Göğüsler, hamilelik ve emzirme döneminden gerek hamilelikte alınan kilolar gerek ise süt üretimi ve bebeğin emmesi nedeniyle etkilenir.Hamilelik döneminde hormonlar vücudu bebeğin doğumuna hazırlamak üzere değişim gösterir. Bu değişim emzirme döneminde de devam eder. Hamilelik eğer planlı bir gebelik ise, anne adayı psikolojik ve fiziksel olarak gebeliğe hazır ise bu güzel bir sürecin başlangıcı olabilir.
Bu süreçte sizi devamlı endişelendiren haberler, hikâyeler dinlemeyin ve şunu unutmayın; “Dünyada yaşam var olduğundan bu yana tüm memeli canlılar hamilelik yaşıyor ve doğum yapıyor”. Bu kadar fazla sayıda canlı bunu binlerce yıldır yapabildiğine göre siz de yapabilirsiniz.
Göğüsler hamilelik ve emzirme döneminden nasıl etkilenir?
Öncelikle memelerde hassasiyet artar. Hatta bazı kadınlar bu şekilde hamile olduklarını anlarlar.
Birçok kadın, gebelik sırasında meme başının etrafındaki alanın renginin koyulaştığını fark eder. Bu normal bir durumdur. Aynı şekilde saçlar da koyulaşabilir. Pigmentlerde koyulaşma görülür. Doğumdan sonra bu renk değişimi genellikle normale döner. Memelerin üzerinde mavi damarlar görebilir. Bu da normaldir. Çünkü vücut, hamileyken ve emzirirken göğüslere daha fazla kan sağlar.
Hamilelik süresince gerek kilo alımı gerek ise doğuma yakın göğüslerde süt oluşması sebebiyle yeni sutyenler almak gerekebilir. Normal sınırlarda kilo alındıysa göğüsleri 1-2 beden büyüyebilir. Bu dönemde telsiz, rahat sutyenler kullanmak, gebelere veya emziren annelere özel sutyenler almak konfor sağlar.
Çatlaklar görülebilir. Bu çatlakların oluşumunu bir nebze olsun engellemek elinizde. Hamilelikte aşırı kilo almamaya çalışır, düzgün beslenirseniz ve bebek yağı gibi bir yağ ile meme derisini nemli tutarsanız çatlaklardan biraz olsun korunabilirsiniz. Bu çatlamalar olurken ciltte kızarıklık ve kaşıntı olabilir. İlerleyen zamanda bu çatlaklar beyaza dönecektir.
Doğuma kısa süre kala memelerden süt sızıntısı olabilir
Bu koyu sarı bir süttür. Bebeğinizin ilk 2-3 gün içeceği “Kollostrum” adı verilen ilk sütüdür. Sızıntının kıyafetlerinizde leke bırakmasın istiyorsanız göğüs pedi kullanabilirsiniz.
Bebeğiniz birkaç günlük olduğunda hızla süt yapan memelerde gerginlik hissi yaşamak normaldir. Kolay değil! Yemek yetiştiriyorlar… Bebeğin emme perioduna göre memelerin süt yapma düzeni de zamanla oturur. Daha rahat emzirmeye başlarsınız. Emzirme zamanı geldiğinde göğüsleriniz sızlayabilir. Bu vücudunuzun size bir uyarısıdır. Emzirme vaktinin geldiğini anlatır.
Bebek emerken meme uçlarında yara oluşabilir. Memeleri emzirmeden önce ve sonra temiz nemli bir bez ile temizlemek emzirme sonrası meme ucu çatlakları için özel kremlerden kullanmak faydalı olabilir. Krem sürdükten sonra kuruması için hava alması iyi olacaktır. Yara derinleşmeden doktora danışmakta fayda var.
Emzirirken sırt, boyun vb ağrıları oluyor ise çocuk doktorunuza nasıl emzirdiğinizi anlatarak ondan yardım alabilirsiniz.
Bir memeden emzirirken diğer memenizden de kendiliğinden süt sızabilir. Bu normaldir. Göğüs pedi koyabilirsiniz.
Bazen bir süt kanalının tıkanması, mastitis denilen bir enfeksiyona neden olabilir. Ateşiniz çıkabilir, acınız ve göğsünüzde kırmızı çizikler artabilir. Tıkalı kanalın üzerindeki alan dokunulduğunda sıcaklık hissedebilir. Kanal tıkanıklığı yaşadığınızı düşünüyorsanız doktorunuzu arayın. İlaç verilmesi gerekebilir.