İftar için 10 sağlıklı yemek tarifi

16

İftarda doğru beslenmek sizi enerjik ve sağlıklı kılacaktır.  Ramazan ayı boyunca sofraya birlikte oturma rutini oluşturmak ve bunu ilerleyen süreçte de devam ettirmek sofra kültürünü çocuklara aşılamak için önemli. Oruç açıldıktan sonra 15-20 dakika yemeğe ara vererek sohbet etmek, özellikle çocukları dinlemek hem tokluk hissi oluşması için size yardımcı olur hem de çocuğun sofra sohbetlerinden keyif alarak bu rutini sevmesini sağlayabilir. Ayrıca topluca yenilen yemeklerde yemek ayırma, beğenmeme gibi olumsuz davranışlar da minimum oranda gözlemlenir.

İftar için size birkaç tarif önerimiz var. Bu tarifleri bebeklikten itibaren çocuklar için hazırladığımızdan biraz baharat, yağ, tuz oranları düşüktür. Siz arzu ederseniz damak zevkinize göre tatlandırabilirsiniz. Tüm ailenin birlikte yiyebileceği tarifleri sizler için derledik.

1Yoğurt Çorbası 9 ay ve sonrası çocuklar için

Malzemeler

1 su bardağı pirinç

1 küçük boy kuru soğan

1 çorba kaşığı un

1 çorba kaşığı tereyağı

Kuru nane

Hazırlanışı 

Pirinç 2 su bardağı su ile haşlanır. Kuru soğan ince doğranır ve tereyağında şeffaflaşana dek orta ateşte karıştırılarak pişirilir. Yoğurt ve un derin bir kaba koyularak koyu kıvamlı ayran haline getirilir. Haşlanmış pirinç ve ayran, kavrulmuş soğanın üzerine ilave edilir. Kaynayana kadar tahta bir kaşık ile karıştırılır. Kaynadıktan sonra 5-10 dakika daha pişirmeye devam edilir. Ocaktan indirmeye yakın içerisine kuru nane ilave edilir.

2Soğuk çorba içmek isteyenlere ayran aşı tarifi

Malzemeler:

100 gr.Nohut
50 gr.Buğday
100 gr.Yoğurt
1 adet yumurta sarısı
10 gr. Taze nane
1 tatlı kaşığı sumak (5 gr.)
2 çorba kaşığı zeytinyağı (50 gr.)

Hazırlanışı

Nohudu ve buğdayı ayrı ayrı bir gün önceden ıslatın ve ardından her ikisini de farklı tencerelerde pişirin. Bu aşamadan önce buğdayı birkaç defa yıkamayı unutmayın. Haşlanan nohutu suyundan alıp süzdürün. Buğdayı da süzdürerek suyunu kenara alın. Yumurtayı ve yoğurdu çırpma teliyle karıştırın ve buğdayın kenara aldığınız suyuna ilave edin. Karışımı kısık ateşte beş dakika kadar pişirdikten sonra, içine haşlanan buğdayı ve nohudu ilave edin. İnce kıyılmış naneyi, tuzu ve karabiberi ekleyerek karışımı lezzetlendirin.

Son aşamada soğuk çorbayı tabağa koyun, etrafını sumak ve kırmızı yağla süsleyerek servis edin. Afiyet olsun.

3Mercimek çorbası 8 ay ve sonrası çocuklar için

Malzemeler 

1 su bardağı kırmızı mercimek

1 adet küçük patates

1 adet küçük havuç

2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

4 – 5 su bardağı su

Hazırlanışı 

Mercimek yıkanır. Bir tencereye 4-5 su bardağı su koyulur. Patates ve havuç yıkanır, soyulur ve doğranır. Tenceredeki suya mercimek, patates ve havuç ilave edilerek kaynamaya bırakılır.

