Glütensiz poğaça tarifi
Malzemeler
1 su bardağı glütensiz un
1 adet yumurta
10 gr. kuru maya ( 1 paket kuru maya)
3 – 4 yemek kaşığı su
1 çorba kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Hazırlanışı
Un ve kuru maya iyice birbirine karıştırılır. Tüm malzeme un ve mayalı karışıla birlikte bir kâseye veya mutfak robotunun yoğurma haznesine koyularak uygun kıvama gelinceye kadar karıştırılır. Hamurun üzeri bir kapak ile kapatılarak 20 dk sıcak bir ortamda dinlendirilir. Dinlendirilmiş hamur istenilen boyutta parçalara bölünür ve elle hafif bastırılarak poğaça şekli verilir. Fırın kâğıdı serilmiş tepsiye dizilen poğaçaların üzerine fırça ile yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 180°C’de 20 – 25 dk pişirilir.
Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu
Çölyak hastalığı ve çölyak dışı gluten ilişkili hastalıklar, ülkemizde ve dünyada oldukça yaygın görülür. Glütensiz besinler, yemekler, atıştırmalıklar konusu daha doğrusu çeşitlilik bu çocukların beslenmesinde oldukça sıkıntılı bir durum ve glütensiz unla yapılmış farklı tarifler de bu bakımdan oldukça değerli. Glütensiz poğaça tarifi de çölyaklı ve glüten hassasiyeti olan çocuklar için harika bir atıştırmalık ve kahvaltılık. Bir poğaçanın yanına koyulabilecek protein ağırlıklı kahvaltılıklarla (yumurta, peynir gibi) çocuğunuza dengeli bir kahvaltı hazırlamanız mümkün. Mevsimine göre sebze ilavesi yapılabiliyorsa da ne alâ. Eğer yanında sebze yedirmekte zorlanıyorsanız peynirli, sebzeli bir iç malzeme ile poğaçayı zenginleştirebilirsiniz.