Ana Sayfa1 Yaş Üstü YemekPatatesli kabaklı fırın köfte 1 yaş ve sonrası

Patatesli kabaklı fırın köfte 1 yaş ve sonrası

-

Patatesli kabaklı fırın köfte

4 kişilik

Malzemeler

  • 1/2 kg dana kıyma
  • 4 çorba kaşığı galeta unu
  • 1 küçük soğan (ayıklanıp rendelenmiş)
  • 1 yumurta
  • Köfte için kimyon ve kekik
  • 3 adet orta boy patates (Soyulmuş, halka dilimlenmiş)
  • 2 adet sakız kabak (Kabukları soyulup kalka dilimlenmiş)
  • 1,5 çorba kaşığı tatlı biber salçası
  • 2-3 domates rendesi (Büyüklüğüne ve sululuğuna göre)
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Arzuya bağlı 5 çorba kaşığı rende kaşar

Hazırlanışı

  • Kıyma, soğan, galeta unu, yumurta ve baharatlar iyice yoğurulur. Bu karışımdan yaklaşık 10 – 15 adet köfte hazırlanır.
  • Halka kesilmiş patates ve kabaklar buharda 5 dakika kadar pişirilir.
  • Köfteler birkaç damla zeytinyağı damlatılmış tavada, iki tarafı da 1,5-2 dakika pişirilir.
  • Fırın kabı zeytinyağı ile yağlanır. Patates, köfte ve kabaklar dizilir.
  • Tereyağı eritilip, salçayı eklenir ve kokusu çıkana kadar 2 dakika pişirilir.
  • Domates rendesi de eklenerek tava ocaktan alınır ve sos yemeğin üzerine dökülür.
  • Eğer domates çok sulu değilse 2-3 çorba kaşığı içme suyu ilave edilebilir.
  • 180 derece fırında 30-35 dakika pişirilir.

Eğer çocuğunuz kabak sevmiyorsa ve peynirle arası iyiyse, son 10 dakika da 5 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri ekleyerek, kabakların üzerini örtebilirsiniz. Peynir hafif kızarınca fırından alarak servis edilir. Fazla kızartmayın yanmaması gerekiyor.

Doç. Dr. Mahir Gülcan’ın notu:

Patates lifli bir besindir. Bir C vitamini ve B6 vitamini deposudur ve demir içerir. Portakal ve domates kadar olmasa da patates elma, armut ve ayvadan daha fazla C vitamini içerir. Patatesin nitrik asit ve çinko deposudur. Bu özelliği ile ishal veya mide-barsak sistemi bozukluklarında değerli bir besindir. İşin içine kıyma da girdiğinden tarif, demir değeri daha yüksek bir yemek haline geliyor. Patates her ne kadar C vitamini içerse de pişirilme esnasında bu vitamin değeri oldukça azalacağından bu yemeğin yanında çocuğunuza taze yapılmış limonata, limonlu salata ikram ederseniz etin içerisindeki demirin vücut tarafından emilimini arttırmış olursunuz.