Havuç, bol miktarda beta-karoten içerir. Vücuda alındığında beta-karoten, A vitaminine dönüşür. A vitamini gözler, bağışıklık sistemi, kemikler ve dişlere büyük ölçüde güç kazandırır. A vitaminin saç, tırnak, cilt ve karaciğer sağlığını korumak yanında kolesterolü düşürmesi ve kalp-damar hastalıklarını önlemesi ile de çocuklarımızın gelecekteki sağlığına büyük katkı sağlar.
Havucun besin değeri nedir?
Havuç içerisinde, A vitaminin yanında bir çok yararlı besin maddeleri bulunmaktadır. Bunlar; B vitamini, C vitamini, D vitamini, E vitamini ve K vitamini, aynı zamanda protein, sodyum, manganez, potasyum, çinko, fosfordur. Havucun anti-bakteriyel ve anti-septik özeliklerini de unutmamak gerekir. Bir adet orta boy havuç yaklaşık 33 kaloridir.
Ekim, kasım ayı itibariyle haziran başına dek uzun süre yetişen bu sebze pişirildiğinde, içerisindeki beta-karoten kaybolmaz ancak pişirme şeklinize göre azalabilir. (1) Yapılan bir araştırmada havucun 30 dakika ve daha fazla haşlanması durumunda yaklaşık %10’luk bir Beta – Karaten kaybına uğradığı görülmüştür. Ancak buharda pişirmede bu azalma yaşanmamıştır. Pişirilme sürecinde havuç içindeki basit şeker tabir edilen şeker oranı artar. Çatallı ve dudaklı veya lastiksi olan havuçları satın almayınız. Eğer kök kısmı acı ise atınız. Gıda yetiştirilirken ilaçlamadan etkilendiği için kullanmadan önce iyice yıkanması, dış kısmının klasik metot ile bıçak vb bir alet ile soyulması önemlidir. Ayrıca toprak altında büyüyen bu sebze fazlaca nitrat içerebilir bu sebeple soymak, iyi yıkamak ve pişirmek önemlidir.
Havucun sağlığa faydaları nelerdir?
Havuç içeriğinde yer alan pek çok vitamin ve mineral haricinde lif açısından da değerlidir. Amerika Birleşik Devletleri’nde en çok faydalı lif içeren ilk 20 besin arasındadır. Bilindiği gibi lif oranı yüksek gıdalar kabızlıktan korunmada çok önemli rol oynar. Ayrıca bir başka araştırmada ek gıda dönemiyle birlikte bebeklerin lifli gıdalar ile beslenmesinin ilerki yaşlarda azalan trigliserit ve artan HDL kolesterol (iyi kolesterol) ile ilişkisi olduğu gösterilmiştir. Havuç ayrıca kalp damar sağlığı, göz sağlığı, kemik gelişimi için de faydalıdır.
Havuç daha iyi görmemizi sağlar mı?
Havuç göz sağlığı için önemli vitaminlerce zengindir. Havuçların gece görüşünü iyileştirebileceği fikri, II. Dünya Savaşı sırasında başlayan bir söylentiden kaynaklanır. O dönemde askerlerin gece görüşlerini iyileştirmek için havuç yedikleri iddia edilmiştir. O zamandan bu yana yapılan araştırmalar da faydası olabileceği yönündedir. Ciddi bir vitamin eksikliği gece körlüğüne neden olabilir, bu yüzden havuç yemek özellikle karanlıkta görmenize yardımcı olabilir. Ancak miktarı abartmamak gerekir. Aksi halde fazla A vitamini tende sararma ve başka sorunlara da yol açabilir.
Çocuklara havuç ile pek çok yemek hazırlanabilir
Bebeklere hafif buharda pişirilerek yumuşatılmış bir, iki kaşık havuç yedirebilir, daha büyük çocuklara salatasını sunabilirsiniz. Ayrıca havuç çorbası, mücveri gibi pek çok farklı yemeği de yapılabilir. Zeytinyağlı pırasa yapar gibi sadece havuç kullanarak zeytinyağlı bir yemek hazırlamak da mümkün. Hatta tatlı bir sebze olan havucu muhallebilerde de kullanmak mümkün.
Havuç çorbası 1 yaş ve üzeri çocuklar için
Malzemeler
- 3 adet büyük havuç ayıklanıp, soyulup doğranmış
- 1 adet büyük patates kabuğu soyulup doğranmış
- 2 su bardağı su
- 1 su bardağı süt
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
- 1 adet soğan yemeklik küp küp doğranmış
- 1 çay kaşığı rendelenmiş zencefil
Hazırlanışı
- Tencereye zeytinyağı koyup, üzerine su hariç tüm malzemeyi ekleyin. 4-5 dakika kadar karıştırarak soteleyin.
- Suyu ve sütü ekleyin.Tencerenin kapağını kapatıp,altını kısın.
- Sebzeler pişip yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Piştikten sonra blender geçirip servis edebilirsiniz. Daha az su kullanarak püre kıvamında da hazırlamanız mümkün. Püre için pişen sebzeleri tahta bir çatal ile ezmeniz yeterli.
Not: Sütü sonradan ilave edecekseniz, çorbadan bir miktar alıp kâseye koyun. İçine süt ilave edin ve karıştırın. Karışımı çorba tenceresine boşaltın. Böylelikle sütün kesilmesini önlemiş olursunuz.
Havuçlu kek 1 yaş ve üzeri çocuklar için
Keki şekerli yapmak isterseniz, havuç tatlı bir sebze olduğundan 1 çay bardağı şeker yeterli olacaktır. Ancak çocuklara rafine şeker önerilmemektedir. Bu sebeple sizin için şekersiz havuçlu kek tarifi hazırladık.
Malzemeler
- 2 su bardağı tam buğday unu
- 2 yumurta
- Yarım su bardağı süt
- 1 su bardağı rendelenmiş havuç ( Bal kabağı da kullanılabilir)
- 1 Türk kahvesi fincanı sızma zeytinyağı
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya veya 2-3 damla vanilya özü
- 3 tatlı kaşığı tarçın
- Yarım su bardağı iri dövülmüş ceviz içi
- Yarım su bardağı kuru üzüm (Şeker yerine tat vermesi için isteğe bağlı)
Hazırlanışı
- Kuru üzümleri 10 dakika kadar sıcak suda bekletin. Ardında çıkarın.
- Un, kabartma tozu, vanilya, tarçın, dövülmüş ceviz içi ve üzümleri bir kapta karıştırın.
- Süt, yumurta, zeytinyağı ve havuçları ekleyerek karıştırmaya devam edin.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilmek üzere kalıba ya da muffin kaplarına dökerek fırına koyun. Kek kalıbınızı yağlamayı unutmayın.
- Yaklaşık 35 dakika sonra kekiniz pişmiş olacak. Küçük kek kapları kullanırsanız daha hızlı pişebilir gözünüz fırında olsun.
Havucun faydaları ile ilgili kaynaklar:
(1) – Dietz MJ, Sachi SK, Erdman JWJ. Seçilmiş çiğ ve pişmiş sebzelerden alfa ve beta-karotenin ters HPLC analizi. Bitki Gıdaları Hum Nutr. 1988; 38 : 333-341. [ PubMed ]
(2) – http://www.mdpi.com/2072-6643/8/9/531