Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıÇocukların dişlerini çürükten korunmak için neler yapılabilir?

Çocukların dişlerini çürükten korunmak için neler yapılabilir?

-

Çocukların dişlerini çürükten korumak için en etkin yöntem, yetişkinlerde de olduğu gibi dişlerin düzenli şeklide günde iki defa fırçalanmasıdır. Bunun haricinde çürük oluşumunu önlemede bazı koruyucu uygulamalar da yapılabiliyor. Bunlar fissür örtücü ve yüzeysel fluorid uygulamalarıdır. “Dişlerin en çok çürüme riski olan çiğneyici yüzeyindeki girintiler, halk arasında diş ojesi olarak bilinen fluorid içerikli fissür örtücüler ile örtülerek bu bölgede çürük oluşumundan korunmuş olur.”diyen Dt. Doç. Dr. Şule Kavaloğlu Çıldır, fissür örtücüler hakkında bilgi verdi.

Fissür örtücüler çocuğa kaç yaşında uygulanabilir?

Fissür örtücüler diş yüzeyine bir kez uygulanır, tekrarlanmasına gerek yoktur. Ayrıca dişlerin tüm yüzeylerine uygulanan yüzeysel fluorid uygulamaları vardır. Altı ayda bir tekrar edilen bu uygulamalar sayesinde asit ataklarının önüne geçilebilir ve ağız ortamında sürekli bir fluorid salınımı sağlanır.

Fissür örtücü ve yüzeysel fluorid, uygulama süresi oldukça kısa, uygulama şekli de oldukça kolaydır. Bu nedenle 3,5 yaşından itibaren tüm çocuklar bu uygulamalara kolaylıkla uyum gösterebilir.

Her 5 çürük dişten dördü arka azı dişlerde oluşuyor

Özellikle büyük yüzeylere ve derin çukurcuklara sahip olan 6 yaş dişlerinin özenle ve dikkatlice fırçalanması gerekir. Bu nedenle anne-babaların çocukların diş fırçalamalarını izlemesi, özellikle bu dişlerin iyi fırçalandığından emin olması önemlidir. 6 yaş dişleri genellikle 6 yaşında sürmeye başlarlar ve sürmelerini tamamlamaları yaklaşık olarak 6 ay ile 1 sene arasında olmaktadır. Sürmelerini tamamlayana kadar yüzeysel fluorid uygulamaları ile koruma altına alınmaları ve sürmelerini tamamlar tamamlamaz da fissür örtücüler ile kaplanmaları çürükten korunmalarında etkili olabilir.

Her çocuğun koruyucu tedavi programı farklı

7-8 yaşlarında ilk süren süt keser dişler yerini sürekli dişlere bırakır. Süt dişleri sallanmaya başladığında haftalarca düşmeden ağızda kalabilirler. Çocuk bu nedenle beslenme ve diş bakımını yapmada oldukça güçlük çeker. Özellikle hem süt hem de sürekli dişlerin ağızda bulunduğu karışık dişlenme döneminde çürükten koruyucu uygulamalarla desteklenmeleri faydalı olabilir. Ancak her çocuk kendi ağız ve diş sağlığı durumuna ve çürük risk durumuna göre değerlendirilmelidir. Her çocuğa uygulanacak koruyucu tedavi programı bu nedenle farklılık gösterebilir.