Evde yoğurt yapmak aslında son derece kolay bir işlem. Ancak bazen kıvam sorunları da yaşanabiliyor. Bebekleri için her zaman en iyiyi isteyen annelere evde yoğurt yapabilmeleri için bazı bilimsel tüyolar vermek istiyoruz. Evde yoğurt yaparken tutmadı, sulu oldu, tadı ekşi oluyor ve bebeğim yemiyor gibi şikâyetleriniz varsa işte size bazı püf noktaları.
Evde yoğurt yapmanın püf noktaları?
1-Yoğurt yapacağınız kabın temiz olması çok önemlidir. Bulaşık makinasından yeni çıkmış bir kap ya da tencere olabilir.
2-Yoğurt yapılacak tencerenin içerisine yarısına kadar su koyarak kaynatabilirsiniz. Su kaynayınca boşaltılır, böylece tencereden tüm kötü bakteriler uzaklaştırılarak steril hale getirilmiş olur. Ardından içine mayalanacak 1 litre süt koyularak, çok kısık ateşte sütün ısısı 80-90 C’ e gelene dek ısıtılır. Böylelikle mayalanmayı önleyecek tüm diğer bakteriler de yok edilmiş olur.
3-Isınan süt 40-45 C ‘e kadar ılıması için ocaktan alınır. Sütü mayalayacak iyi bakterilerin sevdiği ve çoğalarak fermantasyon dediğimiz mayalanma işlemini yaptıkları en uygun sıcaklık budur. Sütün karıştırılmadan kendiliğinden ılıması beklenmelidir.
4-Temiz bir kaşıkla mayalayacak olan yoğurt süte 2- 3 yemek kaşığı ölçüsünde eklenir. Maya olarak kullanılacak yoğurdun yarım saat önce buzdolabından çıkarılarak oda ısısına gelmesi sağlanmış olmalıdır. Bu aşamada doğal veya organik yoğurt seçmenizi öneririm.
5-Yoğurt, mayalanacak süte ekledikten sonra fazla karıştırmadan ve sallamadan 40-45 C sıcaklıkta en az 6-7 saat bekletilir. Bu ısı ortamını sağlamak esastır. Yoğurdu mayalayan faydalı bakterilerin ölmemesi için daha sıcak veya daha soğuk ortam önerilmez. Mayalanma işlemi boyunca kabın ağzının kapalı olması havadan farklı bakterilerin bulaşarak mayalanma işlemini bozmalarını önlemektedir. 6-7 saatten daha az beklenirse yoğurt sulu kıvamda olabilir.
6- Yoğurt yapmak için, yoğurt makinası kullanabilirsiniz. Mayalanma süresi makinanın üretici firmasına göre markadan markaya değişiklik gösterebilir. Makinanın aletlerinin temiz olması ve kavanozlarına koyulan sütün ısısına dikkat etmek yeterlidir.
7-Ölçü olarak genellikle 1 litre süte 3 çorba kaşığı yoğurt yeterli olmaktadır. Oranı arttırıp azaltmak mümkündür. Yoğurdun tam yağlı süt ile yapılması önerilir. Isının kontrolü için sıvı termometrelerinden yardım alınabilir.
8-Yoğurt mayalandıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. Buzdolabında soğuk ortamda artık mayalanma olmaz ve yoğurt biraz daha kıvam alır. Ancak evde yapılan yoğurdun hazır yoğurtlar kadar sert kıvamda olmasını beklememek gerekir. Elde edilen yoğurt, buzdolabında 2 C de 1 hafta saklanabilse de, bebekler için 2 günde bir yenisinin mayalanmasını uygundur.
Uzm. Dr. Gülşah Güven