Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıÇocuklarda obezite tehlikesinin farkında mısınız?

Çocuklarda obezite tehlikesinin farkında mısınız?

-

Çocuklarda obezite sebeplerinin en önemlileri, besleme bozukluğu ve hareketsizlik. Diğer nedenlere kıyasla daha az da olsa genetik faktörlerin de rolü var. Dünyayla birlikte Türkiye’de de özellikle son 10 yılda çocuklarda obezite görülme sıklığı arttı. Beslenme alışkanlıklarındaki ve sosyal yaşamdaki ciddi değişimler bu artışın en önemli nedeni ayrıca çocukların boş zamanlarını artık bilgisayar ya da televizyon başında geçirdiklerini ve hareketsizliğin obeziteyi artıran bir başka unsur.

Çocuklarda obezite tehlikesine dikkat!
Çocuklarda obezite tehlikesine dikkat!

Çocuk hekimlerine bu konuda ne gibi sorumluluklar düşüyor?

Obezitenin tespitinde çocuk hekimlerine çok görev düşüyor. Hekimler olarak obeziteyi genelde atlıyoruz. Hasta bize hangi hastalıkla gelirse gelsin, muayene sırasında mutlaka boyuna ve kilosuna bakmalıyız. Eğer obezite söz konusu ise bu konuda aileleri bilgilendirmeliyiz. Hastanın şikayeti dışında da obezitenin taranması hekimin toplumsal görevidir.

Obezite hangi hastalıkları tetikliyor?

Obezite ciddi kalp damar hastalıklarına davetiye çıkarır. Diyabete, metabolik sendrom dediğimiz insülin direncine, karaciğer yağlanmasına neden olabilir. Karaciğer yağlanması en ciddi sorunlardan biridir, çünkü hastalık tedavi edilmediğinde siroza dönüşür ve ciddi ölüm riski taşır.
Söz konusu hastalıklara çocukluk yaşlarında rastlanabildiği gibi eğer obezite devam ederse erişkin yaşlarda da rastlanmaktadır. Obezitenin çocuk yaşta fark edilmesi ve tedavi edilmesi sonraki yaşlardaki rahatsızlıkların da önüne geçilmesini sağlar. Doğru beslenme ve düzenli spor konusunda küçük yaşlarda yapılan bilinçlendirme çocuğun geleceğine yapılan yatırımdır.

Çocuklarda obezite nasıl tedavi ediliyor?

Bize başvuran her çocuk hastamızın vücut kitle endeksine göre obez olup olmadığını belirliyoruz. Eğer böyle bir durum varsa bunun hastada bir bozukluğa neden olup olmadığına bakıyoruz. Bozukluk varsa, Uzman Diyetisyen gerekli diyet programını oluşturuyor. Ben de diyet süresince hastanın kan değerlerinin ve karaciğer yağlanmasının takibini yapıyorum.

Tedavi sürecinde yeme alışkanlıkları, uyku düzeni, fiziksel aktiviteler ve boş zamanlarını nasıl değerlendirdiği konularında çocuğun ve ailenin alışkanlıklarını detaylı bir şekilde değerlendirmek gerekiyor. Ne kadar doğru alışkanlık kazandırılmaya çalışılsa da çocuk her konuda anne babayı taklit eder. Ailenin yapacağı en önemli şey çocuğa örnek olmaktır.

Diyet yaparken çocuğa yasaklar konulması gerekiyor. Bu süreçte ebeveynlere tavsiyeleriniz var mı?

Çocukla iletişim kurarken ‘sen hastasın, bu yüzden diyet yapman gerekiyor’ yaklaşımı bizi başarısızlığa hatta telafisi olmayan bozukluklara sürükler. Onun yerine ‘senin şimdiden sağlıklı beslenmeyi öğrenmen gerekiyor ki hayat boyu sağlıklı yaşayabilesin’ yaklaşımını benimsemek gerekiyor. Çocuğun üzerinde beslenme baskısı kurmak iyi sonuç getirmez. Hiçbir şeyi yasaklamamalı ama çocuğu ona zararlı olan yiyeceklerin tatlarından uzaklaştırmalı, tüketmesi ertelenmeli. Birden fazla sağlıklı alternatif sunarak seçim yapma şansı vermeli. Bu kolay ve kısa bir süreç değil. Bunu kısa süreli bir diyet olarak değil, yaşam boyu sürecek bir sağlıklı beslenme alışkanlığı görmeli.

Çocuklar kimi zaman sınav ve okul stresi yaşadıklarından doğru beslenmeyi sınavdan sonrasına erteliyor, sürekli ders çalışma zorunluluğundan ötürü eve hapsoluyor, dışarı çıkıp fiziksel aktivitelerde bulunmak vakit kaybı olarak görülüyor. Oysa fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme zihinsel aktiviteyi besler.