Dünyada ve Türkiye’de ciddi bir halk sağlığı sorunu haline gelen çocuklarda obezite tehlikesine dikkat etmek gerekiyor. Bu konuda okul kantinlerinde alınan tedbirler odukça önemli. Ayrıca sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite de çocukların sağlığı açısından önem arz ediyor. Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Nilgün Seremet Kürklü, son yıllarda okul kantinlerinde yapılan gıda düzenlemelerinin çocuklarda görülen obezitenin önüne geçilmesi için atılan önemli bir adım olduğunu söyledi.
Çocuklarda obezite tehlikesine dikkat etmek onların geleceğine yatırımdır.
Okul çağının çocuklar için fizyolojik, psikolojik ve sosyal gelişimin hızlı olduğu, yaşam boyu devam edilebilecek davranışların büyük ölçüde oluştuğu, bilgi almaya, alışkanlık kazanmaya en uygun oldukları dönem. Bu dönemin aynı zamanda yetişkin hastalıklarına zemin hazırlayan en riskli dönem. Bu yaş grubundaki çocukların özellikle okullardaki beslenme uygulamalarına dikkat edilmediği takdirde başta obezite olmak üzere uzun dönemde kalp damar hastalıkları, hipertansiyon ve diyabet gibi bazı kronik hastalıkların görülme riski artabilir.
Okulda enerji yoğunluğu yüksek, besin değeri düşük olan enerji içecekleri, gazlı içecekler, aromalı içecekler ve kolalı içecekler ile çikolata türleri, şeker ve şekerleme türleri, eklenmiş kafein, guarana içeren ürünler, kremalı, çikolata dolgulu, jöleli, kekler ve pastalar, kızartma ve cipsler ile tatlandırıcı içeren yiyecek ve içeceklerin okul kantinlerinde yasaklanmasının öğrencilerin sağlığı, düzenli beslenmeleri ve obezitenin önüne geçilmesi için atılan çok önemli bir adım. Bu konuda başlatılan “Okul gıdası” projesi son derece önemli.
Obez olan çocukların 3’te 1’i erişkinlikte obez kalabiliyor
Öğrencilik dönemlerinde hafif şişman olan çocukların yüzde 60’ından daha fazlasının yetişkinlikte hafif şişman olduğunu, bu dönemde obez olan çocukların ise üçte birinin erişkin yaşa ulaştıklarında obez kalıyor. Bu sebeplerle çocuklarda obezite tehlikesine dikkat etmek ve erken dönemde önlem almak gerekiyor. Çocukların büyüme ve gelişmesinin sağlıklı olarak devam edebilmesi için doymuş yağ, tuz ve şeker tüketimi gibi zararlı ürünler yerine, içme suyu, süt, ayran, yoğurt, peynir, haşlanmış yumurta, meyve veya taze sıkılmış meyve suyu, çiğ tüketilebilen sebzeler yemeleri daha faydalı. Ayrıca çocuklukta kazanılan sağlıklı beslenme alışkanlığı ilerideki yaşlarda da devam ederek bireyin genel sağlığına katkı sağlıyor.