Kabaklı muffin (4 adet muffin)
Malzemeler
1 adet kabak
1 parça beyaz peynir
5-6 adet minik doğranmış zeytin
2 yumurta
3 yemek kaşığı nohut unu
1 paket kabartma tozu
Tatlı kırmızı toz biber (yetişkinler için karabiber ilave edilebilir)
Yapılışı
Kabak rendelenir ve suyu iyice sıkılır. İçerisine diğer tüm malzemeler eklenerek homojen bir kıvam alana kadar karıştırılır. Hafifçe yağlanan muffin kalıplarına dökülerek 170 derecede 20-25 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun:)
Tarif: Instagram:@yulaffit
Not: Bu tarifi çölyak hastası olmayanlar, normal un veya tam tahıllı un ile de yapabilirler.
Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:
Glütensiz yemek tarifleri özellikle çölyak hastaları için çok önemli. Ülkemizde çölyak sık görülen bir hastalık olması sebebiyle bu tarifler daha da fazla önem kazanmakta. Çölyak ince bağırsağın, GLUTEN adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisidir. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllar glüten ihtiva eder. Gıda yenildikten sonra, ince bağırsakta bileşenlerine ayrıştırılıp bağırsak mukozası üzerinden kana karışır. Vücudumuzun yeteri kadar gıda alabilmesi, ince bağırsakta bulunan ve “villus” adı verilen kıvrımlar sayesinde sağlanır. Çölyak hastaları glutenli yiyecekler yediğinde bağırsak mukozasında alerji nedeniyle villus çıkıntıları ve kıvrımları tahrip olur. Miktarları azalır ve küçülürler. Böylece bağırsak yüz ölçümü gittikçe düşer. Yenilen gıdalar emilemez hale gelir. Sonuçta beslenme yetersizliği, arkasından da hastalık belirtileri ortaya çıkar.