Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıProbiyotikler ve prebiyotikler nelerdir?

Probiyotikler ve prebiyotikler nelerdir?

-

Probiyotikler ve prebiyotikler işbirliği içinde çalışırlar. Bu iyi bakteriler bitkisel kaynaklı gıdalarda bulunan lifleri fermente ederek yaşarlar. Bağırsaklarımızda trilyonlarca bakteri bulunur. Bu bakterilerin önemli bir kısmı bağırsağın en uzun bölümü olan kolonda yer alır. Bunların hepsine birden “bağırsak florası” diyoruz. Burada yaşayan iyi bakterilerin geneline ise probiyotik bakteriler diyoruz. En önemli bakteriler Lactobacillus ve Bifidobacterium’dur. Prebiyotikler ise bağırsaklarda yaşayan yararlı bakterilerin sayısını, aktivitesini ve probiyotiklerin etkisini arttıran sindirilmeyen bileşenlerdir.

Bağırsak floramızdaki iyi bakterileri zenginleştirmek, sağlıklı bir beden için yapabileceğimiz en büyük iyiliklerden biridir. Doğumdan önce kolonda hiç bakteri bulunmaz, özellikle normal doğumla birlikte bebek  ilk bağırsak florasını vajinal kanaldan alır. Daha sonrasında annenin meme ucundan ve anne sütünden flora zenginleşir. İyi bakterileri ne kadar artırırsak o kadar kötü bakterilerin bize zarar vermesini engelleriz.

Probiyotikler neden bu kadar önemli?

Lactobacillus Probiyotik bakteriler, dışarıdan gelen zararlı bir bakteriyi bağırsak florasında tüketerek ya da bağırsak florasının asit ortamını değiştirerek, yani laktik asit üreterek dışarıdan gelen zararlı maddelerin orada çoğalmasını engeller. Probiyotik ürünlerdeki ekşi tadın sorumlusu da bu laktik asittir.

Bifidobacterium ise bebeklerin florasının % 90 ‘ını oluşturur. Yapılan çalışmalarda bu bakterinin azlığının bebeklerde alerjik durumları tetikleyebileceği söyleniyor.

Probiyotik bakteriler, bazı yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırır. Bağırsak florası popülasyonunun düzgün olması sindirim sistemi düzenler, vücutta uyuşuk ortadan kaldırır. Yine bağışıklık sistemi üzerinde, deri enfeksiyonları ve bazı kanser türlerinin önlenmesinde yararları vardır. Probiyotikler ayrıca opteoporoz, menopoz gibi sıkıntılarda da faydalıdır.

Ayrıca hastalık, stres, yorgunluk ve antibiyotik kullanımlarında bağırsak florası bozulur. Bu durumlarda probiyotiklere toparlanmak adına daha da dikkat etmeliyiz.

Prebiyotik nedir?

Prebiyotikler ise bağırsaklarda yaşayan yararlı bakterilerin sayısını, aktivitesini ve probiyotiklerin etkisini arttıran sindirilmeyen bileşenlerdir.

Prebiyotikler; bağırsak florasının bileşimini ve aktivitesini olumlu yönde etkileyerek, bağırsak hareketlerini düzenlemekte, kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin emilimini arttırmakta ve kötü bakterilerin çoğalmasını önleyebilmektedir.

Sonuç olarak probiyotikler ve prebiyotikler işbirliği içinde çalışırlar. Bu bakterilerin nasıl artıracağımıza gelecek olursak; iyi bakteriler bitkisel kaynaklı gıdalarda bulunan lifleri fermente ederek yaşarlar. Lif de en çok sebze ve meyvelerde bulunduğuna göre, sebze-meyve yemenin en önemli nedenlerinden biri de bağırsak sağlığımızdır.

Prebiyotik besinler, kurubaklagil, sarımsak, soğan, arpa, çavdar, kuşkonmaz, yulaf, pırasa, muz sıralanabilir. Probiyotik bakterileri direkt alabileceğimiz ürünler arasında ise kefir, peynir, yoğurt sıralanabilir.

Çocuklar ve yetişkinler için bağırsak dostu smoothie’ler

Muzlu ballı böğürtlenli kefir tarifi

  • 300 cc kefir (PROBİYOTİK BESİN)
  • ½ muz (PREBİYOTİK BESİN)
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 5-6 böğürtlen (MÜTHİŞ ANTİOKSİDAN VE RENK)

Meyveleri blenderden geçirin, kefirle birlikte tekrar karıştırın ve en son bal ile tatlandırın.

Not: Şeker hastalığı olanlar bal katmadan da harika bir lezzet elde edebilirler.

Çilekli kefir smoothie

Çilekli süt 2 yaş ve sonrası çocuklar için
  • 300 cc kefir(PROBİYOTİK BESİN)
  • 5-6 çilek
  • 1 yemek kaşığı süzme yoğurt (PROBİYOTİK BESİN)
  • 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi (PREBİYOTİK BESİN)
  • 1 tatlı kaşığı bal

Meyveleri blenderden geçirin, kefir ve süzme yoğurtla birlikte yulafı ekleyerek yulaf iyice ezilene kadar karıştırın, en son bal ile tatlandırın.

Not: 1 yaş altında çocuklara bal verilmemelidir. Bebeklere içirmeyiniz!