Ev yapımı hamburger ekmeği tarifi 1 yaş ve sonrası

 

Evde çocuklara hamburger yapmak isteyenler için hamburger ekmeği tarifi.

Malzemeler:

2 Su bardağı Tam Buğday Unu

1 Tatlı kaşığı Kuru Maya

1 Adet Yumurta ( Hafif çırpılmış)

2 Tatlı kaşığı Yoğurt

2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı

½ Su bardağı Ilık Su

Hazırlanışı:

Fırınınızı 170 dereceye ayarlayıp, ısınmaya bırakın ve tepsinizin altına yağlı kâğıt serin. Un ve kuru mayayı derin bir kabın içerisine eleyin. Karışımı elinizle birbirine yedirin. Zeytinyağı, yoğurt, çırpılmış yumurta, pekmez ve ılık suyun yarısını ekleyerek yoğurmaya başlayın.(Suyun kalan kısmı ihtiyaca göre kullanılabilir)Tezgâhınıza hafif un serptikten sonra hamurunuzu alın ve tezgahta yoğurmaya devam edin. Elinize yapışmayan bir kıvama geldiğine hamurunuzu bir top haline getirerek üzerine bir kap koyun ve 5 dk. dinlenmeye bırakın.

Hamuru dinlendirdikten sonra bir bıçak yardımıyla 4 eşit bezeye bölün(Küçük ekmekler isterseniz 8 eşit bezeye de bölebilirsiniz)Elinizi tamamen açarak ve avuç içi tezgâha bakacak şekilde bir pozisyona getirin, her bir bezeyi avuç ve tezgah arasında sıkıştırarak dairesel hareketlerle bir top haline getirin ve hafifçe bastırarak üst yüzeyi yassılaştırın.

Altlarına un serperek tepsinize aralıklı olarak dizin, ve üzerini streç filmle kapatarak 40 dk. mayaya bırakın. (Streç filmi çok germeyin, ve bezelerin üzerine de mutlaka hafif bir un serptikten sonra streç filmi koyun.) 40 dk. sonra mayanız geldiğinde ekmeklerin üzerini hafif bir suyla nemlendirip önceden ısıttığınız 170 derecelik fırına atın. Yaklaşık 30 dk’lık bir sürede ekmekleriniz pişmiş olacaktır.

 

Not: Mayanın geldiğini nasıl anlarım?

Mayası gelmiş bir hamura dokunduğumuzda, sanki bir balona dokunuyormuş gibi bir his duyarız. Ufacık bir dokunuşla bile hamur içeriye göçer, bıraktığımda elastik bir yapı gibi yine aynı formuna geri gelir. Hamurun kazandığı bu yapı, mayanın gelmiş olduğunu gösterir.

Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu

Bu tarifte hamburger ekmeği yapılırken,biz hekimlerin önermediğimiz beyaz un ve şeker yerine tam tahıllı un ve az miktarda üzüm pekmezi kullanılmış olması çok güzel bir yaklaşım. Ayrıca içeriğinde bulunan az da olsa üzüm pekmezinin yanmaması için pişirme ısısı düşük tutulmuş. Daha önce de belirttiğim gibi hamburger yeme alışkanlığı olan çocuklar için ekmeği dahil hamburgeri evde yapmanız her zaman daha sağlıklı. Eğer çocuğunuzu fastfood restoranlarından uzak tutmakta zorlanıyorsanız,  ara sıra evde yapacağınız sağlıklı hamburgerlerle ailece hamburger günü partisi düzenlemenizde bir sakınca yoktur.

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here