Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıDiş tedavisinde başvurulan sedasyon her çocukta uygulanabilir mi?

Diş tedavisinde başvurulan sedasyon her çocukta uygulanabilir mi?

-

Diş tedavisinde sedasyon, lokal anestezi ile yapılabilecek işlemlerin anestezi doktoru tarafından uygulanan ilaçlar ile hastanın sakinleştirilerek yapılmasını sağlayan bir yöntemdir. Diş tedavisi olması gereken ancak diş hekimi korkusu olan ya da fiziksel veya zihinsel engeli nedeniyle diş tedavisi yapılmakta zorluk çekilen, öğürme refleksi fazla olan kişilerde sedasyon uygulanabilmektedir.

Ancak diş tedavisine olanak vermeyen ağır zihinsel veya fiziksel engellilerin, kronik hastalıkları olan çocukların tedavileri anestezi uzmanının değerlendirmesi ile genel anestezi altında yapılabilmektedir. Böylelikle hastanın tüm diş tedavisi kısa sürede tamamlanmaktadır.

Sedasyon ve genel anestezi arasındaki fark nedir?

Genel anestezide hasta dışarıdan uyaranlara cevap veremeyecek kadar derin uykudadır. Dışarıdan solunum desteği gerekir. Sedasyonda ise hasta, sedasyonun düzeyine göre iletişim kurabilir, kendi kendine nefes alabilir, sözlü komutlara cevap verebilir. Her iki işlem de diş hekimi haricinde bir anestezi uzmanı gerektirir.

Her çocukta uygulanabilir mi?

Sedasyon her hastada uygulanabilecek bir yöntem değildir. Çocuğun önemli bir tıbbi problemi varsa sedasyon riskli olabilir. Bu gibi durumlarda anestezi hekiminin değerlendirmesi sonucu ameliyathane ortamında genel anestezi yöntemi uygulamak daha emniyetli olabilir. Sedasyon kısa süreli çok ağrılı olmayan işlemler ve sağlıklı çocuklar için uygun bir yöntemdir.

Sedasyon hangi yaştaki çocuklara uygulanabilir?

Sedasyon engelli bireylere uygulanabileceği gibi herhangi bir engeli olmayan küçük yaştaki çocuklarda da (2-9)  gerektiğinde kullanılabilmektedir.  Sedasyonun en büyük avantajı hastanın hiçbir ağrı duymaması ve işlem sonrası kendine gelme süresinin kısa oluşudur.

Sağlıklı olan dişi korumak önemli!

Engelli hastalarda kaybedilen her diş daha büyük problemler oluşturabilirken, diş kaybı ile ortaya çıkan konuşma ve çiğneme problemleri çocukları rahatsız edebilir. Bu hastaların çoğu protezleri kullanmaya uyum gösteremezler. Eksik dişlerle hayatlarına devam edebilmeleri de zordur. Bu sebeple engelli bireylerde, çocuklarda  düzenli diş hekimi kontrolleri yapılarak çürükten koruyucu uygulamaların yapılması önem taşır. Öncelik, her zaman sağlıklı olan dişi korumak olmalıdır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de diş hastalıkları önlenebilir hastalıklar kapsamındadır.

Sağlıklı dişlere sahip olan çocuklar yemekleri daha iyi çiğneyebilir, daha iyi beslenebilir, harfleri daha güzel söyleyerek daha anlaşılır konuşabilirler. Sağlıklı dişlerin estetik görüntüsü çocukların kendilerine olan güvenlerini de arttırır. Çocukların genel durumunu da etkileyen ağız ve diş sağlığına özen gösterilmelidir. Bebek ve çocuklarda diş sağlığı nasıl korunmalı konulu yazımızı okuyabilirsiniz.