Okullar kapandı ve uzun bir yaz tatili çocuklarımızı bekliyor. Tatil çocuklar için oyun demek, çılgınlar gibi koşmak, zıplamak; kısacası bizlerin seyrederken bile yorulacağı hareketler demek. Oysa bazı çocuklar hastalıkları nedeniyle bu tatili doyasıya yaşayamayabilirler. Kalp hastalığı olan çocuklar da bunlardan biridir. İşin içinde kalp olunca anne ve babaların korkuları da had safhada oluyor haliyle. Oysa bir çok kalp hastalıklı çocuk hareketlerinin sınırlanmasına gerek olmadığı halde hareket etmekten, spor yapmaktan alıkonulmaktadır.
Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol Merkezi (CDC)’nin önerisine gore 6-12 yaş arasındaki her çocuk günde 60 dakika fiziksel aktivite yapmalıdır. Bu sure erişkinler için haftada 150 dakikadır. Ancak, kalp hastalıklı çocuklar için belirlenmiş bir değer yoktur. Bu noktada çocuğunuzun fiziksel aktivitesi için doktorunuzun fikrini almak en doğrusu olacaktır.
Doktorlar belirli bazı kalp hastalıkları olan çocukların, özellikle yarışmalı ve temas gerektiren belirli sporları yapmamasını önermektedirler. Bu sınırlama kalp hastalığının şiddetine bağlıdır. Çocukların sportif aktviteleri için genel bir tanımlamadan ziyade her çocuk için etkinlik tanımı ayrı ayrı yapılmalıdır.
Hekim kontrollü düzenli fiziksel aktivite ve egzersiz kalp hastalığı olan çocuklarda yaşam kalitesinin artmasını sağlar. Ayrıca uzun dönemde obezitenin önlenmesi açısından da önemlidir. Son yıllarda fizik aktivitenin kalp hastalığı olan çocukların sağlık durumlarında olumlu değişimler yaptığına dair çok sayıda bilimsel yayın vardır. Bu nedenle çocukların hareketsiz bir yaşam yerine doktor kontrolünde düzenli egzersizler yapması önemlidir.
Bir ebeveyn olarak çocuğunuzun yüzme gibi güvenli sporlara yönelmesini teşvik edebilirsiniz. Çocuğunuz için hangi sporun uygun olacağı konusunda doktorunuz size yardımcı olacaktır. Size düşen, bu konuda çocuğunuzun istekliliğini artırmak için destek olmaktır.
Bir çok çocuk, kalp hastalığı tedavi olduktan sonra bile daha önce yapmaktan kaçındığı aktiviteleri yapmaktan yine uzak durabilir. Bu konuda çocuğunuzu yavaş yavaş bu aktivitelere katılma konusunda teşvik etmelisiniz. Bu noktada da doğru aktivite seçimi için doktorunuz size yardımcı olacaktır.
Yaz günlerinin olmazsa olmazı güneş konusunda da dikkatli olmakta fayda var. Güneşin cilt kanseri ve cilt hasarı konusundaki genel bilinen zararlarının yanı sıra bilmemiz gereken en önemli şey bazı ilaçları kullanan çocukların daha dikkatli olması gerektiğidir. Özellikle “amiodaron” etken maddeli ilaçları kullanan çocuklarda güneş ışınlarına karşı aşırı cilt hassasiyeti ve cilt renginde değişiklikler olabilir.
Ayrıca aşırı sıvı kaybının da çocuklara zararı olduğunun unutmayalım. Özellikle idrar söktürücü ilaçlar kullanan çocukların sıcak yaz günlerinde tehlikeli düzeyde sıvı kaybetmemeleri için daha dikkatli olmaları gerekecektir.
Sağlıkla kalın…