Kaynadıktan sonra kısık ateşte havuç ve patates iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra ocak kapatılır ve içerisine zeytinyağı ilave edilir. Sebzeler iyice ezilir ya da blender ile çorba kıvamına getirilir.  Çorbayı pürüzsüz yapmazsanız bebekler için daha uygun olacaktır. hem besin değeri azalmaz hem de bebeğiniz pütürlü yemeye alışır.

Not: Arzunuza göre içine kimyon da ilave edebilir, patates yerine 1 avuç pirinç kullanabilirsiniz. Patates de gaz yapan bir besin olduğu için pirinç kullanmak gaz sancısı çok olan bebekler için daha uygun olabilir.

4Sakızlı kuzu incik 1 yaş ve sonrası

Malzemeler

2 adet kuzu incik
1 adet orta boy kuru soğan
2 adet damla sakızı
1 tutam yenibahar
1 tutam tarçın
1 çorba kaşığı tereyağı
1 tutam tuz

Püresi için:
3 orta boy patates
½ su bardağı süt
1 tatlı kaşığı tereyağı
50 gr kaşar peyniri

Hazırlanışı:

Et yağda soğan ile sotelenir, içine 2 bardak su koyulur ve pişmeye bırakılır. Havanda damla sakızını dövülerek,  etin suyunu çekmeye yakın toz haline gelen damla sakızı ve baharatlar ilave edilip, suyunu çekene dek pişmeye bırakılır. Ayrı bir tencerede küp doğranmış patatesler haşlanıp, ezilir. Süt, yağ, peynir eklenerek, püre kıvamına ulaşana kadar pişirilir. Püreyi servis tabağına yayıp üzerine pişen etler eklenerek servis edilir.

 

5Sebzeli tavuk eti sarma 3 yaş ve sonrası

Malzemeler

8 adet ince dövülmüş, sarma için hazırlanmış tavuk göğüs eti  (organik tavuk mümkünse)

250 gr. Ispanak veya semizotu

2 adet soğan

1 diş sarımsak

8 çorba kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı toz tatlı biber

1 tatlı kaşığı kekik

7 adet kültür mantarı

1 adet kırmızı kapya biber

1 küçük kabak

1 adet küçük havuç

1 adet küçük patates

yeteri kadar tuz

8 ince dilim taze kasar

6 çorba kaşığı su

1/2 çorba kaşığı domates salçası

Hazırlanışı

6 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 diş sarımsak, 1 adet soğan rendesi, tatlı toz biber ve kekiği harmanlanır. Tavuklar hazırlanan marinasyona eklenir ve buzdolabında 3-4 saat dinlendirin.

Sebzeli İç:

Tavaya 2 çorba kaşığı zeytinyağı koyulur. İnce doğranmış soğan eklenir 3-4 dakika sotelenir. Küçük doğranmış kapya biber eklenir. Rendelenmiş havuç eklenir ve ardından 3-4. dakika sonra rendelenmiş kabak ve küçük doğranmış mantarlar ile rendelenmiş patates, sarımsak, ince doğranmış ıspanak, tuz ilave edilir. 4-5 dakika pişirilir. Soğumaya bırakılır.

Tavuklar tek tek marinasyondan çıkartılıp içlerine hazırlanan sebzeli içten koyulur. Her bir tavuğa ince 1 dilim taze kasar eklenir, rulo şeklinde sarılır ve fırın kabına dizilir. Üzerine marine edilen sos, 6 yemek kaşığı su ve ½  çorba kaşığı salça ile karıştırılarak dökülür. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirilir.

Not: Organik tavukları daha uzun süre pişirmek gerekir.

6Sebzeli etli pilav 1 yaş ve sonrası çocuklar için

Malzemeler 

300 gr. Kuzu kuşbaşı

2 su bardağı pirinç (sıcak su ile ıslatılıp iyice yıkanmış)

2 orta boy havuç (kibrit çöpü gibi kesilmiş, arzu ederseniz rendenin iri tarafı ile rendeleyebilirsiniz.)

