Ana SayfaAileHamilelikNasıl hamile kalınır doğurganlığı arttırmanın yolları nelerdir?

Nasıl hamile kalınır doğurganlığı arttırmanın yolları nelerdir?

-

Evlenen çiftler genellikle çocuk sahibi olmak anne -baba-çocuktan oluşan bir aile olmak isterler. Bu isteğinde herkes son derece haklıdır. Üremek canlıların temel iç güdüleri ve en doğal haklarıdır. Nasıl hamile kalınır, bunun için alınması gereken sağlık önlemleri nelerdir vb. konularda öncelikle yapılması gereken genel bir kadın hastalıkları muayenesinden geçmektir. Ardından hamile kalma sürecinde stres yapmamaya işleri biraz akışına bırakmaya ve sabırlı olmaya gayret etmeniz gerektiğini unutmayın. Çünkü bazı kişiler son derece kolay gebe kalırken bazı kişiler ise zorlanabilir. Bu anne ve baba adayının genel sağlık durumu, alışkanlıkları, çevresel faktörler ve ruh hâline bağlı olarak değişebilir.

Yumurtlama zamanı nasıl hesaplanır?

Yumurtlama zamanınızı bilmek, beş gün öncesinden başlayarak yumurtlama günü ve sonrasında düzenli olarak seks yapmak hamile kalma olasılığını artırabilir.

Yumurtlama, olgun bir yumurtanın yumurtalıktan salınmasıdır. Bu altı günlük dönem önemlidir, çünkü yumurta serbest bırakıldıktan yaklaşık 12 ila 24 saat sonra döllenebilir. Ek olarak, sperm, doğru koşullarda cinsel ilişkiden beş gün sonra kadınların üreme sistemi içinde yaşayabilir. Hamile kalma şansınız, fallop tüplerinde yumurtlama sırasında canlı sperm bulunduğunda en yüksek seviyeye ulaşır.

Ortalama 28 günde bir adet gören bir kadın sonraki adet döneminin başlamasından yaklaşık 14 gün önce yumurtlar. Ancak çoğu kadında yumurtlama, adet döngüsünün ortasından önceki veya sonraki dört günde gerçekleşir. Birçok kadın gibi, 28 günlük mükemmel bir adet döngünüz yoksa, adet takvimini tutarak, döngünüzün uzunluğunu ve ortasına denk gelen tarihi belirleyebilirsiniz.

Yumurtlama belirtileri nelerdir?

Yumurtlamadan hemen önce, açık, ıslak ve esnek vajinal salgılarda bir artış olduğunu fark edebilirsiniz. Yumurtlamanın hemen ardından servikal mukus azalır ve kalınlaşır, bulanıklaşır ve daha az fark edilir hale gelir.

Vücut sıcaklığındaki değişiklik olur. Yumurtlama sırasında vücudunuzun dinlenme sırasındaki sıcaklığı bir miktar artar. Bazal vücut ısısını ölçmek için özel olarak tasarlanmış bir termometreyi kullanarak, yatmadan önce her sabah ısınızı ölçün. Sonuçları kaydedin ve ortaya çıkacak bir kalıp arayın. Sıcaklığınız yükselmeden önceki iki ila üç gün gebe kalmanız için uygun zamanlar olacaktır.

Ayrıca yumurtlamayı takip edebilmenizi kolaylaştıran bazı testler de vardır. Eczacınıza bu konuda danışabilirsiniz. Bu kitler genellikle idrardan hormonlardaki değişiklikleri tespit ederler.

Doğurganlığı arttırmak için neler yapılabilir?

  • Eşinizle düzenli olarak ilişkiye girin.
  • Yumurtlama zamanınıza yakın dönemde eşinizle birlikte olun.
  • Normal bir kiloda olun. Fazla kilolu ve az kilolu kadınlar yumurtlama bozuklukları yaşabilmektedir.
  • Sigara içmeyin.
  • Alkol içmeyin.
  • Kafein miktarını azaltın. (Çay, kahve, çikolata az tüketin)
  • Çok ağır yorucu egzersiz ve spor yapmayın. Haftada beş saatten fazla süren yoğun egzersizin, yumurtlamada azalmaya sebep olabileceği araştırmalarda gösterilmiştir.
  • Gereksiz yere bilmediğiniz doğal veya ilaç formunda vitamin vb. hekim onayı olmadan kullanmayın.
  • Gebelik planlayanların folik asit takviyesi almalarında sağlıklı bebek gelişimi açısından fayda vardır. Folik asit kullanımı için aile doktorunuz veya eczacınıza başvurun.
  • Düzenli bir ilaç kullanıyorsanız bu konuda hekiminiz ile konuşun.
  • Kronik hastalığınız varsa gebeliğe uygun olup olmadığınız konusunda gerekli sağlık kontrollerinizi yaptırın bu konuda hekiminiz ile görüşün.
  • Triot ile ilgili bilinen bir rahatsızlığınız varsa hekiminize danışın. Çünkü bu gebe kalmanızı etkileyebilen bir hormondur.

Nasıl hamile kalınır ne zaman hekime danışmalı?

Sık ve korunmasız cinsel ilişkide, çoğu sağlıklı çift bir yıl içinde gebe kalır. 35 yaşından küçükseniz bir doktora danışmadan önce bir yıl boyunca kendi başınıza gebe kalmayı deneyebilirsiniz. 35 yaş üzerindeyseniz, sizin veya eşinizin bilinen bir doğurganlık sorununuz varsa 1 yılı beklemeden de bir kadın doğum uzmanından bu konuda yardım alabilirsiniz.

Çocuk sahibi olamama sebepleri hem erkeklere hem de kadınlara bağlı olabilir. Hatta bazen hiçbir sorun olmaksızın hamile kalamama durumu da yaşanabilmektedir. Tedavisi olan bu durumda sorunun kaynağına bağlı olarak kadın doğum hekiminizin özellikle üreme tıbbı (Tüp bebek) alanında uzmanlaşmış bir hekim size yardımcı olacaktır. Eğer sorun erkek üremesi ile ilgili ise hekiminiz bir üroloğa sizi yönlendirecektir. Üreme sorunları ile ilgili olarak ülkemizde Sosyal Güvenlik Kurumu’da çeşitli destekler sağlamaktadır. Böyle bir tedavi gerekir ise bu konuyu da araştırmanızı öneririz.

Perinatal Tıp Vakfı