Buz gibi limon peltesi ( 4 küçük kâse)
Malzemeler
Yarım su bardağı limon suyu
1 limonun kabuğu (rendelenmiş)
2,5 su bardağı su
2 çorba kaşığı pudra şekeri (tepeleme dolu) – Çocuklara şeker önerilmez!
3 çorba kaşığı pirinç unu ( tepeleme dolu )
Hazırlanışı
Tüm malzemeler bir arada tencereye koyulur. Orta ateşte karıştırarak pişirilir. Kaynamaya başladıktan sonra ocak söndürülür. Servis edilecek kâselere kepçe yardımı ile koyulur. Oda ısısında soğumaya bırakılır. Ilıdığında buzdolabına koyulur ve yaklaşık 2 saat dolapta soğutulur. Üzerine limon dilimi, nane yaprağı koyularak süslenebilir.
Not: Limon peltesi, buğday nişastası ve şeker içerdiğinden iki yaş altındaki çocuklara önerilmez. Çok nadir olarak yedirilebilir. Diğer yaşlar için de yüksek şeker içeriği nedeni ile çok sık verilmemelidir. Ramazan ayında bol yağlı şerbetli tatlılar yerine tercih edebileceğiniz hafif bir tatlıdır.
Alternatif
Limon kullanılarak yaptığımız bu tatlı soğuk olarak servis edilir ve ferah tadı, limon kokusu ile serinletici bir etkisi vardır. Yazın sıcak günlerde içinizi serinletecek bir tatlıdır. Pelte, Anadolu’da çocuklara da sıkça ikram edilen bir tatlıdır. Arzu edilir ise nişasta miktarı 2-3 kaşık daha fazla tutularak daha sert kıvamlı, bıçak ile kesilerek servis edilebilecek bir tatlı yapmak da mümkündür. İsteğe göre limon haricinde farklı meyveler ile de yapılabilir. Çilek, muz gibi meyveler ile yapılır ise şeker miktarı biraz daha az tutulabilir. Ama hiç şeker eklemeseniz dahi içinde bulunan buğday nişastası da vücutta şeker olarak depolanacağı için hiç şeker almamış sayılmazsınız. Bu sebeple diyabet hastalarının dikkatli olması gerekir. Onlar için önerilmez.
Peltenin içine taze meyveler de koyabilir daha farklı görünüm ve tatlarda arzunuza göre tarifler oluşturabilirsiniz. Daha sert yaptığınız pelte jöle gibi görüneceğinden içine parça meyveler koymak tatlıya güzel bir görünüm kazandırabilir.
Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelmiş olan bu hafif tatlı sıcak yaz günlerinin serinleten esintisi gibidir. Tatlının bir kısmını limonlu bir kısmını ise lohusa şerbeti için kullanılan şekerden ekleyerek yahut çilek suyu ve taneleri ile yaparak farklı renkte yapabilirsiniz. Tarifteki miktarlar kadar çilek suyu ve çilek meyvesi koyabilirsiniz. Çilek suyunu 5-6 çileği rondodan geçirerek elde edebilirsiniz.
Tarif : Şef Ayşe Nil Dinler