Ana SayfaKehribar kolyesi ve diş jelleri için FDA uyardı!

Kehribar kolyesi ve diş jelleri için FDA uyardı!

-

Diş çıkarma süreci genellikle 4 ile 7. aylar arasında başlar ve hızla devam eder. Bebekler diş çıkarırken oldukça sancılı günler geçirir. Bu sadece bebeği değil beraberinde anne ve babayı da yoran bir süreçtir. Ağlayan, huzursuz, uyumakta zorlanan bebekle birlikte yaşanan uykusuz geceler ebeveynleri de yorar. Bu gibi dönemlerde, kendini çaresiz hisseden ebeveynler, farkında olmadan çocuğa zararlı olabilecek yöntemlerden fayda umar. Geçtiğimiz günlerde FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) bu konuda bir açıklama yaptı ve diş çıkarma sürecinde kullanılan kehribar kolyesi, OTC (reçetesi satılabilen) ilaçlar ve jeller konusunda uyardı.

Sakinleştiriciler (OTC) ilaçlar, homeopatik ilaçlar (ev yapımı ilaçlar) veya diş ağrısını gidermek için satılan diş takıları (kehribar kolyesi vb.) ebeveynlere cazip görünebilmektedir. Ancak bu ürünlerin tehlikeli olabileceğini ve ciddi yaralanmalara hatta ölüme neden olabileceğini belirten FDA, resmi web sitesinde yaptığı açıklama da şunları belirtti…

Kehribar kolyesi ve diğer mücevherlerin riskleri

Diş çıkarma takıları, ebeveynlerin çocuklara taktığı kolyeler, bilezikler ve diğer takılardır. Bu ürünler bebeklerin diş çıkarma ağrısını (sözde) hafifletmek için satılmaktadır. Bu ürünlerin ciddi riskleri arasında; boğulma, ağızda yaralanma ve enfeksiyon yer alır.

Diş çıkarma kremleri ve jeller de risklidir

Ebeveynler çocuğun diş etlerine, uyuşturan bir takım ilaçlar sürerek bebeği rahatlatmaya çalışırlar. Ancak ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), OTC kremleri, jelleri ve homeopatik diş ilaçları dahil olmak üzere, çocuklarda diş ağrılarını tedavi etmek için herhangi bir bölgesel ilacın kullanılmaması gerektiği konusunda uyarmaktadır. Bu ilaçların hiçbir yararı yoktur ve ciddi riskleri vardır.

Benzokain – lokal anestezikler ve bazı OTC ağız sağlığı ürünlerinde aktif maddedir. Bu ürünler diş çıkarmada kullanılmamalıdır, çünkü tehlikeli olabilirler.

Benzokain içeren jellerin, spreylerin, merhemlerin, pastillerin kullanılması, kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşıma kapasitesini büyük ölçüde azaltan “Methemoglobinemi” adı verilen ciddi ve bazen ölümcül bir duruma neden olabilmektedir.

Özellikle kalp hastalığı olanların benzokain ve diğer lokal anestezik maddeleri sağlık uzmanlarına danışmadan kullanmamaları gerekir. Astım, bronşit veya amfizem gibi solunum problemleri olanlar, methemoglobinemi ile ilgili komplikasyonlar açısından daha büyük risk taşırlar.

Bu belirtiler varsa derhal tıbbi yardım alın:

Methemoglobinemi belirti ve semptomları benzokain kullandıktan bir ila iki saat sonra ortaya çıkabilir. Semptomlar ilk kez benzokain kullandıktan sonra ve önceden kullanılmış olmasına rağmen ortaya çıkabilir.

  1. Soluk, gri veya mavi renkli cilt, dudaklar ve tırnaklar,
  2. Nefes darlığı,
  3. Yorgunluk,
  4. Baş ağrısı, baş dönmesi,
  5. Hızlı kalp atışı.

Bebeğin diş çıkarma ağrısını gidermek için ne yapabilirsiniz?

Bebeğinizin diş etleri kabarmışsa ellerinizi iyice yıkadıktan sonra diş etlerini parmağınızla hafifçe ovun ya da çocuğunuza çiğnemesi için sert kauçuktan yapılmış bir diş çıkarma halkası verin. Diş çıkarma halkasının içinde su varsa çok sert (donuk) olmadığından emin olun. Halka çok sertse, çocuğunuzun diş etlerine zarar verebilir. Diş çıkarma ağrısını gidermek ve bebeği sakinleştirmek için satılan mücevherler boğulma gibi ciddi yaralanmalara neden olabilmektedir. Hiçbir faydası olmayan bu kolyeleri kullanmamanız bebeğinizin sağlığı açısından önemlidir.

 

 

Referans: FDA  Safely Soothing Teething Pain and Sensory Needs in Babies and Older Children