Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıGrip hastalığına karşı neler yapılabilir?

Grip hastalığına karşı neler yapılabilir?

-

Grip hastalığına karşı neler yapılabilir, bu önlemleri hasta olmadan almakta fayda var. Ama eğer önlemlere rağmen grip olduysanız da bu durumda hastalığı yenmek için yapılması gereken bağışıklık sisteminize yardımcı olmaktır. Grip, her yıl kış aylarında daha çok yaşanan bulaşıcı bir viral enfeksiyondur.  Bu sebeple sonbahar aylarında, özellikle risk grubu olarak adlandırılan yaşlı, kronik hastalığı olan, hamile, sağlık personeli ve çocuklar için grip aşısı yaptırmaları yönünde öneriler yapılır. Ayrıca bağışıklık sistemini kuvvetlendiren gıdalardan oluşan sağlıklı beslenme, iyi uyku ve dinlenme süreleri de önemlidir. Grip sonbaharda baş gösterse de genellikle aralık, ocak aylarında daha kuvvetli olarak yaşanır.

Özellikle risk grubunda olan bebekler, kronik rahatsızlığı olan çocuklar için hekime başvurulmalıdır. Grip gibi enfeksiyon hastalıklarında çocuklara hekim kontrolü olmadan ilaç verilmemeli özellikle antibiyotik kullanılmamalıdır. Viral olan grip için antibiyotik kullanımı gereksizdir.  Yüksek ateş ( 38 derece üstü), 3 günden uzun süren ateş veya başka bulgular var ise derhal hekime bilgi verilmelidir. Hastalıkta 3 günden sonra düzelme görülmesi gerekirken kötüleşme , ateş artışı, düşmeyen ateş vb yaşanıyor ise derhal sağlık kurumuna başvurulmalıdır. Bu durum ikincil bir başka hastalığın belirtisi olabilir. Menenjit, zatürre, bronşit gibi ciddi bazı hastalıklar grip arkasından görülebilmektedir.

Grip hastalığına karşı neler yapılabilir?

Hasta olmaktan kaçınmak için, hasta kişilerle teması en aza indirmek, mümkünse temas etmemek, kalabalık yerlerden kaçınmak, çocukları alışveriş merkezlerine götürmemek, evi gün içinde birçok kez ve iyi havalandırmak önemlidir. Ayrıca çocukları hava soğuk olsa bile sokağa, bahçeye parka çıkarıp temiz hava almalarını sağlamak, evin hava sıcaklığını kesinlikle 21-23 derece üzerine çıkarmamak, ev içindeki hijyeni iyi sağlamak ve bol bol el yıkamak alınabilecek diğer önlemlerdir. Özellikle alışveriş merkezlerindeki oyun alanlarının çocukların rutin oyun alanı olmaması gerekir.

Grip olan çocuğa ev ortamında nasıl yardımcı olunabilir?

  1. Çocuğun iyi beslenmesine dikkat etmek, gün içinde bol miktarda sebze, meyve, protein ve sıvı alımını sağlamak önemlidir. Ateşi varsa bu sıvı kaybına yol açacağından sıvı alımı öncelikli olarak önemlidir. Ateşi düşürmek için panik yapmadan doğru uygulamalar yapmak gerekir.
  2. Vücut direncini korumak için düzenli ve yeterli miktarda uyumasına özen gösterilmelidir.
  3. Çocuklar için evde tavuk suyu, tarhana gibi çorba yapmak, istirahat etmelerini sağlamak, bol sıvı almalarını desteklemek  gün içinde 1-2 bardak ılık limonlu zencefilli ıhlamur gibi içecekler sunmak çocukları biraz olsun rahatlatacaktır. Ihlamuru bekletmeyin çünkü rengi koyulaşan ıhlamur özelliğini kaybetmiş demektir. Taze olarak yapın. Çocuğun yaşına göre miktarı ayarlayın. Çok küçük çocuklar için ( 1 yaş ve üzeri) 1-2 çay bardağı günlük olarak yeterli olacaktır. Evde zencefil yok ise birkaç damla limon damlatabilirsiniz.(Ihlamur: Su kaynatılır, ocaktan alınır. İçine bir ince dilim zencefil, bir tutam ıhlamur koyulur, 5 dakika demlendikten sonra 1 çay kaşığı şeker veya alerjisi yoksa bal ilave edilerek ılık olarak çocuğa içirilir.)
  4. Çocuğun odası sık sık havalandırılmalıdır.
  5. Bebeklerin burnu, onlar için özel hazırlanmış tuzlu su solüsyonuyla sık sık temizlenmeli ve burun açık tutulmaya çalışılmalıdır. Tıkalı burun grip ile birlikte kulak enfenksiyonlarının oluşmasına da zemin hazırlayabilir. Küçük çocuklar kulağını tutuyor ve çok ağlıyor ise doktoruna bilgi verilmelidir.
  6. Evde soğuk buhar makinesi var ise nefes almasını kolaylaştırmak ve burnu açmak için  1-2 saatte bir 15 dakika kadar buhar çalıştırılmalı. Ama soğuk buhar olduğu için çocuğun direkt vücuduna gelecek şekilde ayarlanmamalıdır. İyice üşümesine sebep olmamak gerekir.
  7. Bunların dışında eczanelerde Gıda ve Tarım Bakanlığı onaylı mürver, propolis, ekinezya vb gibi bitkisel bazı takviyeler satılmaktadır. Yine eczanede bulabileceğiniz sardunya köklerinden elde edilen özel bir solüsyon satılmaktadır. Bu solüsyondan da eczacınıza danışarak faydalanabilirsiniz.  Ancak bu ürünler genellikle 1 yaş altı bebeklere önerilmemektedir. Eczacınıza muhakkak çocuğunuzun yaşını belirterek danışınız. Eczane dışında satılan ürünleri almayınız.
  8. Gün içerisinde mandalina, portakal yedirmek veya suyunu içirmek iyi bir tercihtir. Yine çocuğun yaşına, kilosuna bağlı olarak küçükler için  yarım büyükler için 1 su bardağı taze sıkılmış meyve suyu, 1-2 porsiyon mandalina, portakal yedirmek C vitamini açısından destekleyicidir. Narenciye meyvelerde de miktarı abartmamak gerekir fazlası alerjiye sebep olabilir.
  9. Emziren anneler çok fazla burun akıntıları varsa bir ağız maskesi takarak emzirmeye devam edebilirler.

Grip sonrası öksürük uzun sürebilir

Grip sonrası öksürük var ise bu bir süre daha devam edebilir.  Yapılan bazı araştırmalarda bir tatlı kaşığı kadar balın öksürüğü yatıştırdığı yönünde bilgiler mevcuttur. Unutulmamalıdır ki bal 1 yaş altındaki bebeklere verilmez.

Bu  içerik  Prof. Dr. Mehmet Vural ve Yrd. Doç.Dr. Mahir Gülcan’ın Kidsgourmet yazılarından derlenmiştir.