1/2 bardak haşlanmış bezelye

1 büyük soğan (rendelenmiş)

1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı

1 çorba kaşığı tereyağı

2 – 2,5 bardak su

Yeteri kadar tuz

Hazırlanışı

Zeytinyağı ve tereyağı tencereye koyulur. Etler ilave edilir ve pişirilir. Etler piştiğinde soğan ve havuç ekleyip kavurmaya devam edilir. Et suyunu salıp çekince, önceden ıslatılan pirinç ve bir tutam tuz eklenir. Kaynatılmış su ve bezelyeler eklenir Tencerenin kapağı kapatılarak ocak kısığa alınır. Pilav suyunu çekince 5-10 dakika demlendirilir. Sonra karıştırılıp servis edilir.

7Vegan pazı sarma 9 ay ve sonrası

Malzemeler

1/2 su bardağı yeşil mercimek

1/4 su bardağı pilavlık bulgur

1 adet kuru soğan

1 demet pazı

Sızma zeytinyağı

Hazırlanışı

Mercimek ve soğan  diri kalacak şekilde haşlanır. Üzerine yıkanmış bulgur ilave edilir ve 5 dakika daha haşlanır. Pazı yaprakları kaynar suya batırılıp çıkarılır. Pazı yapraklarına birer kaşık iç harçtan koyulup sarılır. Tencerenin dibini kaplayacak şekilde pazı yaprakları yayılır ve sıkı sıkı sarılan sarmalar tencereye yerleştirilir. Zeytinyağı ve 1 bardak su ilavesi ile sarmaların üzerine bir kapak kapatılır, yaklaşık 30 dakika ocakta orta ateşte pişirilir.

Yoğurt ile servis edilir.

8Semizotu yemeği 9 ay ve sonrası çocuklar için

Malzemeler 

250 gr. Semizotu (yarım büyük demet)

1 domates

1 kuru soğan

2 çorba kaşığı natürel sızma zeytinyağı

1 çorba kaşığı pirinç

Hazırlanışı

Soğan küp şeklinde doğranır. Bir tencereye domates rendelenir zeytin yağ ve soğan ilave edilerek kısık ateşte pişirilir. Domates piştikten sonra içerisine temizlenmiş, yıkanmış ve küçük doğranmış semiz otu eklenir. Semizotu  suyunu salınca pirinç ilave edilir. Az miktar da su ilave etmek gerekebilir. Kısık ateşte pişirilir.

9Ev Yapımı Çilekli Dondurma – 1 yaş ve sonrası

 

Malzemeler
250 gr. çilek
1 su bardağı süzme yoğurt
3 yemek kaşığı pekmez

Hazırlanışı:

Çilekler iyice yıkayıp ayıkladıktan sonra blendera koyulur ve püre haline getirilir. Daha sonra yoğurt ve pekmez de eklenerek blenderdan geçirilir. Bu karışımın hepsi bir kâsede buzluğa koyulur ve 4 saat boyunca bekletilir. Bu zaman dilimi içerisinde ara ara buzlanmaması için karıştırılır.

10Şeftalili Güllaç 2 yaş ve sonrası çocuklar için

Malzemeler

5 adet güllaç yaprağı

3 adet şeftali

2 bardak süt

1 tatlı kaşığı bal

2 adet çubuk tarçın

1 çay kaşığı tereyağı

NOT: Şeftali yerine kayısı ve ceviz karışımı iç malzeme kullanılabilir.

Hazırlanışı

Süt ve çubuk tarçın ısıtılır. Kaynamadan ocaktan alınır, ılıyınca içerisine bal ilave edilir. Şeftali çok az tereyağı ile sotelenir. Güllaç yaprakları tek tek süte batırılıp yumuşadığında ortalarına şeftali dilimleri konur ve rulo şeklinde sarılır. Buzdolabında soğutulup servis edilir. Üzerini şeftali dilimleri ile süsleyebilirsiniz.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here