Kışın havaların soğumasıyla baş gösteren grip genellikle soğuk algınlığı (nezle) ile çok karıştırılan bir hastalıktır. Oysa grip, influenza virüslerinin yol açtığı bir viral solunum yolu hastalığıdır. Özellikle kış aylarında belli dönemlerde salgınlara sebep olur. Ciddi solunum sistemi hastalıklarına yol açması hatta hayati risk oluşturabilmesi nedeniyle soğuk algınlığından ve diğer solunum sistemi hastalıklarından farklılık gösterir.
Grip ve soğuk algınlığı
Grip belirtileri ateş, terleme nöbetleri, öksürük, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, boğaz ağrısı, halsizlik, kas ve eklem ağrıları yapar. Bu belirtiler soğuk algınlığına benzese de grip hastalığında baş ağrısı, kas ağrıları ve özellikle 38 derecenin üstünde ateş daha belirgindir.
Grip hastalığı genellikle 7 – 10 günde iyileşir. Ancak grip sinüzit, bronşit veya zatürre gibi bazı enfeksiyonlara da zenim hazırlayacağından tedavi gerektirir. Özellikle çocuklarda, yaşlılarda, bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde ve kronik hastalığı olanlarda grip ağır seyredebilir. Bu gibi durumlarda hayati risk yaratabilir. Bu sebeple de gripten korunmak ve eğer grip tanısı konulursa bir an önce tedaviye başlamak önemlidir.
Grip olduğu tespit edilerek tanı konulan hastaya şikayetleri azaltıcı ilaçlarla birlikte istirahat önerilir. 2-3 günü aşan şikayetlerde mutlaka doktora başvurarak gerekir.
Soğuk algınlığında ise belirtiler çok daha hafif seyreder. İyi beslenme istirahat ile soğuk algınlığı kısa sürede atlatılabilirken grip belirtileri ağır seyreden, yüksek ateşe sebep olabilen ve kronik hastalıkları olanlar, bebek ve çocuklar ile yaşlılar açısından tehlikeli bir viral hastalıktır. Grip hastalığında antibiyotik kullanılmaz ancak grip ile birlikte seyreden başka belirtiler hekimin antibiyotik kullanmasına sebep olabilir. Bu durum birbirine karıştırılmamalıdır.
Gripten korunma yolları nelerdir?
- Elleri minimum 10-15 saniye iyice sabunla sık sık yıkamak. Eve gelince dışarıda giyilen kıyafetleri hemen değiştirmek.
- Kapalı mekanlardan uzak durmak. Sigara içilen yerlerden uzak durmak.
- Mevsime uygun giyinmek
- Mümkünse evin ısısını gündüz 25, uyku sırasında 22 dereceye ayarlamak ve iyi havalandırmak.
- Grip salgını dönemlerinde hasta bireylerle yakın temastan kaçınmak.
- Ofislerde ve okullarda eşyaları ortak kullanmamak.
- Sebze, meyve ağırlıklı sağlıklı ve dengeli beslenmek.
- Bol sıvı özellikle su içmek.
- Düzenli egzersiz ve spor yapmak ve yeteri kadar uyumak. Uykusuz kalmamak.
- Morali yüksek tutmak.
Grip olduğunuzda kullanabileceğiniz bazı bitkisel ürünler
Grip kişiler genellikle ılık bitki çayları içerek rahatlar. Çocuklar için de bitkisel ürünlerden faydalanmak isterseniz eğer çocuğun doktoruna başvurarak önereceği bir bitkisel çayı ya da bir gıda takviyesini kullanabilirsiniz. Ancak çocuklara bu ürünler mutlaka hekime danışarak ve uygun miktarlarda verilmelidir. Bitki çayları bebeklere 1 yaşından önce verilecekse bunlar hekim kontrolünde kullanılması gerekir. Eğer bitkinin kendisinden ıhlamur çayı gibi bir içecek yapmak ve içirmek isterseniz yine hekimine danışarak kullanmanızda fayda vardır. Zira bitki çayları da zararlı olabilir. Meselâ; Hamilelerin ada çayı içmesi önerilmemektedir, aynı şekilde ıhlamur da idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Aşırı su kaybına sebep olabilir. En güvenli ve zararsız içecek sudur.
Hastayken hekimin önerisiyle gerekli durumda ilaç kullanmak, bol istirahat ve su içmek iyileşmede önemli rol oynar.
Propolis
Propolisin grip de dahil olmak üzere pek çok hastalıkta mantar ve virüsler üzerinde baskılayıcı etkisi bulunmuştur.
Ihlamur
Ihlamur içerisindeki bileşenlerden bazılarının iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterir. Bu sebeple soğuk algınlığı ve grip şikayetlerinin hafifletilmesinde tedaviye yardımcı olmaktadır. Özellikle çocuklar için yaşına ve kilosuna göre değişmekle birlikte 2 yaşından büyük çocuklarda günde 1 çay bardağı geçilmemelidir.
Ada çayı
Ağız ve boğaz iltihaplarında etkili olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla çay şeklinde (kesinlikle kaynatılmadan) hazırlanan ada çayı ile gargara yapılabilir. Ayrıca günde bir çay bardağı kadar içilebilir.
Zencefil
Soğuk algınlığı ve gribin önlenmesi ve tedavisinde yararlı olan bir diğer bitki de zencefildir. Bilimsel çalışmalar zencefil içerisinde gingerol gibi kuvvetli iltihap giderici maddeler olduğunu göstermiştir. Bitki çayınıza bir ince dilim taze zencefil koyabilirsiniz.
Mürver
Tam bir şifa deposudur. Mürver çiçeği, soğuk algınlığı ve gribe karşı, terletici olarak çok etkilidir. Ayrıca, üst solunum yolları iltihabına, saman nezlesi ve sinüzit iltihabına karşı önerilmektedir. Hekim kontrolünde kullanılmak şartıyla eczanelerden mürver ile yapılmış takviye ürünler temin edilebilir.
Karanfil
İçerisinde bulunan öjenol, ağız ve boğazınızda yaşanan hastalığa bağlı durumlarda yangı giderici, virüslerin yol açtığı enfeksiyonlarında antiseptik olarak kullanılabilir. İçeceğinizin içine 1 tane atmanız beklettikten sonra içinden almanız yeterlidir.
Bu tür takviyeler güvenilir, onaylı markalar olması ve doktor kontrolünde kullanılması koşuluyla her yaşta kullanılabilir.