Ana SayfaBebek BakımıErken doğan bebek annesinden neler bekler?

Erken doğan bebek annesinden neler bekler?

-

Bebekler dünyaya geldiklerinde güvenli ortamlarının devam ettiğini bilmek isterler. Bakım verilen kucağın güvenli olması, beslenmenin düzenli olması, verdiği tepkilerin anlaşılıyor olması bebek için büyük önem taşır. Peki bebek erken doğmuşsa ve bir süre annesi olmadan büyümesi gerekiyorsa nelerle karşılaşır?

Ağladığında kucağa alıp sakinleştirmek, acıktığında beslemek “ihtiyaçlarımı karşılıyorlar, güvendeyim” duygusu ile ilk bilgiler olarak algılanır. Bebeğe verilen bakımın ve davranışların ne kadar stres yarattığı, beynin stresi değerlendirip depolayan ve stres cevapları oluşturan kısmının ne kadar aktifleştiği bebekliğin ilk dönemlerinden itibaren öğrenilmeye başlanır. Çünkü beynimizde yer alan “Amigdala” adı verilen bölge sürekli “Güvende miyim, her şey yolunda mı?” diye kontrol halindedir.

Bebek erken doğmuşsa ve bir süre annesi olmadan büyümesi gerekiyorsa

Karşılaştığı durumlar hastane ortamında olması gereken şeylerdir aslında. O talep etmeden belirli periyodlarla beslenir, mutlaka bazı tıbbi müdahaleler uygulanır, anlam veremediği sesleri duyar, yeterince sıkışmadığı ve anne kucağını bulamadığı için bedensel olarak kendisini boşlukta ve güvensiz hisseder. Kısaca tüm bunlar bebeğin bir taraftan fizyolojik olarak (kilo alımı, boyun uzaması ve büyüme gibi) iyi bir gelişme göstermesini sağlarken, diğer taraftan psikolojik ve sosyal olarak zorluklar yaşama ihtimalini bize hatırlatmalıdır.

Taburcu olup eve gelindiğinde de bebeği besleme ve bakım verme o kadar ön plana çıkar ki anne ile bebeğin, baba ile bebeğin birbirlerine adapte olmaları, birbirlerini tanıyarak belirli bir ahenk oluşturmaları öncelik olmaktan çıkabilir.

Beynin gıdası iletişimdir

Bebek beyni ilişki ile beslenmek ister. Alt beyin yani ilkel beyin kendisini sakinleştirmeyi başarabilirse, öğrenme ve organizasyon yetenekleri gelişir.

  1. Bebeğimizin sinyallerini görelim, yumuşak ve net dokunuşlar yapalım, yumuşak göz temasları ve sakin ses tonu kullanmanın önemini bilelim.
  2. Bebeğimizin ihtiyaçlarını karşılarken sosyal olarak neler yaptığı ile ilgilenelim
  3. Bize bakışını, gülüşünü, seslere tepkisini takip edelim.
  4. Beslerken ilişki kuralım, onunla bakışarak, konuşarak besleyelim.Bol bol ellerine dokunalım.
  5. Daha sonraki aylar güçlenmesini ve gelişimini bekleyelim.
  6. Gün içinde sakinliğimizi koruyalım. Annelik içgüdülerimize güvenelim. Sorularımızı ve endişelerimizi doktorumuzla paylaşalım.