaybolsa yineleme beklenen bir durumdur. Bu ihtimali en düşük düzeyde tutmanın tek yolu yüzün güneşten korunmasıdır.

Güneşin uzun dönem birikici etkisiyle oluşan lentigolar etkin olarak tedavi olmuşsa o bölgede yinelemez ama farkı bölgelerde ortaya çıkabilir.

Cilt lekeleri nasıl tedavi edilir ve tedavi başarı oranları nelerdir?

Leke (melazma) tedavisinde en etkili yöntem çok etkili bir güneşten korunma ile “Kligman formülü” olarak bilinen birden fazla leke açıcı ilaçlı kremin belirli dozlarda karıştırılması ile hazırlanan özel bir karışımdır. Bu formülün içindeki en önemli etken madde hidrokinondur. Piyasada bulunan çoğu etkin leke açıcı kremin içinde hidrokinon türevlerinin kombinasyonları bulunmaktadır. Bu yöntem etkili olmakla birlikte etkinin ortaya çıkması için 4 ay gibi bir süre gerekmektedir.

Bu klasik tedavi yöntemine yeterli yanıt alınamayan çok dirençli lekelerde ikinci basamak tedavi yöntemi olarak kimyasal peeling (soyma) uygulanabilir. En sık glikolik asit ve TCA peeling’leri uygulanmaktadır. Son yıllarda azelaik asit, rezorsinol, mandelik asit, retinol, salislik asit, arbutin gibi birden fazla sayıda leke açıcı ajanın bir arada kullanıldığı kombine peeling uygulamaları yapılmaktadır. Bu uygulamaların en bilinen örnekleri enzim peeling, ve spot peeldir. Kombine peelinglerin en önemli üstünlüğü daha kısa sürede daha etkili olabilmeleridir.

Tedaviye dirençli lekelerde bir diğer tedavi seçeneği lazer ve ışık sistemleridir. Q anahtarlı lazerler ve IPL bir süredir leke tedavisinde kullanılmaktadır. Daha yeni lazer uygulamalar ise fraksiyonel lazer, düşük enerjili Q anahtarlı lazer, Q anahtarlı lazerler ile fraksiyonel lazer veya IPL’in birlikte kullanılması esasına dayanan kombine lazer uygulamalarıdır.

Ancak hiçbir peeling veya lazer uygulamasının leke tedavisinde kesin ve kalıcı bir etki gösterdiği iddia edilemez.

Leke tedavisi nerelerde yapılıyor?

Leke sorunu olan bir kişinin başvurması gereken kişi bir dermatolog olmalıdır. Çünkü öncelikle lekenin ne tip bir leke olduğunu (melazma mı, lentigo mu, liken mi, postinflamatuvar yani bir işlem sonrası mı, ilaca mı bağlı vb) irdeleyecek eğitimi almış hekim dermatologdur.

İnternette lekeleri yok ettiği söylenen reçeteler ile lekelerimizi tedavi edebilir miyiz?

Bu tür kanıtı olmayan bilgilerle yapılan işlemler çoğu zaman yarardan çok zarar getiriyor ve yine bunları da düzeltmeye çalışmak biz dermatologlara düşüyor. Ayrıca bu tür otlarla veya karışımlarla oluşan yan etkilerin düzelmesi de hiç de kolay olmuyor.