Bir anne olarak, yaptığınız sağlıklı yiyeceklerin çocuğunuz tarafından oyuncak gibi muamele görmesini izlemek sinir bozucu olabilir. Yemek saatlerinin bir savaş alanına dönüşmesini önlemeye yardımcı olabilecek birkaç yöntem var.
Ancak her şeyden önce unutmamalısınız ki bir çocuğun hayatı tamamen öğrenmekten ibaret. Konuşmak, yürümek, kibar olmak, farklı yiyecekler yemek de bu öğrenme sürecine dahil. Tüm bunlar zamanla öğrenilecek ve öğretilecek şeyler. Çocuklar dokunarak ve oynayarak öğrenirler. Yiyeceklere de aynı muameleyi yaparlar. Örneğin, biraz avuçlarının arasında yiyecekleri ezmesi, tabağa elini sokup mıncıklaması, çocuğunuza farklı yiyeceklerin dokusunu öğretir.
Yemeği beğenmiyor olabilir
Bununla birlikte, çocuklar yemek istemedikleri yiyeceklerle de oynama eğilimindedirler. Çocuğunuzun yemeği oynaması, onu alıp yere dökmesi, onu beğenmediği ya da aç olmadığı anlamını taşıyor olabilir. Bunu çözmek sizin elinizde. Çocuğunuz o yemeği sevmese ve yemeyi istemese bile ara ara şansınızı deneyin. Çünkü çocukların damak zevkleri ara ara değişebiliyor. Bu nedenle, aynı yiyeceği birden çok kez sunmaya devam edin. Bunu yaparken de farklı şekil ve pişirme yöntemlerini deneyin.
Çocukların yemekleri yere atması nasıl engellenir?
Yemek zamanları aynı zamanda çocukların sofra adabı hakkında bilgi edindiği zamandır. Çocuğunuz yemeğini fırlatmaya başladığında yemeği elinizden almak isteyebilirsiniz. Ancak sakin davranmak daha doğru olacaktır. İşte size uygulayabileceğiniz birkaç yöntem…
Daha az yiyecek verin
Bebekler ve küçük çocuklar yiyecekleriyle oynamayı çok sever. Büyük miktarda porsiyonlar, kelimenin tam anlamıyla çok daha fazla cephane demektir.
Dikkatiniz onda olsun
Bebeklerimiz ve küçük çocuklarımız yemek yemekle meşgulken genellikle bulaşık makinesini boşaltmak, mutfağı temizlemek veya hızlı bir telefon görüşmesi yapmak isteriz. Ancak siz tüm dikkatinizle yemek yerken onunla ilgilenirseniz, fırlatmalarını çok daha kolay durdurabilirsiniz.
Sakin olmasanız bile sakin olun
Evet aynen öyle… “Yere yiyecek atmak yok!” gibi cümleler çocuğa olumsuz mesaj verir. Bu noktada, onlara yemeğin nerede durması gerektiğini anlatın. “Yiyecek atmak yok” yerine, “Yiyecekleri tabakta tutuyoruz” gibi ifadeyle onlara açık ve net ifadeler kullanın. Kendiniz de örnek olmak için bir porsiyon yemek alarak birlikte yiyebilirsiniz.
Yemek istemedikleri zaman ne yapmaları gerektiğini öğretin
Bebeğinizin veya yürümeye başlayan çocuğunuzun bir yiyeceği sevmediği ve bu nedenle onu fırlattığını düşünüyorsanız bir önerimiz var. İstemedikleri yiyecekleri tabağın ya da tepsinin bir köşesine koymalarını öğretin. Örneğin; tam yemeği fırlatacakken kolundan tutun ve “Buraya koyabilirsiniz” diyerek, koyması gerektiği yeri gösterin. Tabii bunu öğrenmesi için biraz pratik şart.