Enginar çorbası
Malzemeler
- 4 adet orta boy enginar – ayıklanmış, yıkanmış, küp küp doğranmış.
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- ½ çorba kaşığı tereyağı
- 1 adet orta boy kuru soğan ince doğranmış
- 1 adet küçük patates küp doğranmış
- 1/2 demet dereotu doğranmış
- Zevkinize göre 1 tutam taze nane ve ya taze fesleğen de ilave edilebilir.
- 1 su bardağı süt
- 4 su bardağı su
Yetişkinler için: Bir tutam tuz ve karabiber süslenebilir.
Hazırlanışı
Tencereye zeytinyağı ve tereyağı koyulur. Soğan eklenip şeffaflaşana kadar pişirilir. Patates ve enginar eklenerek 1 dakika kadar daha pişirilir. Taze soğanlar ilave edilir ve üzerini örtecek kadar ılık su eklenip sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Ateşten almadan önce taze fesleğen yahut nane ve dereotu eklenip bir taşım kaynatılır. Mutfak robotundan geçirilir. Bu aşamada süt ilave edilir ve çorba kıvamı nasıl isteniyorsa o kıvama gelene kadar sıcak su ilavesi yapılabilir. Çorba tencereye alınarak bir taşım daha kaynatıldıktan sonra ocaktan indirilir.
Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu
Çorba her zaman annelerin imdadına yetişen bebeklerimizin ve çocuklarımızın muhteşem besin kaynağı. Çabuk hazırlanabilmesi de özellikle çalışan anneler için artı özelliği. Farklı sebzeler ile vitamin ve mineral kaynağı, süt ile protein ve kalsiyum kaynağı olması, doğal ve sağlıklı olması nedeni ile tereyağı kullanılmış olması çok önemli. Bu tür bir çorba özellikle kabızlık şikâyeti olan çocuklarınız için sıvı ve lif kaynağı olması açısından da eşsiz.
Ayrıca enginar cynarin içerdiği için karaciğer ve safra kesesinde biriken nikotin, alkol ve yağın vücuttan atılımını sağlar, vücuttaki amonyak ve kolesterolü azaltır. Karaciğerin can dostudur. Bol A ve B vitamini içeriği ile de dikkat çekmektedir.
İlginizi çekebilir: Enginarlı pilav 9 ay ve sonrası