Dondurulmuş muz ile yapılan dondurma çocuklar için ev ortamında hazırlanabilecek sağlıklı ve pratik bir atıştırmalık. Ayrıca dondurulmuş muz glütensiz hamur işi yapımında (pancake/ akıtma vb.) tutucu ve kabarmaya yardımcı malzeme olarak da kullanılır. İçerisindeki malzemelerin küçük çocukların yutabileceği şekilde, nefes borusuna kaçmayacak ve tehlike yaratmayacak duruma getirilmesi şartıyla dondurulmuş muz ile yapılan dondurma çocuklara sunulabilir. Sıcak havalarda hafif, sağlıklı bir alternatif olan dondurulmuş muz ile yapılan dondurma çocukları hem yerken hem de yaparken mutlu edecektir.
Bu tariflerde sorun olabilecek malzeme genellikle yemişlerdir. Bunlar küçük taneler halinde olduklarından çocuklara yedirilirken dikkatli olunmalıdır. Ayrıca kuruyemiş alerji yapabilir. Eğer önceden denemediyseniz 3 gün kuralına göre az miktarlarda çocuğun yutabileceği şekilde ezilmiş ve sulandırılmış kuruyemişi deneyerek durumu gözlemlemeniz yahut hekiminize danışmanız en doğru yaklaşımdır. Kuruyemiş de kullanmam derseniz tariflerin uygunluğu 1 yaşa kadar iner. Üçüncü tarif 7 aylık bebeklere de denetilebilir tabi yetişkin gözetiminde.
Dondurulmuş muz ile yapılan dondurma
Malzemeler (4 adet)
- 2 adet muz
- Yoğurt
- Dövülmüş ceviz içi, fındık içi veya file badem yada ev yapımı granola olabilir.
- 4 adet muzlara takılabilecek dondurma çubuğu.
Hazırlanışı
Muzlar soyulur ve enine ortadan ikiye bölünür. Kesilen yerden muzlara tutma çubukları yerleştirilir. Fırın kâğıdı serili düz bir kap içine koyularak yaklaşık 3-4 saat derin dondurucuda dondurulur. Dondurucudan çıkartıldıktan sonra üzerine pürüzsüz krema kıvamındaki yoğurt dökülür veya yoğurt olan bir kâseye batırılır. Ardından dövülmüş ceviz, fındık vb. malzemeye bulanan muzlar tekrar fırın kâğıdı serili tepsiye koyularak dondurucuya yerleştirilir. 1 saat kadar bekletildikten sonra servis edilir. Bunu ev yapımı puding ile de deneyebilirsiniz. Puding içinde tereyağı kullanırsanız donması daha kolay olacaktır.
Not: Eğer çocuğunuz çikolatadan vazgeçemiyor ise sadece çikolata yemesi yerine dışı erimiş çikolataya batırılmış muz yemesi içinizi biraz rahatlatabilir. Bu versiyonunu da deneyebilirsiniz.
Şekersiz ev yapımı dondurma tarifi
Malzemeler
5 – 6 dilim donmuş muz
2 yemek kaşığı yoğurt
1 avuç donmuş yaban mersini
Hazırlanışı
Muz dilimleri önceden buzlukta dondurulmuş olmalıdır. Tüm malzemeler blandera koyulur ve kıvam alana kadar karıştırılır. Eğer makineniz zorlanırsa içerisine biraz daha yoğurt veya süt ( süt 1 yaş üstü çocuklarda kullanılır) ekleyebilirsiniz. Karışım hazır olduğunda kâseye boşaltılır ve derin dondurucuda iyice donuncaya dek yaklaşık 8 saat bekletilir. Her 2 saatte bir karıştırırsanız daha iyi kıvam alacaktır. Çocuğunuzun yaşına göre meyve (karadut, şeftali, çilek vb.) ile süslenerek servis edilir.
Afiyet olsun
Dikkat!:Kuru yemiş ve küçük meyveler çocukların nefes borusuna kaçabileceği için 5 yaş üzeri çocuklarınkine yemiş eklemek daha uygundur. 1 – 2 yaş üzeri çocuklara alerjisi yok ise yemişler ezilerek verilir. Çocuğunuzun dondurmasını içindeki bir maddeye karşı besin alerjisi olmadığından emin olduğunuz meyveler ile de yapabilirsiniz.
Dondurulmuş yoğurt parçaları
Malzemeler
- 2 su bardağı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı vanilya
- Muz
Hazırlanışı
Bir gün önceden yahut 4-5 saat önceden muzlar derin dondurucuda dondurulur. Yoğurt ve vanilya karıştırılır. Pürüzsüz bir kıvam alınca buzluğunuza sığabilecek bir tepsi ya da düz bir kaba fırın kağıdı serilerek yoğurt karışımı en fazla yarın parmak kalınlıkta olacak şekilde fırın kağıdına spatula yardımı ile yayılır. Üzerine dondurulmuş muzlar küçük parçalar hâlinde kesilerek serpiştirilir. Gece boyunca dondurulan yoğurt daha sonra el ile kırılarak parçalara ayrılıp servis edilir. Buzluğa girebilecek bir tepsiniz yoksa küçük kek (muffin) kalıplarında da yapabilirsiniz.
Not: Bebeklerin diş çıkarma döneminde kullanılabilir ancak yetişkin kontrolü gerekir çünkü parçalar eridikçe kırılganlaşır ve bebeğin nefes borusuna kaçabilir. Bunun dışında bir sakıncası olmadığından 7 ay üzeri bebeklere de verilebilir.