Mercimekli fava malzemeleri
- Yarım kilo kırmızı mercimek
- 1 orta boy patates
- 1 küçük soğan
- 1 orta boy havuç
- 1 çorba kaşığı tereyağ
Hazırlanışı
- Kırmızı mercimek birkaç saat önceden ıslatılır.
- Patates, havuç yıkanır ve soyulur.
- Soğan soyulur ve doğranır.
- Patates, havuç, soğan, mercimek bir tencereye alınarak üzerine 2 su bardağı kadar su ilave edilir ve kaynatılır.
- Tüm malzeme piştikten sonra, içerisine 2 çorba kaşığı zeytinyağı ilave edilerek blanderdan geçirilir.
- Şekil alması için cam bir kaba alınır ve buzdolabında bekletilir.
- Üstünü süslemek için bir parça tereyağını 1 diş sarımsak, toz kırmızıbiber ile eriterek sos hazırlayabilirsiniz.
- Son olarak dereotu ile süsleyerek servis edebilirsiniz.
Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:
Mercimek protein ve lif bakımından oldukça zengindir. Bu besin baklagil grubunun bir üyesidir. Kırmızı mercimek ayrıca folat, fosfor, potasyum ve demir içerir. Doymamış yağ asitleri içermesi ve glisemik indeksinin de düşük olması kırmızı mercimeği çocuklar için daha da değerli bir gıda yapmaktadır. Kabızlık çeken çocuklar için bağırsak hareketlerini hızlandırarak rahatlama sağlar.Sebze ilavesi ile de zenginleştirilmiş olan bu tarif son derece besleyicidir. Gaz problemi yaşayan küçük çocukların beslenmesinde miktarı çok tutmamakta fayda vardır.