Ana Sayfa06 -12 ay yemekKış mevsimine özel 6 -12 ay arası bebekler için püre tarifleri

Kış mevsimine özel 6 -12 ay arası bebekler için püre tarifleri

-

6 -12 ay arası bebekler için püre tariflerini derlerken özellikle kış mevsimi sebzelerini dikkate aldık. Pürelerin içindeki malzemelerin pek çoğu yaz aylarında da bulunabilen sebzeler. Farklı püreler için diğer tariflerimize bakabilirsiniz. Yoğurt sevmeyen minikler için sebze ve meyveli püreleri yoğurtla karıştırarak da yedirebilirsiniz. Minik gurmelere şimdiden afiyet olsun.

Havuç ve elma püresi 6 ay ve sonrası

Malzemeler

  • 1 küçük havuç
  • 1 elma

Hazırlanışı

Havuç buharda hafif yumuşayana kadar 5 dakika kadar pişirilebilir. Daha sonra cam rendeden geçirilir. Elma da cam rendeden geçirilerek karıştırılır ve ara öğün olarak bebeğe sunulabilir.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu

Elma ve havuç püresi hem oldukça tatlı hem de bol vitaminli bir birliktelikten oluşmuştur.Her ikisi de tatlı olduğundan bebekler iştahsız oldukları dönemde de severek yiyebilir. Ancak bebek damak zevkini çok tatlı karışımlara alıştırmak diğer besinleri kabul ettirmekte anneye zorluk yaşatabilir. Bu sebeple böyle bir karışım yoğurdu sade yemek istemeyen bir bebeğe yoğurtla karıştırılarak verilirse hem şeker oranı seyrelmiş olur hem de çocuğunuz yoğurdu severek yiyebilir.

Avokado püresi 6 ay ve sonrası bebekler için

Malzemeler

  • ¼  olgun avokado
  • ½  olgun (yerli muz)
  • 3-4 çorba kaşığı kadar anne sütü veya formül mama (yerine yoğurt da kullanılabilir)

Hazırlanışı

Avokado ve muz soyulup ezildikten sonra içerisine anne sütü veya sulandırılmış (hazırlanmış) formül mama ilave edilir.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu

Ülkemizde bu kadar meyve varken bu tropikal meyveyle ne işimiz olur demeyin! Avokado zengin vitamin ve mineral içeriği ile çok değerli bir meyvedir. Kan basıncını dengeleyen potasyumdan oldukça zengin olan avokado, A, B1, B2, B3, B6, C, E, K vitaminleri, fosfor, magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum ve çinko gibi mineraller bulunmaktadır. Özellikle C, B, E, K vitaminlerini diğer meyvelere göre yüksek oranda içerir.  Lif içeriğinin yüksek olması nedeniyle kabızlık problemi olan çocuklar için faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğinin yanında zengin demir içeriği nedeni ile demir eksikliği tedavisine de yardımcı olma özelliği ile kırmızı ete de bir alternatif olabilmesi açısından eşsizdir.

Dikkat: Anne sütünü veya formül mamayı pişirmeyiniz ve gıdaya karıştırdıktan sonra tek öğünde kullanınız, artan kısmı buzdolabında veya dışarıda bekletip tekrar yedirmeyiniz.

Bebekler için sebze püresi 8 ay ve sonrası

Malzemeler

  • 1 küçük kâse ya da avuç içi kadar karnabahar
  • ½  havuç
  • ½ patates (veya kereviz de olabilir)
  • 2 su bardağı su
  • 1 ev yapımı et bulyon
  • 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı

Hazırlanışı

Tüm malzeme iyice yıkanır. Havuç ve patates soyulduktan sonra doğranır. Tüm malzeme tencereye koyulur su ilave edilir.  Sebzeler yumuşayana kadar pişirilir. Piştiğinde çatalla ezilir ve içine 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı eklenir. Ilıdığında servis edilir.

Doç. Dr.  Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Karnabahar kış aylarının önemli bir sebzesidir. Gaz yapabileceği için reflü problemi olan, gaz sancısı çok olan çocuklarda sıkıntıları arttırabilir.  Öte yandan kış sebzeleriyle hazırlanmış bu çorba sağlıklı bir yemektir. Fosfor ve vitamin bakımından çok zengin bir sebzedir.

Kuzu ciğerli püre 9 ay ve sonrası bebekler için

Malzemeler

  • 50 gr kuzu ciğeri
  • 1 orta boy patates
  • 2 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı sızma zeytinyağı

Not: Bekletilmeden bebeğe bir öğünde verilir.

Hazırlanışı

Kuzu ciğerinin zarı soyulur. Diğer tüm malzeme yıkanır ve dilimlenir. Kuzu ciğeri dahil tüm malzeme 2 su bardağı su ile haşlanır. Ocaktan alınır. İyice yumuşayan sebze ve ciğere sızma zeytinyağı ilave edilir, çatal ile ezilerek püre kıvamına getirilir. Ilık olarak bebeğe servis edilir. 

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Ciğer, genel olarak biz Türklerin, özellikle bazı bölgelerde çok  sevdiği bir gıda. Ancak unutmamak gerekir ki  harika faydalarından dolayı çocuklarımıza da yedirmemiz ve sevdirmemiz gereken bir besin. Ciğer, bol demir, fosfor ve çeşitli vitaminler içerir. B12 ve folik asidin bol miktarda bulunduğu ciğer, protein açısından da zengindir. Ciğer bilindiği üzere bünyesinde barındırdığı mineraller ile tam bir besin deposudur. Ciğerin özellikle içeriğinde bulunan bol miktardaki demir, B12 vitamini ve folik asit sayesinde kansızlığın oluşmasını engellediği gibi kansızlığın tedavisinde de doğal bir tedavi yolu olarak çok faydalıdır. Burada önemli nokta ciğerin muhakkak denetimli iyi bir marka veya marketten temin edilmesidir zira sakatatlar çok çabuk bozulmaya uğrar. Ayrıca hayvanda olan bir hastalık bu organlarda oluşmuş olabilir bu sebeple çok dikkatli olunmalıdır.

Somon püre 9 ay ve sonrası çocuklar için

Somon püre 9 ay ve sonrası çocuklar için
Somon püre 9 ay ve sonrası çocuklar için

Malzemeler

  • 50 gr. somon fileto
  • ½  Havuç küçük boy
  • ½ patates (mümkünse küçük taze patates)
  • 1 su bardağı su

Hazırlanışı

Tüm malzeme yıkanır, ayıklanır ve küp küp doğranır. 1 su bardağı su koyulmuş tencereye tüm malzeme ilave edilir ve yumuşayıncaya kadar haşlanır. Piştiğinde ocaktan alınarak 1 çay kaşığı sızma zeytinyağı koyulur. Çatalla ezilerek püre kıvamına getirilir. Ilık olarak bebeğe servis edilir. 

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Somon, çok önemli bir omega-3 kaynağıdır.  Balık yağı açısından özellikle soğuk denizlerin (Norveç gibi) somonları çok daha zengindir. Ayrıca tüm balıklar gibi çocuklarımız için çok değerli bir protein kaynağıdır. Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan Somon, beyin fonksiyonlarını düzenleyerek hafızanın güçlenmesine yardımcı olur. Amerikan Kalp Derneğinin önerilerine göre, haftada 2 defa Omega-3 içeren yiyecekler tüketilmesi kalp sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Omega-3 kalp kası fonksiyonlarını düzenleyerek, oluşabilecek ritim bozukluklarına karşı kalbimizi korur.