İlkbahar sonlarına doğru sera domateslerinin yerini tarla domatesleri almaya başlar. Pazarlar, marketler yavaş yavaş mis kokulu domatesler ile dolar. İşte bu dönemde siz de evde domates ile çeşit çeşit soslar yapabilirsiniz. Sağlıklısı sızma zeytinyağı ve sarımsak ile yapılan meşhur domates sosumuz ama çocuğunuz ketçap yemeye bir şekilde alıştı ise en azından ev yapımı ketçap ile daha az şekerli ve tuzlu bir sos yemesini sağlayabilirsiniz. Ev yapımı ketçap tarifi 2 yaş ve sonrası çocuklar için uygundur ancak mümkün ise ketçabı tatmamış bir çocuğa özellikle ketçap yedirmeyin. O lezzete alışması ileride bu alışkanlığı devam ettirmesine yol açabilir. Ama her zaman yanında siz olmayacaksınız ve ev yapımı ketçap bulamayabilirler. Çocukların sevgilisi ketçabın fayda ve zararlarını konu alan yazımızı da okuyabilirsiniz.
Ev yapımı ketçap
Malzemeler
1 kilo domates
5 yemek kaşığı elma sirkesi
3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
2 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
2 orta boy soğan
3 diş sarımsak
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
1 adet defne yaprağı
3 adet karanfil
Hazırlanışı:
Soğan ve sarımsak soyulur rondodan geçirilir. Tavaya zeytinyağı koyulur. Soğan ve sarımsak şeffaflaşana kadar karıştırılarak pişirilir. Domatesler iyice yıkanır ve kabukları soyulur. Kabuğunu kolay soymak için alt kısmına ince bir çizik atarak sıcak suda bekletebilirsiniz. Soymadan da yapmanız mümkün. Ama kabuğunda olabilecek tarım ilacı kalıntıları vb nedeniyle vaktiniz varsa soymanızı öneririz. Soyulmuş domatesler de rondodan geçirilir ve soğanların olduğu tencereye eklenir. İçine tarçın, karanfil, defne yaprağı, şeker, biber ve domates salçası ilave edilir. Domatesler pişinceye kadar ara sıra karıştırılır. Piştiğinde ocaktan alınır. İçinden defne yaprağı ve karanfiller çıkartılır. İnce delikli bir süzgeçten geçirilir. Soğumaya bırakılır.
Ketçabınız hazır. Afiyet olsun.
Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:
Ketçap fast food beslenme tarzını çağrıştırdığı için çok hoşlanmadığımız bir sos. Ama az tuzlu ve hatta şekersiz olarak evde yaparsanız hem daha lezzetli hem de sağlıklı olur. Burada benim asıl söz etmek istediğim ketçabın ham maddesi olan sebze domates. Domates, likopen içeriği ile son derece faydalı bir gıdadır. Likopen konusunda yapılmış çalışmalar bizlere pişmiş domatesten likopen alımımızın daha fazla olduğunu göstermiştir. Likopenin özellikle prostat kanseri olmak üzere kansere karşı önleyici olduğu bilinmektedir. Ancak alerji yaptığı da görülür. Domates de çilek gibi histamin içermesinden dolayı alerji benzeri tepkilere yol açabiliyor. Ancak sebze proteinleri ısıya karşı dayanıklı olmadığından pişirme ile bu durum biraz olsun önlenebilir.