Sebzeli börek
Malzemeler
- 3 adet yufka
- 4 kaşık yoğurt
- 2 yumurta
- 1/2 bardak süt
- 4 çorba kaşığı zeytinyağı
İç malzeme
- Ispanak 1 demet
- 1 küçük kuru soğan
- 1 kapya biber
- 1 patates
- 1 havuç
Not: Peynir – maydanoz karışımı, kavrulmuş kıyma gibi farklı iç malzemesi de kullanabilirsiniz.
Sebzeli börek için
Tavaya 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı koyulur. İnce doğranmış soğan, küçük doğranmış kapya biber, rendelenmiş havuç, rendelenmiş patates ve ince doğranmış ıspanak ve tuz ilave edilir. 10 dakika kadar pişirilir. Soğumaya bırakılır.
Hazırlanışı
Yoğurt, süt, zeytinyağı ve yumurta çırpılır. Yufkaları dörde bölünür. Her bir çeyrek yufka hazırlanan sos ile ıslatılıp geniş yuvarlak taraflarına iç malzemesini koyularak sarılır. Yağlı kâğıt serilmiş tepsiye kendi etraflarında çevirerek yuvarlak porsiyonlar halinde yerleştirilir.
Bu işlem yufkalar bitinceye kadar tekrarlanır. Kalan sos böreklerin üzerine dökülür. Üzerlerine susam veya çörek otu serpilebilir. 180 dereceye önceden ısıtılmış fırında böreklerin üzeri kızarıp pişinceye kadar yaklaşık 30 – 35 dk kadar pişirilir.
Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:
Hazır alacağınız börekler yerine ev yapımı bu böreği yapmanız daha doğrudur. İçine margarin, gereksiz fazla yağ, kalitesiz malzeme kullanılmadığından emin olarak çocuğunuza gönül rahatlığıyla sunabilirsiniz. Eğer böreğin içine peynirli bir iç malzeme kullanacaksanız, küçük çocuklar için yapacağınız börekte peyniri bir gece önceden suda bekleterek tuzunu azaltmanızı tavsiye ederim.
Çok sık olmamakla birlikte eğer çocukta fazla kilo problemi yoksa yedirebileceğiniz ve çocuklarında genellikle sevdiği bir yemektir. Bir yaş üstü küçük çocuklara el ile ufak parçalar kopararak yedirebilirsiniz.