Ana Sayfa06 -12 ay yemekHavuç ve karnabahar püresi 6 ay ve sonrası

Havuç ve karnabahar püresi 6 ay ve sonrası

-

Havuç ve karnabahar püresi

Malzemeler

  • 1 küçük havuç
  • 1 küçük kâse (1 avuç içi)  karnabahar veya brokoli
  • 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı

Hazırlanışı

Havuç iyice yıkanıp soyulduktan sonra, yıkanmış brokoli veya karnabahar ile buharda pişirilir. Buharda pişirilemiyorsa az miktarda su ile haşlanır. Sızma zeytinyağı ilave edilir. Çatal ile iyice ezilir. Tek öğünde yedirilir.

Not: Çocuğunuzda gaz problemi varsa brokoli ve karnabahar yerine, patates veya kereviz kullanabilirsiniz. İlk püreler genellikle kök sebzelerden verilir. Yani havuç ve patates ikilisi gibi. Karnabahar, brokoli kullanımına 8. ay da da başlanabilir. Hekiminizin önerisi doğrultusunda tarifleri kullanınız.

Doç.Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu

Bu pürede mevsiminden dolayı özellikle havuca değinmek gerektiğini düşünüyorum. Havuç, hiçbir sebzede bulunmayacak kadar beta-karoten içerir. Bu vücuda girdiğinde direkt olarak A vitaminine dönüşür. Dönüşen bu A vitamini gözler, bağışıklık sistemi, kemikler ve dişlere büyük ölçüde güç kazandırır. A vitaminin saç, tırnak, cilt ve karaciğer sağlığını korumak yanında kolesterolü düşürmesi ve kalp-damar hastalıklarını önlemesi ile de çocuklarımızın geleceklerini sağlıklı yaşamasına büyük katkı sağlayacaktır. Havuç içerisinde, A vitaminin yanında bir sürü yararlı vitamin ve besin maddeleri bulunmaktadır. Bunlar B vitamini, C vitamini, D vitamini, E vitamini ve K vitamini, aynı zamanda protein, sodyum, manganez, potasyum, çinko, fosfor gibi daha birçok besin maddesi bulunmaktadır. Havucun anti-bakteriyel ve anti-septik özeliklerini de unutmamak gerekir.