İki adet paskalya çöreği
Paskalya çöreği malzemeleri
- 4 bardak un
- 100 gr. tereyağı (4 çorba kaşığı)
- Yarım paket yaş maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı mahlep
- 1 tatlı kaşığı dövülmüş damla sakızı
- 1 tatlı kaşığı dövülmüş kakule
- 100 ml ılık su (Yarım su bardağı)
- 100 ml süt ( Yarım su bardağı)
Üzeri için:
- 2 yumurta sarısı
- 2 çorba kaşığı su
Paskalya çöreği yapılışı
- Mayayı ılık süt, su ve 1 tatlı kaşığı toz şekerle eritin. Üzeri kapatarak 15 dakika kadar bekleyin.
- 4 bardak unu eleyi içine mahlep, dövülmüş damla sakızı, dövülmüş kakule, şeker ilave edin ve karıştırın.
- Un karışımının orta bölümünde elinizle bir çukur oluşturun.
- Maya kabarınca unun ortasında açtığınız çukura dökün ve iceri doğru katlayarak yoğurun.
- Kulak memesi kıvamında bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Un az gelirse az miktarda ekleyebilirsiniz.
- Yoğurduğunuz hamurun üzerini örtün ve 1 saat dinlendir
- Dinlendikten sonra hamuru 1-2 dakika daha yoğurup gazını alın ve iki eşit parçaya bölün.
- Böldüğünüz bezeleri de üçe eşit parçaya ayırın. Bu sırada fırınınızı 50 dereceye ayarlayın.
- Her bezeyi hafif çekerek uzatıp saç örgüsü şekli verin.
- Fırın kağıdı serdiğiniz tepsiye aralık bırakarak iki adet paskalya çöreği hamurunu yerleştirin. 50 derece ısıttığınız fırında yaklaşık 30 dakika mayalanmaya bırakın. Daha sonra fırından çıkartın.
- 2 yumurta sarısı ile iki çorba kaşığı suyu karıştırın. Hamurun üzerine sürün.
- Fırına koymadan önce üzerine kıyılmış badem ve susam serpin.
- Fırını 175 dereceye yükseltin ve üst- alt ayarında 40 dakika pişirin.
Afiyet olsun.