Ana SayfaÇocuk SağlığıÇocuk BeslenmesiKarabuğday bebek yemeklerinde kullanılır mı?

Karabuğday bebek yemeklerinde kullanılır mı?

-

Karabuğday, ismi nedeniyle tahıl grubu gibi görünse de aslında değildir. Bu özelliği nedeniyle glüten alerjisi olanlar ve  çölyak hastaları için iyi bir alternatiftir. Özellikle protein içeriği yüksek olan karabuğday, potasyum, fosfor, magnezyum ve demirden zengindir. Karabuğday bebek yemeklerinde kullanılır mı sorusunun yanıtı ise aslında bebeğin sağlığını takip eden doktora danışmak olmalıdır. Ancak genel tavsiye kullanımına yeni başlanacağı düşünülür ise her ihtimale karşı 1 yaş sonrası başlamak daha uygundur.

Az miktar karabuğday ile yapılmış besin yedirildikten sonra 3 gün bir reaksiyon olup olmadığını kontrol etmek sizi rahatlatacaktır. Bebeğinize ara sıra yedireceğiniz karabuğday ile yapılmış bir muhallebi, çorba, kurabiye vb bir gıda için 1 yaş sonrası  3 gün kuralını uygulamanız yeterli olacaktır. Karabuğday az miktarda pek fark edilmese de fazla miktarda kullanıldığında alerji, buna bağlı sindirim sistemi sıkıntıları, ishal gibi durumlara sebep olabilir.

Ancak bebeğinizi tamamen glütensiz besinler ile beslemeyi planlıyorsanız bunun için muhakkak hekime danışmanız gerekir. Özel bir sağlık sorunu olmaksızın glütensiz beslenmek doğru bir yaklaşım değildir. Özellikle bebek ve çocuklar için hekim/ diyetisyen kontrolsüz kesinlikle uygulanmamalıdır.

İlginizi çekebilir: Karabuğdaylı muhallebi  

Bebek ve çocuklara hekim kontrolsüz glütensiz diyet asla yapılmamalıdır!

Bebeğinizde çölyak, glüten intoleransı gibi bir sorun söz konusu ise o zaman karabuğday kullanımı gerekip gerekmediğini ve kullanım şeklini tedaviyi yürüten hekim ve diyetisyen anlatacaktır. Bu gibi elzem sağlık sorunları haricinde glütensiz beslenme bebek ve çocuklar için uygun değildir. Çocuklara, hekime danışmadan glütensiz diyetler uygulamaya çalışılmamalıdır. Aksi davranışlar istemeden çocuğun sağlığını, gelişimini bozmanıza sebep olabilir.

Yanlış anlaşılmaya mahal vermemek için ifade etmeliyim ki, Çölyak hastalığı olanlara net bir şekilde glütensiz diyet uygulanır. Buğday, arpa, çavdar gibi besinleri yedikten sonra rahatsız hissedenler, otizm şüphesi olan çocuklarda glüten eleminasyonları denenebilir. Diğer türlü uzmana başvurmadan yapılan her türlü uygulama sağlığınız için tehlikelidir.