Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıÇocuklarda yumurta alerjisi ve dikkat edilmesi gerekenler

Çocuklarda yumurta alerjisi ve dikkat edilmesi gerekenler

-

Yumurta alerjisi en sık görülen besin protein alerjisidir. Bunun sebebi henüz bağışıklık sistemi tam gelişmemiş olan bebeğin yumurta proteinini işleyememesidir. Bağışıklık sistemi, zararlı bir istilacı gibi algıladığı yumurta proteini ile savaşmak için antikorları kullanır. Bu da alerji belirtileri olarak görülür.  Yumurtaya alerjisi olan bir bebek, yumurtaları veya yumurta içeren yiyecekleri yedikten sonra kendisini hasta hissedebilir veya ciltte döküntü olabilir.  Yumurta beyazı sarısına nazaran daha sık alerjiye sebep olur. Bu nedenle 1 yaşın altındaki bebeklere beyazı yedirilmez.

Yumurta alerjisi belirtileri nelerdir?

Yumurta alerjisi, yumurtanın veya yumurta içeren gıdaların alınmasından sonra, dakikalar veya saatler içinde ortaya çıkar, deride yaygın kızarıklık, hırıltılı solunum, kusma ve ishal görülebilir. Yumurta alerjisinde egzama veya kaşıntı deri ve göz lezyonları görülme sıklığı diğer besin protein alerjenlerine göre daha fazladır.

Yumurta alerjisi nasıl geçer?

Yumurta alerjisi özellikle bebeklikte ve erken çocukluk döneminde görülmektedir. Çocuk yaş olarak büyüdükçe azalır ve yetişkinlikte genellikle tamamen düzelir.

Bir yaşından sonra yumurta akı yedirilmeye başlanan çocuklara az miktar ile başlanması, 3 gün denenmesi ve miktarın yavaş yavaş arttırılması gereklidir. Alerji belirtileri ortaya çıktığında yumurtaya en az altı ay ara verilmesi gerekir. Yumurta alerjisi olan bebeklerin beslenmesinden yumurta ve yumurtalı besinler çıkarmalıdır. Yumurtasız tarifler kullanılmalıdır. Tavuk yumurtasına alerjisi olan bireyler genellikle diğer yumurtalara da ( bıldırcın, hindi vb) alerjik reaksiyon gösterirler. Korunmak için tek yöntem yumurta yememek ve alışverişlerde besinlerin üzerindeki etiketleri iyi okumaktır. Hazır ürünlerin üzerindeki etiketlerde yumurta, yumurta tozu vb belirtilir.

Nadiren de olsa,  anafilaksiye neden olabilecek ciddi bir alerjik reaksiyon gösterebilir. Anafilaksi durumunda acil tıbbi müdahale gerekir. Ağır bir tablo izlenir. Ancak unutulmamalıdır ki bu çok çok nadir bir durumdur.

Ürün etiketlerinde bu maddeler yer alıyor ise dikkat!

Bazı terimler yumurta ürünlerinin işlenmiş gıdaların üretiminde  kullanıldığını göstermektedir. Bunlar;

  • Livetin
  • Albümin
  • Globulin
  • Lesitin
  • Lizozim
  • Vitellin
  • Ovalbümin veya ovaloglobülin gibi “ova”  ile başlayan kelimeler

Besin alerji riskinin daha yüksel olduğu kişiler

Bazı durumlar yumurta alerjisi gelişme olasılığının yüksek olabileceğini düşündürür.

  • Atopik dermatit: Cilt reaksiyonu olan çocukların cilt problemi olmayan çocuklara göre çok daha fazla gıda alerjisi geliştirmeleri olasıdır.
  • Aile öyküsü: Ailenizden biri veya her ikisi de astım, gıda alerjisi veya egzema gibi başka bir alerji türü varsa, gıda alerjisi riski yüksektir.
  • Yaş: Yumurta alerjisi erken çocuklukta daha sık görülür. Yaşla birlikte, sindirim sistemi olgunlaşır ve oluşma olasılığı düşer.

Antihistaminikler hafif alerji belirtilerini gidermede yardımcıdır ancak yapılması gereken bir Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji, Beslenme veya Çocuk Alerji uzmanına başvurmaktır.  Çocuk doktorunuz veya aile hekiminiz sizi yönlendirmede yardımcı olacaktır.