Ana Sayfa1 Yaş Üstü YemekGlütensiz çikolatalı sufle ile bayrama merhaba!

Glütensiz çikolatalı sufle ile bayrama merhaba!

-

Glütensiz çikolatalı sufle ile bayrama merhaba!

Bayramlar, çocukluğumuzdan itibaren genellikle güzel anılarımızın olduğu günlerdir. Heyecanımız, bayram günleri hatta hazırlıkların yapıldığı arefe günlerinde başlar  Alınan bayramlık giysiler, verilen bayram harçlıkları her çocuğun sevgiyle anımsayacağı zamanlardır. Ama bu güzel bayram günlerinin en önemli konularından biri ikramdır. Daha doğrusu ikram çılgınlığı. Çılgınlık diyorum çünkü  çok da düşünülmeden, ailesine sorulmadan çocuklara yapılan şeker, çikolata ikramları birçok çocuğu ne yazık ki hasta edebilir.

Düşünün alerjisi olan bir çocuğa ikram edilecek bir şeker ya da çikolata o çocuğu hasta edebilir, hatta hastanelik bile yapabilir. Ne mi yapılmalı? Mutlaka aileye danışılarak çocuklara ikramda bulunulmalı. Yanlış beslenmeyle ilgili oluşabilecek rahatsızlığın olması engellenmelidir. Örneğin; Çölyaklı bir çocuk her çikolatayı, her şekeri, her dondurmayı yiyemez. Her sakızı çiğneyemez. Ayrıca alerjilerin ne kadar çok çeşidi olduğunu duyan ya da bilen herkes bu durumun vehametinin farkına varır mutlaka. O yüzden lütfen bayramda ikramda bulunacağınız her çocuğun beslenmesiyle ilgili olarak ailesine danışarak ikramınızı sunun. Ben sadece ufak bir hatırlatma yapmak istedim.

Dilerseniz “Çölyakla Yaşam Rehberi: Hayat Glütensiz de Güzel” kitabımdan basit bir glütensiz tarifle hoş bir ikramı sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.

Herkese sevdikleriyle birlikte geçirebileceği mutlu bayramlar dilerim…

Sevgiyle ve sağlıkla kalın..

NOT: Bu tarif sadece glütensiz beslenenler ve çölyaklılar için uygundur. Çocuklara tatlı önerilmez ancak bayram gibi özel bir günde glütensiz ikramda bulunmanız gereken misafirleriniz için uygun bir tarif.   

Glütensiz çikolatalı sufle ile bayrama merhaba!

Malzeme:

1/2 su bardağı toz şeker
3/4 kahve fincanı glütensiz un
3 yumurta (sarıları ve akları ayrılmış)
1 çay kaşığı vanilya
2 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
100 gr. rendelenmiş glütensiz bitter çikolata
1 su bardağı ılık süt
1 çorba kaşığı glütensiz pudra şekeri

Hazırlanışı

Derin bir tencerede yumurta sarılarını, süt, un, toz şeker, vanilya ve limon kabuğu rendesini karıştırarak 1-2 dakika kaynatın. Yumurta aklarını kar gibi oluncaya kadar çırpın. Hazırlanan karışımın içine çikolata ve çırpılmış yumurta aklarını ekleyin. Yağlanmış ve pudra şekeri serpilmiş bir sufle kabını ağzına kadar bu karışımla doldurun. Önceden ısıtılmış ( orta ısıda) fırında 25-30 dakika pişirin. Üzerine pudra şekeri serpip 5 dakika daha fırında bekletin.

Yazı ve Tarif: Oya Özden

Çölyakla Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı