Kıymalı lazanya malzemeleri
- 1 büyük soğan ince yemeklik doğranmış
- 2 diş sarımsak
- 1 küçük rendelenmiş havuç.
- 300 gr. kıyma çift çekilmiş yağsız dana
- 2 adet büyük domates
- 3 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 3 çorba kaşığı un
- 1,5 su bardağı süt
- 100 gr. rendelenmiş mozarella peyniri veya taze kaşar
- 80 gr. parmesan peyniri (yaklaşık silme 3 çorba kaşığı)
- 6 yaprak lazanya
- Az miktarda kadar tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Kıyma kavurulur:
- Bir tencereye 2 kaşık zeytinyağı konulur. Kıyma eklenir 5 dakika kadar kavrulur. İçine doğranmış soğan, rendelenmiş havuç, sarımsak ve domates eklenir. Kıyma suyunu salıp çekinceye kadar karıştırılarak pişirilir.
- Eğer seviyorsanız az miktar karabiber eklenir.
Başemel sos hazırlanır:
- Başka bir tencerede tereyağı, 1 çorba kaşığı tereyağı ve un kavrulur. 1- 1,5 bardak süt eklenerek hızlıca karıştırılarak beşamel sos hazırlanır.
Lazanya yaprakları haşlanır:
- Diğer bir tencerede su kaynatılır ve lazanya yaprakları içinde 5 er dakika haşlanır.
Lazanya pişirilecek kaba yerleştirilir.
- Kullanılacak fırın kabı yarım çorba kaşığı zeytinyağı ile yağlanır.
- Dibine beşamel sos sürülüp, lazanya yaprakları yerleştirilir.
- Hamurun üzerine kıyma koyulur ve tekrar lazanya yaprağı ile örtülür. Üzerine beşamel sos dökülür, tekrar kırma koyulur ve üste lazanya yaprağı koyulur.
- En üst kata lazanya yaprağı üzerine beşamel sos sürülüp, mozarella peyniri serpilir. 180 dereceye ısıtılmış fırında 20 dakika pişirilir.
- Fırın açılarak lazanyanın üzerine parmesan peyniri rendelenir. 15 dakika daha pişirmeye devam edilir.
- Fırından çıkarıldıktan sonra dilimlenerek servis edilir. Arzu ederseniz, porsiyonluk güveçlerde ya da fırın kaplarında da hazırlayabilirsiniz. Hatta önceden hazırlayıp derin dondurucuda dondurabilir. Gerektiğinde dondurucudan çıkartıp direkt fırınlayabilirsiniz.
Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:
Kıymalı lazanya içindeki malzemelere alerjisi olmayan 1 yaş üzeri çocukların yiyebileceği bir yemek. Ancak lazanya normal makarnaya göre sert olabileceği gerekçesiyle, küçük parçalar hâlinde 2 yaş ve üzeri çocukların daha rahat yiyebileceği bir yemek. Hayvansal protein, domatesten gelen bol lif be likopen, sarımsak, soğanın şifası, karbonhidrat ve peynirin kalsiyum desteği ile tam bir öğündür. Obezite problemi olan çocuklar için karbonhidrat ve yağ ölçülü olmalıdır. Bu dengeyi çocuğu takip eden diyetisyen ve hekim belirler. Sağlıklı kiloda olan çocukların yaşına uygun miktarda bir öğünde bir porsiyon yemesinde sakınca yoktur. İçindeki makarna ekmek yerine geçecektir. Çocuklar genellikle makarnayı sever. Bu yemekteki makarna vesilesiyle pek çok farklı gıdayı da bir arada almış olurlar.