Çocuklarımız hakkında en korktuğumuz şeylerden biri, zararlı maddeleri yutmaları… Özellikle henüz yürümeye başlayan bebekler, gördükleri hemen her şeyi ağızlarına atmalarıyla meşhur. Tüm bu ‘yutma’ risklerini ortadan kaldırmak için ebeveynler, küçük maddeleri çocuklarından uzak tutmaya özen gösterir. Tüm dikkatinize rağmen çocuğunuz bir madde yuttuğunda doktorlar müdahale eder. Ancak yeni geliştirilen bir teknoloji, bu gibi durumlarda ameliyata gerek bırakmayacak gibi duruyor. Bilim insanları, kendisinden küçük nesneleri çevreleyebilen, onların vücuttan çıkarılmasını sağlayabilen ve dar alanlardan rahatlıkla geçebilen hareketli bir manyetik slime üretti.
İcadın yaratıcıları, mıknatıslar tarafından kontrol edilen manyetik slime’ın aynı zamanda elektriği iyi ileten bir iletken olduğunu ve elektrotları birbirine bağlamak için kullanılabileceğini ifade ediyor.
Koyu rengiyle adeta bir balçığa benzeyen manyetik slime, Robin Williams’ın başrolünde oynadığı 1997 yapımı bilimkurgu filmindeki Flubber isimli maddeye benzetiliyor. Elbette Marvel’ın Venom karakterini de unutmamak gerek! Manyetik slime’ı görenler, şaşırtıcı ve biraz korkutucu olarak duygularını ifade ediyor.
Kısa süre önce dünyaya tanıtılan Manyetik slime’ın yaratıcılarından biri olan Hong Kong Çin Üniversitesi profesörü Li Zhang, The Telegraph’a yaptığı açıklamada, maddenin gerçek bir bilimsel araştırma olduğunu ve 1 Nisan şakası olmadığını vurguladı.
Manyetik slime’a dışarıdan mıknatıslar uygulandığında hareket edebiliyor, dönebiliyor, O veya C gibi şekilleri oluşturabiliyor. Tüm bunları içeriğindeki manyetik parçacıklar sayesinde başarıyor.
İlgi çeken buluş, bilimsel hakemli dergi Advanced Functional Materials’da yayınlanan bir makalede “manyetik slime robotu” olarak tanımlandı. Prof. Zhang, “Nihai hedef, onu bir robot gibi kullanmak. Hala temel bir araştırma olarak görüyoruz. Fiziksel özelliklerini anlamaya çalışıyoruz” diyerek ve şu an için manyetik slime’ın kendi başına hareket etme özelliğinden yoksun olduğunu da sözlerine ekledi.
Prof. Zhang, manyetik slime’ın visko-elastik özelliklere sahip olduğunu yani maddenin bazen katı gibi, bazen sıvı gibi davrandığını ifade etti. Manyetik slime’da kullanılan ve Polivinil alkol adı verilen bir polimer, temizlik ürünlerinde yaygın olarak kullanılan boraks ve neodimyum mıknatıs parçacıklarının karışımından oluşuyor. Bu iki maddenin karıştırılması, viskozitesi kuvvet altında değişen Newton kuvveti olmayan bir sıvı olan oobleck’i üretiyor. Prof. Zhang, bilimsel açıklamayı biraz daha anlaşılır kılmak için ‘Bu, evde suyu mısır nişastasıyla karıştırmaya çok benziyor’ diyor ve ekliyor: “Çok hızlı dokunduğunuzda katı gibi davranıyor. Hafifçe ve yavaşça dokunduğunuzda bir sıvı gibi davranıyor.”
Sindirim sisteminde kullanılabilir
Ekibin tıbbi bir ortamda test etmek için acil bir planı olmasa da, bilim insanları, manyetik slime’ın sindirim sisteminde, örneğin yutulan küçük bir pilin verdiği zararı azaltmada yararlı olabileceğini düşünüyorlar.Prof. Zhang “Zehirli elektrolitlerin dışarı sızmasını önlemeye yardımcı olmak için yutulan maddeyi kaplamada bu tür bir balçık robotunu kullanabiliriz” dedi.
Kısacası, manyetik slime mıknatıslarla sindirim sistemimize girerek yutulan maddenin etrafını saracak ve onu daha az zararlı hale getirecek. New Scientist’e göre bir katı gibi, bir sıvı gibi olan ve boraks, polivinil alkol ve manyetik bir maddeden oluşan slime, vücuda girip madeni para gibi bir nesneyi kaplamada kullanılabilir. Elbette bunun yapılabilmesi için nesneyi yutan kişinin manyetik slime’ı da yutması gerekecek.
Bununla birlikte, balçıktaki manyetik parçacıklar zehirli olduğu ifade edildi. Araştırmacılar, varsayımsal olarak koruyucu bir tabaka oluşturmak için manyetik slime’ı bir silika tabakasıyla (kumdaki ana bileşen) kapladılar. Prof. Zhang, “Güvenliğimiz büyük ölçüde, manyetik slime’ı vücudumuzun içinde ne kadar süreyle tutacağımıza da bağlı” dedi. Prof. Zhang son olarak kahverengi-siyah renkli manyetik slime’ı daha renkli hale getirmek için pigmentlerin veya boyaların kullanılabileceğini de sözlerine ekledi. Hala test aşamasında olan manyetik slime’ın ne zaman piyasaya sürüleceği ve aktif olarak tıp dünyasında kullanılacağı tarih henüz net değil.