Bademli elmalı crumble malzemeleri
- 4 orta boy elma (Yıkanıp soyulmuş)
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 2 çorba kaşığı toz badem ya da dövülmüş badem
Üstü için
- 1 su bardağı un
- 100 gr. tereyağı, (yaklaşık 2 çorba kaşığı) soğuk ve küp şeklinde doğranmış
- 3 çorba kaşığı pudra şekeri (Toz şeker de konulabilir)
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 3 çorba kaşığı file badem
Hazırlanışı
- Fırını 180 dereceye ayarlayın ve ısıtın.
- Tart kalıbınıza ya da fırın kabınıza küp doğranmış elmaları, toz bademi ve tarçını koyup karıştırın.
- Un, yağ, pudra şekeri ve kabartma tozunu ayrı bir kapta karıştırın. Bademi ekleyip biraz daha yoğurun. Çok fazla yoğurmayın daha ziyade parmak uçlarınızla yoğurun çünkü dağılan kırıntı şeklinde bir hamur olması gerekiyor.
- Unlu karışımı elmaların üzerine elmaları kapatacak şekilde yayın ve hafif bastırın.
- Önceden ısıttığınız fırında 30 dk pişirin ve 10 dakika dinlenmeye bırakın. Ilık olarak servis edin. Üzerine bir top dondurma da çok yakışacaktır.
Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:
Bademli elmalı crumble için içerdiği fazla yağ, şeker ve un nedeniyle sağlıklı diyemeyeceğim ancak ev yapımı, meyveli bir tatlı olması nedeniyle ara sıra yenebilir. Tabii obezite ya da farklı sağlık problemleri olmayan çocuklardan söz ediyoruz. Bu arada 2 yaşın altındaki çocuklara ilave şeker verilmemesi gerektiğini de hatırlamakta fayda var.
Tarifte yer alan badem, iyi yağlar ve E vitamini açısından önemli bir gıda. Pişen meyvenin hem besin değeri düşüyor hem içinde yağ, un gibi çocuğun ekstra gereksiz kalori alacağı malzemeler var. Ama ev yapımı meyveli az şekerli bir tatlı olduğundan, bol şerbetli bol yağlı hazır alacağınız tatlılardan daha iyi bir seçenek olabilir. Yerken miktara da dikkat etmekte fayda var.