Ana SayfaAileHamilelikDiyabetik annenin bebeğinde doğumsal anomali riski daha fazla!

Diyabetik annenin bebeğinde doğumsal anomali riski daha fazla!

-

Diyabetik annenin bebeğinde pek çok sorun ile karşılaşılabiliyor. Diyabet (şeker hastalığı) bireyin tüm vücudunu ve sağlığını etkileyen bir hastalık olması sebebiyle ciddi bir rahatsızlıktır. Diyabetik kişi, hamile kaldığında ise bu durum hem anne adayı hem de bebeği etkilemektedir. Bu sebeple, hekim kontrolünde, anne adayının şeker seviyesinin takibi büyük önem taşımaktadır.

Diyabetik annenin bebeğinde, doğumsal anomali riskinin daha fazla olduğunu belirten Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk sağlığı ve Hastalıkları A. D. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Vural, konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Diyabetik annenin bebeğinde ne gibi sorunlarla karşılaşılabiliyor?

Diyabetik annenin bebeğinde birçok sorun ile karşılaşabilmektedir. Buradaki önemli nokta anne kan şeker düzeyinin kontrol altında tutulup tutulmadığıdır. Diyabet türü ne olursa olsun, hastalık kontrol altındaysa ve anne kan şeker düzeyi normal aralıkta tutulabiliyorsa, yenidoğanda ortaya çıkacak problem ya çok azdır ya da hemen hemen yoktur. Ancak annenin diyabeti kontrol altında değilse ve kan şeker düzeyinde ani oynamalar varsa bu durumda birçok problemle karşılaşılabilir.

Bu bebekler, olmaları gereken kilo ve boydan çok daha yüksek değerlerde doğarlar. Yani birer “tosuncuk” olarak doğarlar. Bu aileleri çok mutlu eder ama aslında bebek için çok büyük tehlikeler içermektedir.

Bu tehlikeler öyle sıralanabilir;

  • Doğum sırasında bebeğin büyük olmasına bağlı birçok problem yaşanabilmekte ve bebekte travmaya bağlı kırıklar, sinir yırtılmaları yaşanabilmektedir
  • Yine doğumun zor olmasına bağlı olarak bebek kendi kakasını (mekonyum) akciğerlere yutabilmekte ve buna bağlı çok önemli akciğer sorunları yaşayabilmektedir.
  • Bu bebeklerin doğumda oksijensiz kalma riskleri çok yüksek olup buna bağlı ileriki yıllarda nörolojik sekeller ve hastalıklarla ile yaşama riskleri artmaktadır.

Diyabetli annenin bebeğinin doğumdan itibaren kan şeker düzeylerinin düşük olmasına bağlı   havale geçirme riskleri artmaktadır

Damar içi pıhtılaşma riskleri de olduğu için buna bağlı hayati organların kanlanması ile ilgili problemler görülebilmektedir

Bu bebeklerin sarılık riskleri de daha fazla olmakta ve normal bebeklere oranla daha uzun sürebilmektedir.

Diyabet teşhisi olan anne adaylarının özel olarak dikkat etmesi gereken konular nelerdir?

Bu bireylerin hamilelikteki doktor takiplerini çok iyi yaptırıp, kan şeker düzeylerinin normal     olduğundan emin olmaları gerekmektedir.

Diyabetik annenin bebeği de diyabetik olabilir mi?

Diyabetik annenin bebeğinin, insüline bağımlı diyabet olma riski normal yaşıtlarına göre daha yüksektir.

Diyabetik annenin bebeğinde tedavi yaklaşımı nedir?

Annenin kan şeker düzeylerini normal düzeylerde tutacak şekilde takip ve tedavi edilmesi gerekmektedir. Yeni doğan bebeğin ise, doktor kontrolü altında, yeni doğan ünitesine yatırılması, burada takibi ve ortaya çıkabilecek komplikasyonlara göre tedavisi uygun olacaktır.

Diyabetik anne ve bebeğin yaşamını ne yönde düzenlemesi gerekir?

Annenin hamilelik sırasında beslenmesine ve tedavisine çok dikkat etmesi gerekmektedir. Bu tedaviyi ne kadar iyi yaparsa bebeğinde o kadar az problem çıkacaktır. Diyabetik anne çocukları ise ilk günlerini doktor kontrolü altında geçirdikten sonra gönül rahatlığıyla evlerine dönmelidirler. En kritik dönem yenidoğan dönemi olduğu için, bu dönemde problem yaşamayan veya problemleri doktor kontrolü altında çözülen diyabetik anne bebeklerinin ileriki yıllarda yaşıtları ile aynı şartlarda yaşayacaklardır.