Güneşli günlerde havuzda oynamanın tadını doyasıya çıkarırken, dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de göz sağlığıdır. Havuz kimyasalları gibi dış etkenler göz sağlığını tehdit ederken, yaz aylarında zararlı güneş ışınları, klorlu ve hijyen olmayan havuz gözler etkiliyor. Peki hangi hatalı alışkanlıklarımız göz sağlığımızı tehdit ediyor? Güneşin ve havuz suyu içindeki kloraminin zararlı etkilerinden çocukların gözlerini nasıl koruyabileceğimizi Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar anlattı.
Havuz suyu ve güneş ışınları çocukların göz sağlığını etkiliyor!
Yaz tatili denilince çocukların en büyük hobisi, deniz ve havuzda oynamak ve yüzmek. Güneş ve tuzlu su fiziksel gelişimleri için fayda sağlarken, havuz ve deniz kullanımı göz sağlıklarını tehdit edebiliyor. Denizde tuzlu suda gözleri açmak alerjik reaksiyonları artırabilirken, havuzda klor ve diğer kimyasallar alerjiye neden olabiliyor. Havuzda alerji oluşturan klorun kendisi değil yağ, kir ve idrarla temasından oluşan kloramin.
Havuzların PH değerleri genelde 7,2-7,8 arasında olduğunu belirten Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, ‘PH değerinin 7,2 altına düşerek asidik tarafa kayması da gözlerde tahriş yapabiliyor. Ayrıca çocuklarınızı güneşin zararlı ışınlarından korumak için sürdüğünüz güneş kremleri, istemeyerek de olsa kimyasal alerjik konjonktivit oluşturabiliyor. Çocuklar, yüzlerinde güneş kremi varken gözlerini ovuşturarak kremi gözün içine taşıyarak, alerji riskini artırabiliyor. Bu gibi durumlarda göz, su ile bol bol yıkanmalı.’ diyor.
Makyaj ile yüzmek sorun olur mu?
Kadınlar yüzlerinde makyaj varken deniz ve havuz kullanımından kaçınmalıdır. Yüzmeden önce yüzdeki makyajı temizlemek, kirpik diplerinde yağ ve ter bezlerinin ağızlarını rahatlatır
Havuz ve denizde kontak lens kullanılabilir mi?
Kontak lenslerle havuza girmek tehlikeli sonuçlara neden olabilir. Kontak lens ile deniz ve havuz kullanımından kaçınılmalıdır. Deniz ve havuzda numaralı yüzme gözlükleri kullanabilirsiniz. Kontakt lens kullanmanız gerekiyorsa günlük lensler tercih etmeli ve üzerine yüzme gözlükleri takmalısınız. Ayrıca mutlaka deniz gözlüğü ile birlikte takılmalıdır. Kontak lens gözden çıkarıldıktan sonra da suni gözyaşı damlaları ile yıkama yapılabilir.
Göz enfeksiyonları bulaşıcı mı?
Havuzdan geçen enfeksiyonların büyük kısmı bulaşıcılık özelliği gösterir. El hijyenine dikkat etmeli, havlular ortak kullanılmamalı, göz damlalarını göze temas ettirmeden kullanmalı. Aynı damlayı birden fazla kişinin kullanmaması gerekir.
Güneş gözlüğü ve siperli şapka kullanımı çok önemli
Güneşten gelen UV ışınları cildimize olduğu kadar gözlerimize de zararlı etkilerde bulunabiliyor. Özellikle çocukların cildi ve gözleri daha hassas olduğu için, bu ışınlardan daha fazla etkileniyor. Havuz suyu ve güneş ışınları çocukların göz sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. Güneş ışınlarına direkt maruz kalmak katarakt, sarı nokta hastalığı (maküla bozukluğu) ve kuş kanadı (pterjium) gibi göz hastalıklarına yol açabiliyor. Önlemek için ise;
- Havuz suyu içilebilir kalitede ve berrak olmalı. Ancak havuz suyunun yutulmamasına dikkat edilmeli.
- Su sıcaklığı 27 dereceyi geçmemeli. Hava ile su sıcaklığı arasında fazla fark olmamalı.
- Havuza girmeden önce ve çıktıktan sonra mutlaka duş alınmalı.
- Göz enfeksiyonlarına ve sudaki gözü tahriş eden maddelere karşı, havuz gözlüğü kullanılmalı.
- Cildinde ya da gözünde herhangi bir enfeksiyonu olan kişiler iyileşinceye kadar havuza girmemeli.
- Çocuklar havuza kontrollü olarak girmeli.
- Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği 10:00-16:00 saatleri arasında güneşlenmekten kaçınılmalı.
- Mutlaka %100 UV filtreli güneş gözlüğü ve siperli şapka ile güneş ışınlarının zararını en aza indirmeli.