Mevsimine göre sebze ve meyve yemenin önemini hepimiz biliyoruz. Ancak seraların gelişmesi ve yaygınlaşması, ithâl ürünlerin çoğalması ile artık hemen hemen her mevsim aradığımız gıdaya ulaşabiliyoruz. Bu sebeple de hangi sebze, meyve hangi mevsimde yetişir yeni nesil bilmiyor.
İnsanlar bulundukları yaşadıkları çevreye, iklime göre evrimleşmiştir. Eğer siz, Ege Bölgesi’nde yaşıyorsanız ve aileniz de birkaç nesildir o bölgede yaşıyorsa genetik olarak o bölgenin etkilerini taşırsınız. Bölge insanı gibi, o yörede yetişen sebze ve meyveler de bölgenin özelliklerini taşır. İklim, su, toprak sebze ve meyvenin içeriğini etkiler. Bu nedenle eskiden bu yana insanların bulundukları bölgenin ürünleri ile beslenmesi alışılagelmiştir. Çünkü o bölgenin ürünü orada yaşayan insanların yapısı ile uyumludur.
Günümüzde ise farklı yerlerde yetişen her gıdaya ulaşmak mümkün. Pek çok sebze ve meyveyi mevsimi dışında bulabiliyoruz. Seralar da artık ilk dönemdekinden farklı olarak çoğunlukla doğal, hormonsuz, ilaçsız üretim yapma yolunda ilerliyor. Seralar, arılardan ve benzeri faydalı canlılardan yararlanılarak daha doğal üretim yapmaya başladılar. Ancak bu yöntemler seralara göre değişmekte. Bu sebeple “iyi tarım” etiketi taşıyan ürünler ön plana çıkıyor.
Mevsimine göre sebze ve meyve satın almak halen en sağlıklı yol
Özellikle yeni nesil gençler, anneler her mevsim her gıdayı görmeye alışkınlar. Bu sebeple mevsimine göre sebze ve meyvelerin ne zaman yetiştiğini pek bilmiyorlar. Özellikle bebek ve çocuk yemeklerini hazırlarken mevsiminde sebze ve meyve kullanmak önemli. Çünkü bebek ve çocuk beslenmesi özen gerektirir. Gelişme çağında olan çocuklara taze, katkısız, bekletilmemiş yemek sunmak onların gelişimi için önemlidir.
Gıdalardan maksimum fayda sağlayabilmek için ne kadar az işlem görürlerse o kadar iyi olduğunu da unutmamakta da fayda var.
Evlerde yapılan mevsiminde sebze ve meyve alarak derin dondurucuda saklama yöntemi bir nebze işimizi kolaylaştırsa da çok da sağlıklı bir yol değildir. Çünkü bir elektrik kesintisi, hazırlanan donmuş gıdanın iyi temizlenmemiş olması, yeterince hızlı dondurulmamış olması gibi uygun olmayan koşullar evlerde yaşanabilir. Evde -18 derece dondurulan gıda 2-3 ay içerisinde tüketilmelidir. Piyasada satılan dondurma işlemi yapılmış gıdalar daha uzun süre dayanır çünkü belirli kriterlere bağlı üretilen, toplanan, temizlenen bu gıdalar -40 derece de hızlı dondurulur. Daha sonra ısısı yukarı çekilir ve soğuk zincirde dağıtımı yapılır. Evlerde -40 derece şoklama yapmadığımızdan dayanma süreleri farklıdır. Tabii burada da satışı yapan marketlerin ürünlere sağladığı koşullar önemlidir. Dondurulmuş gıdanın çözülüp tekrar kendi kendine donması sağlıklı değildir.
Bebek ve çocuk beslenmesinde mevsimine göre sebze ve meyve satın almak için bu gıdaların ne zaman yenildiğini üstteki tabloda bulabilirsiniz. Yöresel ve o yılın iklim koşullarına bağlı olarak 15-30 günlük sapmalar olabilir. Mevsimine göre sebze ve meyve satın almak halen en sağlıklı yol.
İlginizi çekebilir: Sonbahar sebze ve meyveleri ile kışa hazırlanın