Ruh sağlığı hakkında konuşmak her zaman kolay değildir. Depresyon ve anksiyete gibi ruhsal sorunlar yaşayan kişilerle her ne kadar çok karşılaşsak da bu durumu normal karşılayamayan çok fazla insan var. Hatta, durumunun farkı olmayanlar dahi olabilir. Oysa ruh sağlığı da bir sağlık durumudur ve fiziksel sağlık kadar önemlidir. Bazen kendimiz bazen de çocuklarımız için desteğe ihtiyaç duyabiliriz. Ruh sağlığı ile ilgili bazı detayları bilmek size yardım almakta destek olabilir.
Ruh sağlığı hakkında 15 ipucu
1-Kesinlikle yalnız değilsiniz
Depresyon, anksiyete veya diğer ruhsal hastalıklardan muzdaripseniz kesinlikle yalnız olmadığınızı bilin. Ruhsal sorunlarla mücadele edenlerin sayısı zannettiğinizden daha fazla. Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü’ne göre, yaklaşık 5 yetişkinden 1’i ruhsal sağlık sorunu yaşıyor.
2-Birçok kişi ruhsal sorunları için ilaç kullanıyor
İnsanların ruhsal sorunlarını yönetmelerine yardımcı olan antidepresan kullanımı oldukça yaygın. Antidepresanlar reçete ile verilen ilaçlardır. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nden yapılan bir araştırmaya göre, yetişkinlerin yaklaşık %14’ü antidepresan kullanıyor. Üstelik bu ilaçlar erkeklerden çok kadınlara reçete ediliyor. Eczaneden reçetesiz olarak dalınabilen antidepresanlar mevcut ancak bunların hangisinin sizin durumunuza uygun olduğuna mutlaka uzman bir psikiyatristin karar vermesi gerekiyor. Unutmayın ilacı, tıp fakültesi mezunu psikiyatristler reçete edebilir.
3- Terapinin faydası olabilir
Sizin için doğru olan terapisti ve terapi yöntemini bulduğunuzda, terapinin gerçekten de faydalı olduğunu göreceksiniz. Aynı zamanda profesyonel olan tamamen tarafsız bir kişi düşüncelerinizi, endişelerinizi ve korkularınızı tamamen güvenli bir ortamda paylaşmanıza yardımcı olabilir. Size, durumunuzla nasıl başa çıkmanız gerektiğine dair rehberlik eder ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.
4- Belirtileri bilmeniz gerekir
Ruh sağlığınızın tehlike altında olduğunu düşünüyorsanız, yaygın olan depresyon ve anksiyetenin belirtilerini bilmeniz de faydalı olacaktır. Bu belirtiler şöyle:
Günlük rutininizde ve sevdiğiniz şeylere olan ilginizde azalma
Uykusuzluk ya da çok fazla uyuma
Sinirlilik
Suçluluk hissetme
Enerji eksikliği
İştahsızlık
5- Ruh sağlığı deneme ve yanılma ile yönetilmemelidir
Mental sağlık sorunu yaşayan kimi insanlar gittikleri ilk terapistte ve kullandıkları ilk ilaçta rahatlama hissedebilirler ancak bu durum o kadar kolay değil. Asla doktorunuzun verdiği ilaçları kendi başınıza değiştirmemeli ya da dozuyla oynamamalısınız.
6- Uykunun mental sağlık üzerinde büyük etkisi var
Yeterince uyumuyorsanız, muhtemelen mental sağlığınızı olumsuz yönde etkilenecektir. Bu durum yeni annelerde iki katına çıkar. Uzmanlara göre, depresyonu olan kişilerin yaklaşık %75’inde uykusuzluk belirtileri de var.
7- Sosyal medya ruh sağlığınıza zarar verebilir.
Sosyal medya, sevdiğimiz insanlarla iletişimde kalmamıza yardımcı olur. Ancak aynı zamanda kendimizi kötü hissetmemize neden olarak mental sağlığımıza zarar verir. Sosyal medyadaki mükemmeliyetçilik algısı özellikle gençleri daha fazla etkiliyor. İngiltere’de yapılan bir araştırma, özellikle genç kızların risk altında olduğunu ortaya çıkardı.
8- Sınır koymak önemli
Kendi mental sağlığımız için sınırlarımızın olması önemli. Sınırlar hayatımıza kabul ettiğimiz insanlar ve kendinize ayırdığınız zamna ile ilgili olabilir. Kendinize zaman ayırmak ve başkalarından önce kendinizi düşünmeniz kötü bir şey değildir.
9- Herkesin durumu farklıdır
Ruh sağlığı ve hastalıkları kişiden kişiye değişiklik gösterir. Sizin yaşadığınız depresyonu bir başkası daha farklı şekilde yaşayacaktır. Bu durumda herkesin tedavi şekli de farklı olacaktır. Bu nedenle kendinizi diğer kişilerle karşılaştırmamalısınız.
10- İyi hissetmek için basit adımlar atın
Doktorunuzla birlikte oluşturduğunuz bir tedavi planının yanı sıra, kendi mental sağlığınıza yardımcı olabilecek küçük adımlar atın. Örneğin yeterince uyumaya çalışın, egzersiz yapın ya da bir günlük tutun. Bu gibi alışkanlıklar daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.
11- Ruh hastalıkları bir zayıflık değildir
Bir ruh hastalığı ile mücadele ediyorsanız, bunun asla sizin suçunuz olmadığını bilmelisiniz. Zayıf olduğunuz için değil ya da herhangi bir kusurunuz olduğu için böyle bir hastalığa yakalanmadınız. Ruhsal sorun yaşama olasılığınız fiziksel bir hastalığa yakalanmanızla aynı orandadır. Mental hastalığınıza da fiziksel hastalığınız kadar özen göstermelisiniz.
12- Çocuklar da psikolojik sorunlarla mücadele eder
Çocuklar da mental sağlığa ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle geliştirebilecekleri bazı belirti ve semptomlara dikkat etmek gerekir. ABD’deki her 6 çocuktan birinde ruhsal bozukluk teşhisi olduğu düşünülüyor. Bunlardan en yaygın olanları ise dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, depresyon, anksiyete ve davranış sorunlarıdır.
13- Başkasına yardım etmek mümkün
Bir psikolog olmasanız bile, mental bir sorunla mücadele eden başka birine yardım edebilmeniz mümkün. Bunun yolu da onlarla olan ilişkilerinize özen göstermek, planlarınıza onları da dahil etmek, sorunları karşısında iyi bir dinleyici olduğunuzu belirtmek yer alıyor.
14- Metal sağlık bir yolculuktur
Metal sağlığa giden yol, dümdüz değildir. İnişli çıkışlı olabilir. Kendinizi sonsuza dek zihinsel olarak sağlıklı görebileceğiniz net bir son yoktur. Ancak çalışmaya devam ettiğiniz sürece kendinizi doğru yerde bulacaksınız.
15-Yardım istemekte hiçbir sorun yok
Birilerinden yardım istemeniz onlara yük olduğunuz anlamına gelmiyor. İster profesyonel birinden isterseniz de yakın bir arkadaşınızdan olsun, tekrar mutlu ve sağlıklı hissetmek için yardım istemeye değer.