Ana SayfaPsikolojiErgen PsikolojisiErgenlik döneminde nasıl kural koyulmalı?

Ergenlik döneminde nasıl kural koyulmalı?

-

Ergenlik döneminde, ebeveyn ve ergen arasında sorun yaşanmaya başlayabilir. Bu durum dönemseldir. Ergenin gereksinim duyduğu aile olmak için yapılabilecek çok şey vardır. Bunları yapabilmek için ise ailenin ergen ile iletişiminin doğru olması gerekmektedir. Kurallar, sorumluluklar çocuğa küçük yaşlarda öğretilir ise “Ergenlik döneminde nasıl kural koyulmalı?” sorusunun yanıtı ve uygulaması çok daha kolay olmaktadır.

Ancak bazı konular çok daha ön plandadır. Meselâ aile;

  • Sınır koymalıdır. Ancak bu sınırların anlamı ergenin, her denileni yapması değildir.
  • Sınırlamalar makul ve geçerli olmalıdır.
  • Önemsiz konularda sık sık tartışmadan kaçınılmalıdır.
  • Aşırı ısrarcı ve baskıcı olmamak önemlidir.
  • Anne babanın, olaylar karşısında olabildiğince benzer davranmaları gerekir. Farklı düşündüklerinde bunu kendi aralarında görüşmelidirler.
  • Ergen ile birlik olarak diğer eşe karşı işbirliği yapmak sorun yaratabilir.

Ergenlik döneminde nasıl kural koyulmalı?

Ailelerde her bireyin uyması  beklenen ve işlerin düzenli gitmesini sağlayan kurallar vardır. Oysa ergenler dönemsel özellikleri nedeni ile kurallara uymakta zorlanırlar. Bunu ergene çok iyi anlatmak gerekir. Ergen, ailesinin onun güvende olması, endişelendiği, sorumlu hissettiği ve evde düzen sağlamaya çalıştıkları için kurallar koymaya çalıştığını bilmelidir.

Ailenin aşırı kural koyması, kaygılı olduğunu gösterir. Bunun sonucunda çocuklar kendilerine güvenen ve doğru karar verebilen birer erişkin olamazlar ki, bu durum ailelerin istemediği bir sonuçtur.

-Kurallar aile tarafından, kendi istekleri ve ergenin özellikleri göz önünde bulundurularak koyulmalıdır.

-Aileler kendi uyamadıkları kurallara uymak için ergeni zorladıklarında sorun çıkar. Alkollü araç kullanırken, yalan söylerken onlardan bunları yapmamalarını beklemek gerçekçi değildir. “Ama biz büyüğüz.” savunması bu tür durumlarda ve ergen için geçerli olmaz.

-Vazgeçilmeyecek durumlar için kurallar koyarken ve kararlı olurken, esnek tutulabilecek şeyler için ısrarlı olmamak gerekir. Eve geliş saati, alkol alınması gibi gerekli kuralların öne çıkarması isteniyorsa, saç, küpe gibi konularda esnek olunabilir.

-Önemli noktalardan biri de, yaşa göre kuralların yeniden gözden geçirilerek düzenlenmesidir.

-Kuralların olabildiğince az sayıda ama kesin ve net olması, kendinize ve ona hareket alanı bırakması gerekir.

-Bozulan kurallar aileler tarafından hemen fark edilip, eleştirilirken, uyulan kurallar için övgü genellikle esirgenir. Oysa olumlu pekiştirmeler, ergeni dikkatli olmaya teşvik eder.

Tüm çaba ve önlemlere karşın aranızda tartışmalar çıkabilir. Tartışmaları sorun haline getirmeden çözebilmek için kızgınlığınızı dile getirmeniz gerekir. Bunun doğru yolu bağırmak ya da susup soğuk davranmak değildir. Bağırmak, onun da size bağırmasına ya da arkasını dönüp gitmesine neden olabilir.  O size bağırsa bile, ona bağırarak yanıt vermek çözüm olmayacaktır. Soğuk davranmak ise, yanlış davrandığında onu sevmediğiniz hissi verebilir. Bu nedenle daha önemli yanlışlar yaptığında, sevginizi kaybetmemek için farklı yerlerden yardım almaya, ya da başka yanlışlarla hatasını kapatmaya çalışabilir ki bu çok daha büyük bir sorundur. Böyle bir gerginlik durumunda; Sakinleşmek için ona ve kendinize zaman tanımak gerekir.  “Sakinleşene kadar seninle konuşmayacağım, gözüme görünme.” yerine, “Bu konuyu daha sonra konuşmamız sanırım daha iyi olacak.” cümlesi her iki taraf için de yararlı olacaktır.

Kural koymada ve ergenden bunlara uymasını istemede en önemli şey, ergene her şeyin en iyisini bildiğinizi değil, onun için her şeyin en iyisini istediğinizi göstermektir.