Kırmızı pancar çorbası
Malzemeler:
- 2 -3 adet kırmızı pancar
- 1 adet küçük kuru soğan
- 1 diş sarımsak
- 1 adet patates
- 3-4 dal dereotu
- 1 su bardağı et suyu
- 3 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
Hazırlanışı:
- Tüm malzemeler iyice temizlenip yıkandıktan sonra pancar soyulur ve küp küp doğranır.
- Bir tencerede zeytinyağında soğanlar ve kıyılmış sarımsak hafifçe sotelenir ve diğer malzemeler üzerine eklenir.
- 3 su bardağı su ve 1 su bardağı et suyu da tencereye eklenir.
- Malzemeler yumuşayana dek kaynatılır. Son aşamada tüm malzemeleri, blenderden geçirdikten sonra 5 dk. daha kaynamaya bırakılır.
- Pişirme işlemi bittiğinde içerisine sızma zeytinyağı ilave edilir. Servis etmeden önce üzerine 3-4 dal dereotu kıyılarak eklenir ve servis edilir.
Not: 9 ay üzeri bebekler için daha koyu kıvamlı püreye yakın bir çorba yaparak bebeğinizin alacağı besin miktarını arttırabilirsiniz.
Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın Notu:
Kırmızı pancar A, B, C ve P vitaminlerinden zengindir. İştah açıcı, besleyici özelliği vardır. Bileşiminde bulunan rubidyumun sindirim üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Pancar aynı zamanda fosfor, demir, bakır, potasyum, magnezyum, kalsiyum, brom, çinko ve manganez bakımından da zengindir. Bitki, beta karoten ve folat bakımından zengin yapısıyla bağışıklık sistemini güçlendirip kan yapımına destek verir. Kırmızı pancarın suyu en güçlü kan düzelticilerden biridir. Havuç suyu ile yarı yarıya karıştırılan kırmızı pancar suyu, içildiğinde alyuvarların sayısını kısa zamanda yükseltir. Özellikle soğuk algınlığı enfeksiyonlarının arttığı kış aylarında kırmızı pancarın tüketilmesi, vücudun direncini artırır.
Ayrıca kırmızı renkte olan tüm meyve ve sebzeler gibi kırmızı pancar da yüksek antioksidan etkisiyle başta kanser olmak üzere çocuklarımızın geleceğinin bir koruyucusudur.
Eee, daha ne duruyorsunuz. Doğru mutfağa ..