Ev yapımı hamburger tarifi
Malzemeler
250 gr. köftelik dana kıyma
2 yemek kaşığı su veya sebze suyu
Tuz, karabiber
Süzme yoğurt
Marul
Domates
Ev yapımı hamburger ekmeğini öneririz.
Hazırlanışı
Fırın 200 C de ısıtılır. Kıyma, bir tutam tuz ve karabiber, 2 yemek kaşığı su (veya sebze suyu) bir kâseye koyularak yoğurulur. El ile kalın olmayan, hamburger köftesi şekli verilir. Köfteler fırın kâğıdı serilmiş tepsiye yerleştirilir. Önceden ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirilir. Pişirirken köftenin ortasını içinin iyi pişmesi için delinir. Köfte yapışmayan tavada da kısık ateşte pişirilebilir.
Marul ince ince kesilir, bir miktar süzme yoğurt ile karıştırılarak koyu kıvamlı bir sos haline getirilir. Yemek tariflerimiz içinde yer alan ev yapımı hamburger ekmeğinin içine önce marul ve süzme yoğurtlu sos sürülür. Pişmiş köfteler bu sosun üzerine gelecek şekilde yerleştirilir ve köftenin üzerine 1 dilim domates koyularak zenginleştirilir. Hamburger ekmeğinin üst kısmı da domatesin üzerine kapatılır. Hamburgeriniz hazır.
Not: Soğan ve sarımsak seven çocuklar için hamburgerin yoğurtlu sosuna biraz sarımsak, domatesin üzerine de bir ince dilim kuru soğan ilave edilebilir. Köfteler fırından çıkarıldığı anda, sıcakken üzerlerine taze kaşar veya Cheddar koyularak cheeseburgerde yapılabilir.
Doç.Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu
Günümüzde ne yazık ki çocuklar, hamburger gibi fastfood olarak adlandırdığımız gıdalara çok düşkün. “En sevdiğin yemek ne?” sorusuna, genellikle “hamburger “cevabı alır olduk. Bu noktada yukarıda verilen tarif, dışarıda hamburger yeme alışkanlığı edinmiş çocukları evde hazırlanmış daha sağlıklı olanını yemeye teşvik edebilir. Köfteyi fırında pişirerek, mayonez yerine süzme yoğurt kullanarak hazırlayacağınız bu tarif çok daha sağlıklı olacaktır. Fastfood gıdaların içerisinde yer alan koruyucu maddeler, yüksek oranda tuz ve şeker katkılarından da böylelikle uzak durmuş olursunuz.