Karabuğdaylı muhallebi malzemeler
1 türk kahvesi fincanı karabuğday
Yarım türk kahvesi fincanı kuru beyaz dut
Yarım türk kahvesi fincanı çekirdeksiz kuru üzüm
3 türk kahvesi fincanı su
2 tane çekilmiş ceviz
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
2 tane taze kayısı
Karabuğdaylı muhallebi hazırlanışı
Karabuğday, su, dut ve üzümler bir tencereye alınır. Suyunu çekene kadar kısık ateşte ağzı kapalı olarak pişirilir. Ilındığında cevizler ve kayısılar ekleyerek rondodan geçirilir. En son sızma zeytinyağı ekleyerek iyice karıştırılır. Ilık olarak kâselere servis edilir. Ortalama iki kâse kadar çıkacaktır.
Dyt. Figen Fişekçi Üvez’in notu:
Karabuğdaylı muhallebi özellikle glüten alerjisi olanlar için iyi bir alternatiftir. Adından dolayı tahıl grubu gibi görünse de aslında değildir. Özellikle protein içeriği yüksek olan karabuğday, potasyum, fosfor, magnezyum ve demirden zengindir. Kullanımına yeni başlandığını düşünürsek her ihtimale karşı 1 yaş sonrası başlamak gerekir ve de verdikten sonra 3 gün bir reaksiyon olup olmadığını kontrol etmek bizi rahatlatacaktır. İçindeki meyveler lif, enerji ve demir kaynağı için destek sağlar. Ceviz ve zeytinyağı için Omega 3 veya omega 9 yağ örüntüsünü beraber sağlamak için anlamlı bir kombinasyon. Yağ biliyoruz ki beyin için çocuklarda çok önemli.