Ana SayfaPsikolojiÇocuk PsikolojisiÇocuklara kitap okurken bunları yapıyor musunuz?

Çocuklara kitap okurken bunları yapıyor musunuz?

-

Dijital çağda iletişim, haber, bilgi, oyun vb. için daha çok telefonlarımızı kullanıyoruz. Bu nedenle, çocuklara kitap okurken bazen dijital ortamlardaki kitaplardan ya da yayınlanmış hikâyelerden faydalanabiliyoruz. Ancak bilimsel tıp dergisi JAMA’da yayınlanan bir araştırmaya göre , ebeveynler küçük çocuklarına basılı kitap yerine tabletten hikâye okuduğunda etkileşimde önemli farklar yaşandı. Yaklaşık 2,5 yaşında olan çocukların bu kitaplarda yazılanlara daha az ilgi gösterdiği ortaya çıktı.

Bilindiği gibi birlikte kitap okumak, çocuklarla olan ilişkimizi güçlendirirken bir yandan da onların bir şeyler öğrenmesini sağlar. Ancak araştırma küçük yaş grubunun elektronik ortamdaki kitapları ilgi göstermemesinin nedenini açıklamıyor. Araştırmaya göre sadece küçük yaştaki çocuklar bu kitaplara daha az ilgi gösteriyor. Sebep belki ellerinde dokunarak kurcalayacakları renkli ilgi çekici kağıtlar olmaması olabilir.

Basitçe açıklamak gerekirse küçük çocuklar, bir şeylere dokunmayı ve tutmayı severler. Merak ve öğrenme aşamasında fiziksel temas onların ilgisini ekrandan daha fazla çekmiş olabilir. Yapılan bu küçük çalışmada 37 ebeveyn ve çocuk yer almış. Çocukların yaş ortalaması yaklaşık 2,5 olarak belirtilmiş. Belki daha büyük yaş grubu ya da daha fazla katılımcının olduğu geniş kapsamlı bir araştırmada farklı sonuçlar elde edilebilir. Ancak şimdilik bu çalışmaya göre yorum yapabiliyoruz. Her ne şekilde olursa olsun önemli olan çocuğunuzla birlikte kitap okuyor olmanız ve etkileşimde olmanız.

Çocuklara kitap okurken dikkat edilmesi gerekenler?

Çocuğunuza okuyacağınız hikâye ya da kitabı seçerken öncelikle onların yaşına uygun içinde onları korkutacak öğelerin olmadığı kitaplar seçilmesi gerekir. Basılı veya elektronik olsun, işte çocuğunuzla iyi zaman geçirmek için faydalanabileceğiniz bazı yöntemler:

Kitap okurken tek düze sadece kelimeleri okumayın. Hikaye hakkında yorum yapın ve çocuğunuza bunun hakkında sorular sorun. “Şimdi ne olacak sence?”

Çocuğunuz kitapta bazı şekilleri işaret ediyorsa o nesneler ya da bireyler le ilgili birkaç cümle fazla kurmayı deneyebilirsiniz. Meselâ; “Kedi nereye saklandı, elmalar ne renkti?

Kitaptakileri günlük hayatta çocuğunuzun yaşadıkları ile bağdaştırabilirsiniz. “Parkta gezerken gördüğümüz köpeğe benziyor değil mi? Bugün kaydıraktan biz de böyle kaymıştık” gibi örneklemeler yapabilirsiniz.

Her ne kadar çocuğunuz küçükse ve okuma bilmiyorsa da onu destekleyin okumaya çalışıp sesler çıkardığında “Evet, öyle olmuştu” vb. geri bildirimlerde bulunun.

Çocuklara kitap okurken onun kitabın sayfalarını çevirmesine izin verin. Bu hoşuna gidecektir.