Ana SayfaHaberÇocuk hakları gününde,"Kırmızıda Dur De!"

Çocuk hakları gününde,”Kırmızıda Dur De!”

-

Başta çocukların bedensel söz hakları olmak üzere tüm hakları konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan “Kırmızıda Dur De!” projesi 20 Kaım Dünya Çocuk Hakları gününde dikkat çekiyor. Hem çocukları hem de yetişkinleri bilgilendirmeyi amaçlayan proje, Türkiye’de 60 yıldır iyilik sağlık için çalışan GSK’nın, TOG (Toplum Gönüllüleri Vakfı) aracılığıyla hayata geçirildi. Kırmızıda Dur De! Projesi ülke çapında yaygınlaşırken, proje ile 32 bin çocuğa ulaşılması planlanıyor. Şirket çalışanlarının sosyal sorumluluk projelerinde aktif olarak yer aldığını belirten GSK Türkiye İletişim ve Hasta İlişkileri Lideri Selcen Çökdü, Kırmızıda Dur De! projesinin çalışanlarının önerisiyle geliştiğini aktardı.

Projenin ilk bölümünde yüz yüze eğitimlerle çocukların bilgilendirilmesi ikince bölümünde ise dijital kanallar üzerinden yetişkinler bilgilendirilerek konu hakkında farkındalık oluşturulması amaçlanıyor. Bu kapsamda hazırlanan videolarla yetişkinlerin çocuk haklarını daha iyi bilmeleri, çocukları dinlemeleri ve onları daha iyi anlamalarını sağlamak için #sözküçüğün denilecek.

Bu yıl hayata geçirilen proje kapsamında şuana kadar yaklaşık 4 bin çocuğa ulaşılan projede çocuklar için özel alanlarının ihlal edilmesi durumunda kendilerini koruyabilmeleri ve harekete geçmeleri konusunda uygulamalar yapılıyor.  

Sus Değil #Sözküçüğün olmalı

Kırmızıda Dur De! Şimdi de çocuk haklarının korunması, çocukların kendilerini iyi ve güvende hissetmesi için   yetişkinler tarafından çocukların dinlenmesinin önemine dikkat çekerek sus değil #Sözküçüğün diyor. 2018-2019 eğitim öğretim yılında İstanbul, İzmir ve Bursa’da uygulanan proje, 2019-2020 eğitim öğretim senesinde Aksaray, Ankara, Aydın, Erzurum, Hatay, İstanbul, İzmir, Karaman, Konya, Niğde, Samsun, Siirt olmak üzere 12 ilde gerçekleşecek.

Proje, sınıflarda ikişer gönüllü tarafından uygulanıyor. Uygulama, 40’ar dakikadan üç ders saati olmak üzere 120 dakika sürüyor. Uygulamada, çocuğun kendisinin ve bir başkasının sınırlarının olduğunu fark etmesi temel alınıyor. Bu sınırların ihlali durumunda çocuğu doğru yerde ve zamanda, doğru kişiye, doğru şekilde bu ihlali dile getirebilmesi yönünde güçlendirmek üzerine bilgilendirme yapılıyor. Çocuklar gerekli konularda ‘Hayır’ deme konusunda cesaretlendiriliyor.

Kırmızıda Dur De! Çocuk hakları konusunda yetişkinleri bilgilendirecek

Gerek aileler gerekse toplum için son derece önemli olan bir konuya da değinen proje, yetişkinlere çocukların sözlerine kulak vermelerinin önemini anlatmayı hedefleniyor. Hazırlanan içeriklerin dijital kanallarda yayınlanmasıyla yetişkinlerin çocukları etkile bir şekilde dinlemeleri için de çalışılacak. Videolarda çocuk hakkı ihlallerinin bazı temel nedenleri, çocukları hak ihlali durumunda konuşabilmesi için güçlendirici yaklaşımlar ve destek mekanizmaları gibi konular yer alacak. Çocukların kendilerini ifade ettiklerinde yetişkinler tarafından dinlenmesinin önemli olduğu anlatılarak artık sus değil #Sözküçüğün denilecek.

Şirket çalışanları gönüllü oldu

Projeye katılan 70 Toplum Gönüllüsü genç, başlangıç eğitimlerini tamamladıktan sonra belirlenen okullarda 3. ve 4. sınıf öğrencileri ile proje etkinlikleri gerçekleştiriyor. Proje kapsamında 35 GSK çalışanı da gönüllü olarak sahada görev alıyor.

GSK Türkiye İletişim ve Hasta İlişkileri Lideri Selcen Çökdü, TOG ile 2013 yılından bu yana sürdürdükleri başarılı iş birliğine şirketin 60. yılında da çocuk hakları için devam ettiklerini söyledi. Çökdü “Kırmızıda Dur De! projemizin ilk etabını 4 bin çocuğa ulaşarak tamamlamak üzereyiz. 2021 yılına kadar 32 bin çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz. Amacımız çocuklarımızı başta bedensel söz hakkı olmak üzere tüm hakları konusunda bilinçlendirmek ve kendilerini güvende hissetmedikleri zamanlarda doğru kişilerle konuşmaya yönlendirmek. Bu yüzden çocukların susmalarını değil konuşmalarını istiyoruz ve artık #sözküçüğün diyoruz” dedi.

TOG Genel Müdürü Murat Çitilgülü ise “ Çocuğun kendisinin ve bir başkasının sınırları olduğunu fark etmesini hedeflediğimiz projemizin ikinci ayağında yetişkinlere ulaşmak için çalışıyoruz. Dijital platformlarda yayınlanacak yetişkinlere yönelik videolarla çocuk hakları konusunda yetişkinlerin bilinçlendirilmesini hedefliyoruz. Farkındalığı arttırmak için oluşturduğumuz “#Sözküçüğün” isimli şarkımız da TOG’un sosyal medya kanallarında ve dijital kanallarda yayınlanacak” şeklinde konuştu.